Şekerbank

Samsun Yakakent’te Türk Somonu Hasadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun Yakakent’te Türk Somonu Hasadı
Tofidass

Samsun’un Yakakent ilçesinde, Türk Somonu hasadı etkinliği, bölgenin su ürünleri yetiştiriciliğindeki önemini vurgulayarak gerçekleştirildi. Etkinliğe Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili kurumların üst düzey temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’un su ürünleri yetiştiriciliğindeki kapasitesini ve bu alandaki gelişmeleri paylaştı. Toplam 39 yetiştiricilik tesisinin bulunduğu Samsun’da, Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz’de yer alan tesisler, yıllık 23.092 tonluk bir üretim kapasitesine sahip. 2023 yılında, bu tesislerde 13.270 ton alabalık üretimi gerçekleştirilmiş, bunun 8.771 tonu Türk somonu olarak piyasaya sürülmüştür.

Sağlam, Derbent Baraj Gölü’nde yetiştirilen alabalıkların bir kısmının iç piyasada tüketildiğini, geri kalanının ise Yakakent’teki tesislere nakledilerek denizde 3,5-4 kg ağırlığa ulaşana kadar büyütüldüğünü belirtti. 1,25 kg ve üzeri büyütülen alabalıklar, Türk somonu olarak adlandırılarak genellikle ihraç ediliyor.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz ise, Samsun’da yetiştirilen alabalık türünün hem tatlı suda hem de denizde yetiştirilmesinin kolaylığına dikkat çekti. Deniz kökenli bu tür, Karadeniz’in uygun sıcaklık ve kimyasal içeriği sayesinde hızlı büyüme kaydediyor ve lezzetiyle tercih ediliyor. Özellikle Japonya ve Rusya’dan artan talepler, Türk somonu üretiminde bir artışa yol açtı.

Yaklaşık 150 kişinin su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde istihdam edildiği Samsun’da, işleme ve değerlendirme tesisleriyle birlikte bu sayı 300’e ulaşıyor. Türk somonunun et rengi kalitesinin artırılması için Türk Gıda Kodeksine uygun renk pigmenti içeren yemler kullanılıyor. Jeopolitik risklerin azalması ve özellikle Ukrayna’daki savaşın sona ermesi durumunda, Türk somonu talebinin ve üretiminin hızla artacağı öngörülüyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çarşamba’da Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Büyük Adım: 5 Bin Mersin Balığı Yavrusu Yeşilırmak’a BırakıldıÖnceki Haber

Çarşamba’da Sürdürülebilir Balıkçılık İç...

CHP’li Evrim Karakoz Çineli Çiftçilerin Su Sorununa Çözüm İstediSonraki Haber

CHP’li Evrim Karakoz Çineli Çiftçilerin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar