Şekerbank

Sağlıklı Gıdanın Geleceği İyi Baktığımız Topraktan, Akıllı ve İzlenebilir Tarımdan Geçiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sağlıklı Gıdanın Geleceği İyi Baktığımız Topraktan, Akıllı ve İzlenebilir Tarımdan Geçiyor
Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul, 28’inci kez sektör takipçilerine ışık tutmayı sürdürüyor. Etkinliğin ikinci günü, Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat’ın moderatörlüğündeki, ‘Sürdürülebilir Tarım ile Sıfır Açlık’ paneliyle başladı.
Tofidass

Gıda sektörünün geleceğine yön veren konu ve konuklarıyla sektörün en önemli buluşması olan, katılımcıların alıcılarla hem fuar ortamında hem de sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığıyla bir araya geldiği Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul, sektörün nabzını tutmaya devam ediyor.

TurSEFF İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İş Geliştirme Müdürü Süleyman Bezirgan ve Anadolu Meraları Genel Koordinatörü Yasemin Kireç’in konuşmacı olarak katıldığı, İrfan Donat’ın modetörlüğünü yaptığı panel sağlıklı gıdanın üretimi ve geleceği konusunu masaya yatırdı.

WorldFood Istanbul’un belki de en anlamlı yılını yaşadığını paylaşan moderatör İrfan Donat, sektörün içinden geçtiği sürecin kısa bir değerlendirmesini yaparak açılışı gerçekleştirdi. Tarım ve gıda hariç neredeyse tüm sektörlerde üretimin durduğunu hatırlatan Donat, tarımın ve gıdanın bir milli güvenlik meselesine dönüştüğünü söyledi. Donat; üretimden tüketime artık yeni bir döneme girmeye başlandığının altını çizerken, önümüzdeki dönem insanlık olarak benzer risklerle karşılaşma ihtimali olması nedeniyle ev ödevlerimize dikkat çekti.

Önce Toprağın Onarımı, Sonra Sürdürülebilir Tarım

Anadolu Meraları Genel Koordinatörü Yasemin Kireç ise, İrfan Donat’ın değindiği “ev ödevi” konusunda önceliğin toprağımızı onarmak olduğuna dikkat çekti. Yıllardır yapılan konvansiyonel tarımla toprağı tahrip eden yaklaşımı sürdürmenin bir anlamı olmadığını belirten Kireç, sürdürülebilir tarım öncesinde sistemi baştan sonra onarmak gerektiğini vurguladı.

“Önce toprağı onarıyoruz. Amaç, ekosistem döngülerini dengelemek. İçerisinde enerji akışı var, topraktaki organik maddeyi artırmak var. Topraktaki böcek nüfusu arttığında ona göre organik maddeler de artıyor, yabani otlar çıktığında toprağın su tutma kapasitesi yükseliyor. Hepsi birbirini dengeliyor” diyen Kireç, Anadolu Meraları olarak toprak başta olmak üzere finansal sistemden planlamaya tüm süreçleri gözden geçirip yeniden kurguladıkları, bütüncül bir yaklaşım ile ilerlediklerini paylaştı.

Akıllı ve Hassas Tarım Uygulamaları ile İzlenebilir ve Sürdürülebilir Tarım

Toprağın onarım aşamalarının öneminin ardından sürdürülebilir tarım konusuna dikkat çeken Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İş Geliştirime Müdürü Süleyman Bezirgan, bu kavrama “döngüsel tarım, gıda üretimi ve dijital tarım” olarak bakılabileceğini belirtti.

“Geçtiğimiz yıllarda –Birleşmiş Milletler konferansları dahil, pek çok etkinlikte 2050’de 9 milyarlık nüfusu nasıl doyuracağımız konuşuluyordu. Bugün sadece pandemi süreci ve sonrası konuşuluyor. Çünkü pandeminin tarıma çok ciddi bir maliyeti var. Ülkeler arasındaki arz talep dengesi bozuldu” diyen Bezirgan, stratejik öneme sahip tarım konusunda akıllı ve hassas uygulamalarla daha izlenebilir ve sürdürülebilir bir tarımın mümkün olduğunu belirtti.

Şu an Trakya bölgesinde 120 bin dekar tarım arazisini uydu aracılığıyla 1 yıldır izlediklerini, topladıkları verileri analiz ederek çiftçilerle paylaştıklarını ve çiftçilerin bu analizlere göre adım attığını ifade eden Bezirgan, “Diğer yandan da tarım çok riskli. İklime bakarak riski minimize etmeye çalışıyoruz. Bu konuları da aştıktan sonra sürdürülebilirlik aşamasına çok rahat geçebiliriz” dedi.

Kaynak ve Enerji Verimliliğinin Önemi

Panelin son konuşmacısı TurSEFF İş Geliştirme Müdürü Selen İnal ise, süreçleri çiftçinin nasıl maliyetlerini düşürebileceğini, tarımda kullandığı araçları nasıl daha verimliği kullanabileceğini ve bunun hangi yollarla yapılabileceğini başlığı kapsamında sürdürülebilirliği detaylandırdı.

Tarım ve gıdada henüz enerji ve tarımın entegrasyonun sağlanamadığını, pandemi ile birlikte daha entegre yaklaşımlar düşünüldüğünü belirten İnal; yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, jeotermal ve biyogaz ile kaynak verimliliği başlıklarının önemine dikkat çekti.

“Tarımsal sulamayı ele alalım. Bugün Türkiye’de tüketilen suyun yüzde 70’inden fazlası tarım için kullanılıyor. Bu perspektiften suyun verimli kullanılması için su pompalarının yenilenmesi hem daha doğru su kullanımına hem de enerjinin daha az tüketimine katkı sunar. Yanı sıra, tüketilen enerjinin güneş enerjisi ile yerinde üretilip tüketilmesi söz konusu. Agropv olarak tanımlanan bu uygulamayla, bilinen güneş enerjisi üretimi yaklaşımında daha farklı, 6 metrelik direklerle daha yukarıda duran paneller aracılığı ile enerji toplanması ve sürecin devamında bu enerjinin kullanılması mümkün” açıklamaları ile enerji ve kaynak verimliliğini örneklendiren İnal, bu çalışmaların maliyetleri de doğrudan etkilediğini ve çiftçiye maliyet avantajı yaratacak yaklaşımlar olduğunu hatırlattı.

WorldFood Istanbul Devam Ediyor

Fuarın ilk gününden itibaren son anına kadar sürecek olan “Show Mutfağı Tarif Atölyeleri”nde, Şef Somer Sivrioğlu’nun da yer aldığı, birbirinden özel etkinliklerde bu dönem daha da önem kazanan bağışıklık sistemimizi destekleyecek gıdalardan oluşan tariflerin yanı sıra, tarımda ve mutfakta sürdürülebilir yaklaşımların nasıl uygulanacağı ve önemi ele alınacak.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehir Destekli Seralarda Üretim Devam EdiyorÖnceki Haber

Büyükşehir Destekli Seralarda Üretim Dev...

Çiftçilere 200 Bin Adet Siirt Fıstığı Fidanı Dağıtımı YapıldıSonraki Haber

Çiftçilere 200 Bin Adet Siirt Fıstığı Fi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar