Şekerbank

Rusya’ya tarım ihracatı azaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya’ya tarım ihracatı azaldı
Rusya ile yaşanan krizin tarım sektörüne faturası gittikçe kabarıyor. Rusya'ya yapılan tarım ürünleri ihracatında rekor düşüş yaşanıyor.
Tofidass

Rusya ile yaşanan krizin tarım sektörüne faturası gittikçe kabarıyor. Rusya’nın Türkiye’den sebze meyve alımını durdurduğu 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana bu ülkeye yapılan tarım ürünleri ihracatında rekor düşüş yaşanıyor. Ocak ayından bu yana yılın ilk beş ayında Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatı yüzde 79 azalarak 78,1 milyon dolara geriledi. Mayıs ayında ise yüzde 93’lük kayıpla Rusya’ya 6,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

2016 yılının Ocak-Mayıs döneminde Rusya’ya satılan 113 bin ton meyve sebzeden 78 milyon dolarlık gelir edildi. 2015 yılının aynı döneminde Rusya’ya 529 bin ton sebze meyve ihracından 368 milyon dolar gelir sağlanmıştı. Sektörün Rusya kaynaklı zararı her ay artıyor. Ocak-şubat döneminde 105 milyon dolar olan zarar, ocak-martta 151 milyon dolara, ocak-nisanda ise 199 milyon dolara çıktı. Ocak-mayıs döneminde ise bu kayıp 290 milyon dolara yükseldi. Rusya’nın Türkiye’nin toplam yaş meyve sebze ihracatındaki payı da yüzde 58’den yüzde 8’e kadar geriledi. Rusya krizinin etkisiyle bu yılın ilk 5 ayında Türkiye’den ihraç edilen sebze meyve yüzde 11 azalarak 719 milyon dolara düştü.

EN ÇOK DOMATES ETKİLENDİ

Rusya’nın ithalat yasağından en fazla domates etkilendi. Yılın ilk beş ayında domates ihracatı yüzde 39 azalarak 246 milyon dolardan 150 milyon dolara geriledi. Domates ihracatındaki kayıp 98 milyon dolar oldu. Ocak-nisan döneminde limon ihracatı yüzde 11 azalarak 110 milyon dolara, portakal ihracatı yüzde 7 azalarak 78,8 milyon dolara geriledi.

IRAK PAZARI GÖZDE

Yaş sebze meyve ihracatında önceki yıllarda ilk sırada bulunan Rusya’nın yerini Irak aldı. Irak’a tarım ürünleri ihracatı yüzde 6 artarak 143,5 milyon dolara çıktı. Rusya’nın komşuları Belarus, Gürcistan, Polonya, Ukrayna ve Azerbaycan’a yapılan ihracat ise rekor seviyede arttı. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avrupa'ya tarım Türkiye'den gittiÖnceki Haber

Avrupa'ya tarım Türkiye'den gitti

Manisa’da Koyun ve Keçilerde Elektronik Küpe Dönemi BaşladıSonraki Haber

Manisa’da Koyun ve Keçilerde Elektronik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar