Şekerbank

Pinoa’dan Unutulan 2 Geleneksel Lezzet Daha

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pinoa’dan Unutulan 2 Geleneksel Lezzet Daha
Tofidass

Ülkemize ithal edilen gıdalardan kendi tohumunu üreten ve organik üretime uygun olanları yerli üretim ile yaygınlaştırıp, daha taze ve kontrollü bitkiler yetiştirebilmek için Şanlıurfa’da yola çıkmış bir marka olan Pinoa, ürün yelpazesine iki ürün daha ekledi; Kabuklu Çiğ Susam Küncü ve Küncü Tahini.

Pinoa’nın kurucusu Pınar Polat Güven, “Biliyorsunuz ülkemizde bazı konularda yöreler arasında imkan eşitsizliği var. Bu Güneydoğu Anadolu bölgesinde şehirler arasında bile çok fark ediyor. Şanlıurfa’daki arazilerimizde yetiştireceğimiz bezelyeyi hasat etmek için imkan olmayınca o topraklara uygun ve toprağı besleyecek başka bir ürün arayışına girdik. Hala orada yaşayan dedemize ve akrabalarımıza, toprak döngüsüne en faydalı olabilecek bitkinin ne olduğunu sorduğumuzda, susam cevabını aldık. Susamı duyunca mutlu olduk çünkü ülkemizde çoğunlukla ithal edildiğini biliyorduk. Ancak tohumunun yerli olması ve besleyici, yüksek yağ oranına sahip olması çok önemliydi. Akrabalarımız, tanıdık akademisyenler, dostlarımız, ziraat mühendisimiz ve kadim bilgilere sahip büyüklerimiz ile rengine ve cinsine bakarak doğru tohumu nasıl uygulayacağımızı araştırdık ve 2020’de toprağımızla buluşturduk. Doğuda böyle koyu renkli, kabuklu, yağlı ve lezzetli susama Küncü denir. Biz de onu göbek adı ile kullanıcılarımıza sunduk.

Küncü tahinimiz ise Urfa’nın en eski helvacılarından birisi ile babamın arkadaşlığı sayesinde az miktardaki küncümüzü tahine çevirebilecek ve bu işi bizim için değirmeni önden temizleyerek yapabilecek bir yer bulmamız sayesinde üretilebildi. Mersin limanından ülkemize gelen tonlarca ithal susamın yanında bir avuç kalan küncümüzü tahine çevirmek için sıraya girmemiz gerekti tabii...

Özellikle pastanelerde ve simitlerde kullanılan, çoğunlukla Sudan, Afganistan, Çin gibi ülkelerden gelen yüzlerce ton susam için çok önceden işleme planları yapılıyormuş. O yüzden tesisin hattı bizim için duramayacağından, istediğimiz kriteri koruyabilmek adına “Tamam, biz durur bekleriz.” dedik.

Değirmende Küncü susamlarımızı öğüten Hüseyin Abi’nin şu cümlesini direkt aktaralım; “Ablam, yerli susamın yağı da, kokusu da başka, inan altın suyu gibi aktı!”

Pinoa olarak toprağa ve doğanın döngüsüne saygıyla üretim yapmaya, unutulan tohumlarımızı yaşatmaya, kendi toprağımızda ilaçsız ve tertemiz üretim yapmaya devam edeceğiz.”

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Güneş Enerjisinde Kurulum Maliyetleri UcuzluyorÖnceki Haber

Güneş Enerjisinde Kurulum Maliyetleri Uc...

Büyükşehirden çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum desteğiSonraki Haber

Büyükşehirden çiftçilere yüzde 50 hibeli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar