Şekerbank

PATETES EKİM ALANLARI ARTIYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
PATETES EKİM ALANLARI ARTIYOR
ÇANKIRI İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞI SAYESİNDE PATETES EKİM ALANLARI ARTIYOR​
Tofidass

Yapraklı ilçesinde patates hasadı konulu "Tarla Günü" düzenlendi,  Yapraklı Ziraat Odası Başkanı Bekir HURŞUT' un tarlasında düzenlenen tarla gününe İlçe Kaymakamı Yakup ÖMEROĞLU, İl Müdürü Osman ÇAKIR, TZOB Genel Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat GAMZELİ, Çankırı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet SUSAM, İl Müdür Yardımcıları Halil TEKİN ve Nuri USTAOĞLU, şube müdürleri, ilçe daire amirleri, patates üreticileri ve çiftçiler katıldılar. Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü Kamil BİLGİ;

''Patates orijini Türkiye olmayan nadir bitkilerden biridir. Güney Amerika'nın Ant Dağlarından gelmiştir. Dünyamızın giderek büyüyen açlık sorununa cevap verebilecek önemli bitkilerin başında gelmektedir. Patates ülkemize 150 yıl kadar önce Rusya ve Kafkaslar üzerinden doğu bölgelerimize, bir asır kadar önce de Avrupa üzerinden batı bölgelerimize girmiştir. Bugün yurdun hemen her bölgesinde yetiştirilebilmekle beraber, özellikle Orta Anadolu'da önemli duruma gelmiştir.

Verim ve kaliteyi etkileyen karantina etmenlerinin topraklara bulaşması nedeniyle yoğun olarak patates üretimi yapılan bazı illerde üretim sınırlandırılmasına gidilmiştir. Patates üretimini riske sokan bu etmenlerin ülkemizde yayılmasının önlenmesi amacıyla, patates üretimi "Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik" gereği izinli ve kontrollü olarak yapılmaktadır. İlimiz topraklarında bu güne kadar bu etmenlere rastlanılmamış olması, patates üreticilerinin temiz arazi arayışına girmeleri, çiftçilerimize alternatif ürün olarak patates üretimi kapısını açmıştır.

 İlimizde patates dikilişler Nisan ayı sonundan yapılıp, hasat ise Eylül ayı sonu itibari ile yapılmaktadır. Ilıman ve serin iklim bitkisi olan patates, derin profilli toprakları sevmektedir. Çankırı önümüzdeki yıllarda önemli bir patates üretim merkezi durumuna geleceği düşünülmektedir'' dedi.

Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman ÇAKIR da;

''İlimizde özellikle başta Yapraklı, Şabanözü ve Ilgaz olmaz üzere merkez dahil 11 ilçemizde yaklaşık 3000 dekar alanda patates üretimi yapılmaktadır. Üretimi yapılan bu alanlarda dekara ortalama 2-3 ton arasında verim alınmakta olup yıllık toplam 6500 ton civarında yemeklik patates üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz için alternatif ürün olabilecek toprakların karantina etmenlerinden korunması amacıyla, patates üretim alanları dikim aşamasından itibaren İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından kontrol edilmektedir.       

İlimizde patates ekiliş alanlarının sulamaya açılan alanların artmasıyla birlikte giderek genişlediğini patatesin üreticilerimizin yüzünü güldürdüğünü, alternatif ürün olarak değerlendirmemiz gerektiğini ve İl Müdürlüğü olarak patates üreticilerine destek olduklarını ve destek olmaya da devam edeceklerini söyleyerek tarla gününe katılan ve emeği geçen herkese teşekkür etti.''

Konuşmaların ardından patates hasadı yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bireysel Sulama Sistemlerine Hibe DesteğiÖnceki Haber

Bireysel Sulama Sistemlerine Hibe Desteğ...

Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve Dünya Gıda Günü Menderes’te Çoşkuyla KutlandıSonraki Haber

Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve Dünya Gıda...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar