Şekerbank

Özkaya: İlimiz, Ülkemizin önemli bir patates üretim merkezi olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özkaya: İlimiz, Ülkemizin önemli bir patates üretim merkezi olabilir
Yozgat Merkez Kuşçu köyünde 2020 üretim sezonunda gerçekleştirilen Yerli Patates Çeşit Demonstrasyonu Hasadı Tarla Günü yapıldı.

Yozgat Merkez Kuşçu köyünde 2020 üretim sezonunda gerçekleştirilen Yerli Patates Çeşit Demonstrasyonu Hasadı Tarla Günü yapıldı.

Yapılan Tarla Gününe Yozgat Valisi Ziya POLAT, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Güngör YILMAZ, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju ÖZKAYA, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Abdurrahman ÇAĞLI, TKDK Yozgat Koordinatörü Selim TÜRKER, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinin teknik personelleri, çiftçilerimiz ve basın mensupları katıldı.

Tüm katılımcılar, yapılan demonstrasyon çalışması ve yerli patates çeşitleri hakkında bilgi alarak yerli çeşit patatesleri inceleyip hasada katıldılar.

Yapılan çalışmayı yerinde görüp hasat edilen ürünü inceleyen Vali Ziya POLAT şunları söyledi; "İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzü böyle bir çalışma yaptıkları için teşekkür ediyorum. Öncelikle yerli ve milli tohumluklarla üretim yapılması çok güzel. Burada 8 çeşit yerli patatesin üretiminin yapıldığını gördük. Bu yerli tohumlukları üreten Niğde Patates araştırma Enstitümüze kutluyorum. İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri geçen yıl bu çeşitlerden dekardan 5-7 ton arası verim aldıklarını belirtiyorlar. Türkiye ortalaması 3,5-4 tondur. Yerli tohumlarla bu verim artışı umut verici bir gelişmedir. Umarım tüm İlimizde ve ülkemize yakın zamanda yerli patates tohumlarıyla üretim yapılır. Patates tohumlukları nedeniyle yurtdışına 12 milyon dolar kaynak ödenmektedir. Yerli tohumlarımız kullanıldığı takdirde bu para Ülkemizde kalacaktır."

Bozok Üniversitesi Rektör yardımcısı Güngör YILMAZ ise şunları söyledi; "Yozgat, rakım ve iklim olarak patates tarımına uygun bir bölgedir. Yapılacak çalışmalarla 30 bin ton olan patates üretiminin 300 bin tona çıkarılması gereklidir. Yerli tohumlarla üretim yapılması geleceğimiz için umut vericidir."

Niğde Patates Enstitüsü Müdür Yardımcısı Abdurrahman ÇAĞLI ise şunları söyledi; "Enstitümüz, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir. 2005 yılında patates ıslah çalışmalarına başladık. Ülkemizde patates üretiminde yabancı çeşitler kullanılmaktaydı. Ancak Enstitümüz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde ilk defa 2015 yılında 2 patates çeşidi tescil edildi. Devam eden yıllar içerisinde Enstitümüzün çalışmaları neticesinde günümüze kadar toplamda 10 adet yerli ve milli patates çeşidi tescil edildi. Bu çeşitlerin isimleri, Fatih – Onaran 2015– Nahita – Ünlenen – Nam – Çağlı –Leventbey – Muratbey – Niğşah ve Saruhan'dır. Yapılan deneme ekimlerinde bu yerli çeşitlerimiz çiftçilerimiz tarafından verim ve kalite yönüyle benimsemişlerdir." Dedi

Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya çiftçilere ve basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi; "İl Müdürlüğü olarak İlimizde yerli ve milli tohumlarla üretim yapılması için yoğun çalışmalar yürütmekteyiz. Niğde Patates Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan 10 çeşitten 8'inin dikimini yaparak çiftçilerimize ve kamuoyuna tanıtmak istedik. Tüm bakımları İl Müdürlüğümüz teknik personeli kontrolünde üreticimiz tarafından yapılmıştır. Şimdi bu yerli ve milli çeşitlerimizin hasatlarını gerçekleştiriyoruz.

Dileğimiz patates üretimi konusunda İlimizin çok daha iyi bir yere gelmesidir. İlimizde çok önemli miktarda bir sulanabilen arazilerimiz mevcuttur. Patates, bu sulanabilen alanlarda çiftçilerimize iyi gelir getirebilecek önemli bir üründür. Bilindiği üzere İlimiz, coğrafi olarak ülkemizin tam ortasında yer almaktadır. Buda üretilen ürünlerin ülkenin her yerine nakliyesinde avantaj oluşturmaktadır. İlimiz, patatesin Ülkemizin en fazla üretim, depolama ve pazarlamasının yapıldığı Niğde – Nevşehir yöresine çok yakın bir yerdedir. Ayrıca Nevşehir yöresinde geçtiğimiz yıllarda çıkan hastalık nedeniyle belli yerlerde ekimin yasaklanması İlimiz için bir fırsat oluşturmaktadır. Bu fırsatı patateste üretim ve pazarlamaya dönüştürebilirsek İlimiz, Ülkemizin önemli bir patates üretim merkezi olabilir."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Bozdoğan, Ata Tohumlarına Sahip Çıkmak Gerçek MilliyetçiliktirÖnceki Haber

Başkan Bozdoğan, Ata Tohumlarına Sahip Ç...

Üreticimizi Dijital Tarım Pazarı İle Buluşturmak İstiyoruzSonraki Haber

Üreticimizi Dijital Tarım Pazarı İle Bul...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar