Şekerbank

Orman Köylülerine Yeni Gelir Kapısı Açılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Orman Köylülerine Yeni Gelir Kapısı Açılacak
Tofidass

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman köylülerine yeni gelir kapıları açmak maksadıyla bir projeyi daha hayat geçiriyor. Birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılan Kırmızı Kore Ginsengi (Panax ginseng) deneme ekimi çalışmalarına başlandı. Projenin başarıya ulaşması halinde orman köylülerinin gelirlerinde önemli artışlar yaşanması bekleniyor.

5.000 yıllık geçmişi olan, kökleri insan vücuduna benzediğinden "insan otu" ismini alan ve çok yıllık bir bitki türü olan ginseng, güçlü iyileştirme özelliklerinden dolayı botanik ismini Yunancada "Panax" yani "tam iyileştirme" den alır.

Deneme Ekimleri Yapıldı

Birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılan bu bitkinin Türkiye’de yetiştirilmesi konusunda OGM ve Güney Kore Hükümeti’nin işbirliğinde deneme ekim çalışmaları başladı.

Ginsenglerin Boyu 20 cm’ye Ulaştı

Güncel durum itibarı ile yumrudan ekimi yapılan alanlarda ginsenglerin yaklaşık 20 cm boyuna ulaştığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ginsengler yapraklanmasını da tamamladı. Günlük olarak meteorolojik ve fenolojik faktörlerin izlendiği ve kayıt altına alındığı deneme parsellerinde yetiştirilen ginsengler, tohum verme aşamasına ulaştıktan sonra projede tohum toplama ve yaygınlaştırma aşamasına geçeceğiz” dedi.

Proje ile Orman Köylülerinin Refah Düzeylerinin Yükseltilmesi Hedefleniyor

Bu proje ile orman köylülerinin refah düzeylerini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Odun dışı orman ürünlerinde Dünyada 5 milyar dolarlık büyük bir pasta var. Türkiye olarak bizde bu pastadan payımıza düşeni almalıyız. Bu payı artırmak için Bakanlık olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu proje ile bu hedefe bir adım daha yaklaşmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kırmızı Kore Ginsengi Daha Çok Tercih Ediliyor

Ginseng binlerce yıldır uzak doğuda kullanılmasına karşın dünyada ve ülkemizde yaygın kullanım geçmişi en fazla 10 yıldır. Ginseng Siberi'de, Kore'de, Çin’de ve Kuzey Amerika’da uzun yıllardır kullanılan ve bilinen bir bitkidir. En çok adını duyabileceğiniz ginseng çeşidi Kore Ginsengi'dir. Kore ginsengi en çok Kore, Çin ve Sibirya bölgesinde yetişir ancak Kore Ginsengi denmesinin en büyük sebebi bu bölgenin yetiştirilmesi için en uygun bölge olması ve tabii olarak en çok burada yetişmesidir. Kore ginsengi topraktan çıkarıldıktan sonra üretim şekline göre 2 isim alır, bunlar Kırmızı Ginseng ve Beyaz Ginseng'dir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre Kırmızı Kore Ginsenginin etkileri Beyaz Kore Ginsengine göre daha fazladır, bu sebepten en çok Kırmızı Kore Ginsenginin tercih edilir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehir’den 30 Tohum Eleme TesisiÖnceki Haber

Büyükşehir’den 30 Tohum Eleme Tesisi

İthal et 'geçici çözüm' olarak görülüyorSonraki Haber

İthal et 'geçici çözüm' olarak görülüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar