Şekerbank

Organik Tritikale hasadı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Organik Tritikale hasadı başladı
Tofidass

Organik tarım ürünlerine yönelik olarak talepler artış gösteriyor ve organik tarım ürünlerinin pazar hacmi genişliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı projelerle sürdürülebilir ve organik tarımın üreticiler arasında farkındalığının artırılması ve yaygınlaştırılması için yürütülen eğitim ve çalışmalar sürüyor.

'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' kapsamında Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Ne Menekşe Ne Lale Ekelim Şimdi Organik Tritikale' projesi kapsamında dağıtılan tritikale tohumlarının hasat zamanı geldi.

Geçtiğimiz Kasım ayında Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Büyükorhan ilçesinde 30 üreticiye dağıtılarak toprakla buluşturulan tritikale tohumları hasat edilmeye başlandı.  Bölgenin toprak yapısına uygun, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı, yüksek verim ve kaliteye sahip çeşit seçimi sağlanmasıyla toplamda 300 tona yakın tritikale üretimi gerçekleştirildi.

Büyükorhan ilçesinde düzenlenen tritikale tohumlarının hasadı tarla günü etkinliğine katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, tritikale hasadından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan Ceylan Şöyle söyledi: ''Organik tarımın yaygınlaştırılması konusunda, geçtiğimiz Kasım ayında 15 ton tritikale yüzde 75 devlet desteğiyle çiftçilerimize teslim edildi. Sertifikasyon ve kontrol ücretlerinin yüzde 100'ü Bakanlık kaynaklarından ödendi.  Tritikale tohumları 6 mahallemizde toprakla buluşturularak ekimleri gerçekleştirildi. Bugün de bu trikalenin hasadını gerçekleştiriyoruz.

Üretim çok önemli, bunu her fırsatta dile getiriyoruz. Ülkemizin nüfusu şuan 85 milyon, buna göre üretim olması şart. Bu konuda ciddi çalışmalar  var. Mesela tritikale, buğday ile çavdarın  melezi. Melezleme konusunda çalışma yapan meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Dekardan aldığımız verim artıyor. Proje kapsamında verdiğimiz tohumların hasadını gerçekleştiriyoruz fakat burada gerçekten emek ve çaba harcayanlar üreticilerimizdir. Üretmek öyle kolay bir şey değildir.

Bu proje Bakanlığımızın yüzde 75 destekli bir projesidir. Biz Bakanlık olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız. Siz yeter ki isteyin bizler sizlere kaynak aktarmaya her zaman hazırız. Projelerin hazırlanmasında belediye başkanımız da sağolsun çok destek veriyor. Çok teşekkür ediyoruz. Büyükorhan birlik berabirlkle daha iyi olacak.''

İl Müdür Yardımcısı Ceylan, teknik personellerce yapılan incelemeler sonucunda bölgenin toprak yapısına uygun, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı, yüksek verim ve kaliteye sahip çeşit seçimi sağlandığını söyledi.  Ceylan, önümüzdeki üretim dönemlerinde de üreticilerin desteklenmeye devam edileceğini dile getirdi.

Etkinlik, Proje faydalanıcılarından üretici Sakıp Güler'in bahçesinde gerçekleştirilen tritikale hasadı ile sona erdi.

Hasat etkinliğine Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Büyükorhan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şule Gökbulak ve üreticiler katıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İzmir Körfezi’nde biyolojik çeşitlilik izleme çalışmaları başlıyorÖnceki Haber

İzmir Körfezi’nde biyolojik çeşitlilik i...

TAKE projelerinde kontrol ve verim zamanıSonraki Haber

TAKE projelerinde kontrol ve verim zaman...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar