Şekerbank

Organik Tarım Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Organik Tarım Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Manisa'da Organik Tarımı Yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda Organik Tarım Eğitimi ve Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Tofidass

Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenerek Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan personele, eğitim amaçlı verilen toplantıya Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Müdür Yardımcıları Metin Öztürk, Osman Çimendağ, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Bozkaya, Yunusemre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Kurt, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Şube Müdürleri ile çok sayıda Müdürlük çalışanı katıldı.

Toplantının Açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Hasan Çebi; " Organik tarım, üzerinde durulması gereken ve Manisa için çok önemli bir konu. İnsan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, sürdürülebilir gıda üretimi için sentetik veya kimyasal gübre kullanmaksızın, pestisit kalıntısı bulunmayan bitkisel ve hayvansal gıdaları üretmemiz mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir. Ürettiğimiz bu ürünler ile ülkemiz ve dünya pazarlarının yanısıra özellikle her yıl yaklaşık % 15 oranında artış gösteren Avrupa organik pazarında da mutlaka yerimizi almamız gerekmektedir. Gelişen Pazarları takip etmemiz buradaki gelişmelerden haberdar olmamız gerekiyor. Dünyadaki yeni teknik ve teknolojilere göre üretim yapmak zorundayız. Aksi halde yarın çok geç olabilir. Avrupa ülkelerinin marketlerinde konvansiyonel ürünlerin yanında yeşil etiketli olarak satışa sunulan organik ürünler var. Bunun yanında sadece organik ürünlerin satıldığı marketler var. Şuan 60 milyar dolar olan Avrupa pazar payı yakın gelecekte 200 milyar dolar olarak hedeflenmektedir. Bu gelişmelerden ülke olarak geri kalmamamız, bu pazarlarda bizimde yerimizi almamız, çağa ayak uydurmamız gerekiyor. Dolayısıyla hem üreticilerimizi hem de bu konuda görevli personelimizi bilgilendirme çalışmalarına şimdiden ağırlık vererek, çiftçilerimizi bilinçlendirmeliyiz" dedi.

Manisa ili için çok önemli bir ekonomik değer olan üzümün, mutlak surette organik olarak üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Hasan Çebi; "Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş'ın başkanlığında İl Müdürlüğümüzce yürütülen "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması" projesinde çok önemli başarılar elde ettik. Bu proje kapsamında yaklaşık 31.000 dekar alanda artış söz konusu olmuştur. 81.000 dekar organik tarım alanımız var. 57.000 dekar geçiş sürecindeki alanımız var. Yeni başvurulan alanımız ise 31.000 dekar. Bu rakamsal değerler sadece bağ alanlarını değil tüm ürünleri kapsamaktadır. 2003 yılında İlimizde 788 çiftçi ailesi 25.220 dekar alanda 14.755 ton organik tarım yaparken 2014 yılına geldiğimizde bu sayı 2.258 çiftçi ailesine ulaşmış, 137.301 dekar alanda 77.005 ton organik ürün üretimi gerçekleşmiştir. Şuan itibariyle 168.000 da alan organik tarım için başvuru gerçekleşmiştir "dedi.

Dünyanın hızlı bir şekilde organik tarıma geçtiğini ifade eden Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu; "Görüyoruz ki dünya hızlı bir şekilde organik tarıma geçiyor. Dünyadaki organik ürün tüketimine baktığımızda en gelişmiş ülkeler, ürünleri en fazla organik tüketen ülkeler. Ürettiğimiz her organik ürünün öncelikli alıcısı Avrupa ve Amerika.

Biz Şehzadeler Kaymakamlığı olarak kurulduğumuz günden bu yana birlikte hareket etmeye son derece önem verdik. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapmaya özen gösterdik. Dolayısıyla Valimizin başkanlığında yürütülen organik tarımın yaygınlaştırılması projesinde de Şehzadeler Belediyesiyle, Ziraat Odası ve Ticaret Borsası ile ortak çalışmalar yürüttük. Bu dört birimle yol almaya başladığımızda ne kadar doğru adımlar attığımızı gördük. İşin başında100 kişiyi organik tarıma geçirebilir miyiz diye yola çıkmışken bugün itibariyle Şehzadeler İlçesinde 364 kişiye ulaşmış durumdayız. Dekar olarak baktığımızda da bu sene yaklaşık 24.000 dekar alan için başvuru yapılmıştır. Dolayısıyla gelinen nokta bizim hayal ettiğimizin çok daha üzerinde gerçekleşmiştir. Ben bu çalışmada özellikle Şehzadeler Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğündeki arkadaşlarımızla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Targel Personelimize emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi

İşe başladıklarında hep üzüm üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Kaymakam Çorumluoğlu; " Şehzadeler İlçemizde 65.000 dönüm kuru üzüm var. 5.000 dönüme yakında sofralık üzüm olup 320.000 dönüm tarım alanımızdan yaklaşık 70.000 dönümünü bağ alanımız oluşturmaktadır. 140.000 dönüm arazide ise mısır üretimi gerçekleştirmekteyiz. Yani bağdan daha geniş bir alanda mısır tarımı yapıyoruz. Dolayısıyla bu sene mısırında organik üretilmesi konusunda araştırmalar içerisine girdik. Bu sene Tekeliler köyünde 600 dekarlık bir alanda organik mısır ürettik ve dönümünde 1.460 kilo verim almayı başardık. Verim açısından kıyasladığımızda konvansiyonel üretim verimi kadar organik ürün verimi almayı başardık. Dolayısıyla bizler yarınlarda zorda kalmamak için bazı alanlara girmek zorundayız" dedi.

Konuşmaların ardından "Organik Tarım ve Üzüm Yetiştiriciliği" konusunda Dr. Fadime Ateş, "Organik Tarım Dünyada Nereye Gidiyor" konusunda Prof. Dr. Ahmet Altındişli, "Organik Tarım kontrol ve Sertifikasyon İşlemleri" konusunda Ziraat Mühendisi Ekrem Giray sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Sunumların ardından soru cevaplarla toplantı sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karaman’da Ekmek Kalitesi ArtıyorÖnceki Haber

Karaman’da Ekmek Kalitesi Artıyor

Tkdk 14. Çağrı Sözleşme TöreniSonraki Haber

Tkdk 14. Çağrı Sözleşme Töreni

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar