Şekerbank

Nohut Üretimi Her Geçen Gün Artıyor...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nohut Üretimi Her Geçen Gün Artıyor...
Tofidass

2016 yılının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Dünya Bakliyat yılı olarak ilan edilmesi münasebetiyle Çankırı'da buna uygun olarak "Nohut Ekimini Yaygınlaştırma Projesi" gerçekleştirildi. Proje kapsamında İl Özel İdaresince sağlanan kaynakla 15.000 kg nohut tohumu dağıtımı gerçekleştirilerek toprakla buluşturuldu.

Dağıtılan nohut tohumları Çankırı Merkez ve köylerinde 45 çiftçiye 12.050 kg. Şabanözü ilçesinde 6 çiftçiye 800 kg, Yapraklı ilçesinde 8 çiftçiye 950 kg, Eldivan ilçesinde 2 çiftçiye 450 kg, Ilgaz ilçesinde 1çiftçiye 150 kg ve Kızılırmak ilçesinde 2 çiftçiye 600 kg nohut tohumu ekimi yaptırıldı.

2016 yılı Şubat ayında dağıtımı yapılan nohut tohumlarının artık hasat günlerindeyiz. Hemen hemen hasadı da tamamlanmak üzere olan nohut il genelinde yaygın bir ekiliş kazanmaktadır. Bu yıl ilde genel olarak 130-190 kg aralığında verim alınmaktadır.

Proje kapsamında nohut ekiminden hasadına kadar zaman zaman konu uzmanı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü mühendis ve teknikerleri tarla ziyaretlerini yaparak gerekli tavsiye ve bakım önerilerinde bulundular. Görüşülen çiftçiler nohut ekiminin buğdaydan daha karlı olduğunu ve ekime devam edeceklerini beyan ettiler.       

Yine bu projenin uygulandığı alanlardan Merkez Küçüklü köyü çiftçilerinin hasada gelmiş nohutlarını yerinde kontrol etmek amacıyla İl Müdürü Osman ÇAKIR ve Şube Müdürü Ömer DOĞAN nohut tarlalarında incelemelerde bulundu.

Türkiye'de yemeklik baklagiller arasında fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılmakta olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak isteği bakımından kanaatkâr oluşu dolayısıyla ve köklerinin havanın serbest azotunu tespit etmesi bakımından hububat- yemeklik münavebesinde önemi çok büyüktür. Daneleri proteince çok zengin olup aynı zamanda bir sanayi ham maddesidir. Nohudun geçit formları ile yabani formları arasındaki formları hayvan yemi olarak kullanılır.            

Bakliyatlar yüksek protein, yüksek lif içermesi ve yağ içermemesi sebebiyle beslenmemizin önemli bir parçası. Özellikle glüten hassasiyeti olanlar için de iyi bir seçenek. Geleneksel kuru fasulye, nohut ve mercimeğimiz çok lezzetli ama biraz daha farklı tariflerle tüketimi artırmak ve topluma yaymak büyük önem taşıyor. Bu anlamda bakliyat unuyla yapılan tariflerin geliştirilmesini de çok değerlidir.

Bu projenin en büyük faydalarından biri de bakliyat unlarının hayatımıza daha çok girmesini sağlamasıdır. Nohut unu, mercimek unu ve fasulye unu gibi bakliyatlardan yapılan unlar, beyaz una oranla glisemik indeksi daha düşük olduğu için, daha uzun süre tok kalmamızı sağlıyor. Ayrıca kan şekerinin dengelemesine de yardımcı oluyor.

Bu proje ile nihai hedef bakliyat ekilişinin artırılarak, nadas alanlarının daraltılması ve çiftçilere gelir getirici alternatif bir ürünün benimsetilmesidir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kıraç Alanlara İyi Bir Alternatif ÜrünÖnceki Haber

Kıraç Alanlara İyi Bir Alternatif Ürün

Ekinezya Yetiştiriciliği ile Dekardan 6000-7000 TL Brüt GelirSonraki Haber

Ekinezya Yetiştiriciliği ile Dekardan 60...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar