Şekerbank

Namibya’da San People Kabilesine Acil İnsani Yardım ve Kırsal Kalkınma Projeleri Başlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Namibya’da San People Kabilesine Acil İnsani Yardım ve Kırsal Kalkınma Projeleri Başlatıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Namibya’nın Tsumkwe Bölgesinde yaşamlarını sürdüren San People (Bushman) kabilesine yönelik acil insani yardım ve kırsal kalkınma projeleri başlatıldı.
Tofidass

TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından Namibya’nın Tsumkwe Bölgesinde yaşamlarını sürdüren San People (Bushman) kabilesine yönelik acil insani yardım ve kırsal kalkınma projeleri başlatıldı.

San People’lar, Namibya Tsumkwe Bölgesinde halen yaşamlarını kırsal kesimde kapalı bir toplumsal yapı içerisinde yaşıyor. Söz konusu kabile gıda gereksinmelerini doğadaki bitki ve köklerden, et ihtiyaçlarını ise avlanarak gideriyor. Namibya genelinde yaklaşık 65 bin San People bulunduğu, bunların yaklaşık 8 bininin Tsumkwe civarında yaşadığı tahmin ediliyor. Namibya’da 6 adet kabile bulunmakta olup, “Hai/Om”, “Ju/Oans”, “Kung”, “Khwe”, “Naro”, “Xoo” isimlerinden oluşan kabilelerin hepsinin ayrı dili var.

TİKA tarafından, Namibya Marjinal Topluluklar Bakanlığı işbirliği ile San People kabilelerine yönelik acil insani yardım ve kırsal kalkınma projeleri başlatıldı. TİKA uzmanları gerçekleştirilecek proje kapsamında, Nama Pan, Onderayahurua, Dobe ve Elephant Song kamplarını ziyaret etti. Kırsal kalkınma projelerine esas teşkil edecek tespitlerde bulundular.

Çalışkan, sıcakkanlı ve avcı-toplayıcı San People kabilesine, devlet yabani hayvan avlamalarını, bu kabilelerin ilçe ve şehirlere göç etmesini yasaklamış durumda. Bu çerçevede devlet tarafından her aileye aylık 12.5 kg. mısır unu yardımı yapılıyor. Yetersiz beslenmenin net şekilde görüldüğü coğrafyada ivedilikle üretime yönelik faaliyetlerin başlatılması tespit edilerek, söz konusu coğrafyanın ekolojik yapısının tarım ve hayvancılık faaliyetlerine uygun olduğu, küçük çapta tarımsal faaliyette bulundukları görülüyor.

Bölgenin çöl iklimi olması sebebiyle gündüz 30 derece olan sıcaklık geceleri 0-5 dereceye düşüyor. Fakat yeraltı sularının yeterli olması özellikle tarım alanında bölgeye avantaj sağlıyor. Bölgenin en önemli sorunları arasında yaban fillerinin çevreye verdiği tahribat da yer alıyor.  

TİKA uzmanları tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonunda San People kabilesine TİKA tarafından tarımsal alanda beslenmelerine katkı sağlayacak, patates, soğan, domates, havuç, kabak, mısır tohumlarının yansıra ve tarım aletleri desteğinde bulunulması öngörülüyor. Hayvan yetiştiriciliği alanında ise, aile başına 5 keçi ve 1 teke, 5 adet tavuk ve birer adet inek desteği sağlanacak.  Ayrıca, geleneksel el sanatları ile uğraşan kadınlar için malzeme desteğinde bulunulacak. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçiye Ucuz KrediÖnceki Haber

Çiftçiye Ucuz Kredi

Canlı Hayvan Pazarı Hizmete AçıldıSonraki Haber

Canlı Hayvan Pazarı Hizmete Açıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar