Şekerbank

Mevsim Normallerindeki Değişiklikler Evcil Hayvanların Sağlığını Etkiliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mevsim Normallerindeki Değişiklikler Evcil Hayvanların Sağlığını Etkiliyor
Pire ve kenelerin popülasyonu ve hareketlilikleri, mevsim normallerindeki değişiklikler nedeniyle artıyor. MSD Hayvan Sağlığı, bu artışın risklerini ortaya koymak için bilim insanlarını bir araya getirirken; hayvan sahipleri ve veteriner hekimlerin farkındalığını artırmak adına "Protect Our Future Too" (Bizim de Geleceğimizi Koruyun) projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre; evcil hayvan sahiplerinin %92'si mevsim normallerindeki değişikliğin hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi değil!

MSD Hayvan Sağlığı, Protect Our Future Too (Bizim de Geleceğimizi Koruyun) projesini Türkiye de dahil olmak üzere 30 Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkesinde başlattı. Kampanya, daha ılık sonbahar ve kışlar ile yıllık ortalamadaki daha yüksek sıcaklıklar gibi mevsim normallerindeki değişikliklerin evcil hayvanlar üzerindeki etkilerine ve risklere dikkat çekiyor.

Parazitler, hayvan davranışları, hastalıklar ve tek sağlık konusunda uzman bilim insanları proje kapsamında; bu ana konularda görüşlerini paylaştılar. Buna göre, mevsim normallerindeki değişikliklerin evcil hayvanlar üzerindeki etkilerinin başında pire ve kene gibi parazitler geliyor. Keneler daha ılık olan iklimlerde daha uzun süre hayatta kalabiliyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, parazitlerle ilgili olarak "Pek çok tür, bizzat kendisi parazit olmanın yanında çok sayıda bakteriyel, viral, paraziter, riketsiyal ve spiroketal patojeni bitki, hayvan ve insanlara nakleder. Pire ve kene gibi dış parazitler, taşıyıcılığın yanında alerji, felç ve toksikasyon oluşturarak da konaklarına zarar verir" dedi.

Prof. Dr. Aydın, mevsim koşullarındaki değişikliklerin evcil hayvanlar için ortaya çıkardığı riskler ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: "Dünya son 30 yılda 0,8 derece ısındı. Bu da dış parazitler ve taşıdığı hastalıkların yıl boyu görünebilmesine neden oluyor. Bu nedenle dış parazitlerle mücadele ve kontrol çalışmalarının yıl boyu yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır."

Her 10 kişiden 9'u mevsim normallerindeki değişimin oluşturduğu riskin farkında değil

Protect Our Future Too (Bizim de Geleceğimizi Koruyun) projesi kapsamında düzenlenen ankete göre, evcil hayvan sahiplerinin %92'si mevsim normallerindeki değişikliğin hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi değil. Ankete katılan veteriner kliniklerinde çalışan sağlık profesyonellerinin %80'i Ekim-Mart arasındaki daha soğuk aylarda evcil hayvanlarda kene bulduklarını belirtirken, %64'ü keneler yıl boyunca görülebileceği için yıl boyu korumayı öneriyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ ise şu yorumda bulunuyor: "Mevsim normallerindeki değişiklikler tüm ekosistem dengelerini hızla bozmaya devam ediyor. Ortalama sıcaklıkların artışı, yağmur mevsimleri ve miktarlarındaki değişimler, seller, fırtınalar dünyamızı giderek daha sık ve daha yoğun bir şekilde etkiliyor. Bu çerçevede hayvanların davranışları değişiyor, yeni hastalıklar ortaya çıkıyor ya da baskılanan enfeksiyonlar tekrar gündeme geliyor. Sıcaklıklar arttıkça fizyolojik faaliyetleri çevre sıcaklığına bağlı olan taşıyıcıların hastalıkları bulaştırma riskleri tüm mevsimlere ve yeni coğrafyalara yayılmış durumda. Evimizdeki dostlarımızı taşıyıcıların bulaştırdığı hastalıklardan yıl boyu korumak artık en önemli sorumluluklarımızdan biri haline geldi. Pire, kene ve kum sineklerinden yıl boyunca korunma yolları hakkında veteriner hekimlerden ayrıntılı bilgi alarak patili dostlarımızın sağlıkları için bu önemli adımı atmalıyız. Geciktiğimiz her gün enfeksiyon riskini arttıran önemli bir etken!"

Keneler evcil hayvanlar için doğrudan bir tehdit oluşturduğu için bu risklere karşı onları korumak önem taşıyor. Fakat ankete katılanların sadece %41'ı evcil hayvanlarını bütün yıl boyunca parazitlere karşı koruyor. Türkiye'de ise ankete katılanların %82'si evcil hayvanlarını pire/keneye karşı sadece ilkbahar ve yaz döneminde koruduğunu belirtiyor.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında olmak üzere tüm yıl boyunca hava sıcaklıklarında yaşanan artışlar nedeniyle evcil hayvanlar için korumayı gerektiren parazit riskinin yıl boyunca değerlendirilmesinin önemine dikkat çeken MSD Hayvan Sağlığı Evcil Hayvan İş Birimi Müdürü Filiz Nasiri Işık, "Mevsim normallerinde yaşadığımız değişimin sonuçları, yeryüzündeki tüm canlıların günlük hayatını ve yaşam koşullarını etkiliyor. Bunlardan bir tanesi de parazitlerin evcil hayvanlarımız için oluşturduğu riskin artması. Öncelikle bu konudaki farkındalığı artırmalı ve evcil hayvanlarımızın sağlığı ve refahı için onları parazitlere karşı tüm mevsimlerde korumak üzere harekete geçmeliyiz. MSD Hayvan Sağlığı olarak evcil hayvanların sağlığını parazit risklerine karşı yılın 12 ayı korumak için yenilikçi çözümler sunuyoruz. Hayvan sahiplerini ve patili dostlarımızın sağlığını hayata geçirdiğimiz bu tarz farkındalık kampanyaları ve sunduğumuz kapsayıcı çözümler ile desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayramiç Ürünleri İçin Destek ArayışıÖnceki Haber

Bayramiç Ürünleri İçin Destek Arayışı

Tohum Gen Bankasında 40 Binden Fazla Tahıl Örneği BulunuyorSonraki Haber

Tohum Gen Bankasında 40 Binden Fazla Tah...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar