Şekerbank

Maviyemiş Festivali coşkulu etkinliklerle karşılandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Maviyemiş Festivali coşkulu etkinliklerle karşılandı
Tofidass

Bursa'da Maviyemiş Festivali düzenlendi. İznik'te yapılan festivalde yaban mersini olarak da bilinen maviyemiş tanıtıldı.

Meyveciliğin önemli merkezlerinden olan Bursa'da Yaban Mersini Festivali düzenlendi. Bursa, ülkemizdeki yaban mersini üretiminin yaklaşık yüzde 44'ünü karşılayarak yıllık ortalama 1.868 ton üretim ile ilk sırada yer alıyor.  Bursalı çiftçilerin emeğiyle bu sene ilimizde 2 bin 100 ton yaban mersini üretiminin olacağı tahmin ediliyor.

İznik'e bağlı Candarlı Mahallesi'nde İznik Belediyesi ev sahipliğinde yaban mersininin ve bölgenin tanıtımı amacıyla Yaban Mersini Festivali düzenledi.

Festivale katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanan hibe destekli projeler ile üretim alanlarının çoğaltılmasının yanı sıra verimin de artırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Ülkemizin oldukça zengin bitki florasına sahip olduğunu söyleyen İl Müdürü Hamit Aygül, bu zenginliğin bir bölümünü de insan sağlığı açısından büyük öneme sahip olan  antioksidan kapasitesi yüksek meyvelerin oluşturduğunu belirtti. Hamit Aygül, Yaban mersininin de antioksidan özelliğiyle ülkemizde ve diğer ülkelerde de üretiminin hızla arttığını söyledi. Aygül, ''Bu meyve ülkemizde daha çok Yaban Mersini ve Maviyemiş adıyla bilinirken yetiştiği farklı bölgelere göre Likapa, Ligarba, Lifos, Trabzon Üzümü, Kaskanaka, Çera,  Morsivit  Mahabak, Çalı Çileği,  Ayı Üzümü, Çay Üzümü, Çoban Üzümü gibi isimlerle de anılmaktadır. Meyve olarak tüketildiği gibi gıda sanayisinde de (meyve suyu, süt ürünleri, kuru meyve ve takviye edici gıda) hammadde olarak kullanılabilir.'' dedi.

''Bursa, Ülkemizdeki maviyemiş üretiminin yaklaşık yüzde 44'ünü karşılayarak ilk sıraya yükselmiştir.''

Bursa'da maviyemiş üretiminin arttığını söyleyen İl Müdürü, ''Maviyemişin ülkemizdeki üretimine bakıldığında 2022 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 6 bin 613 da alanda, 4 bin 305 ton maviyemiş üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretimin illere göre dağılımına bakıldığında Bursa 3 bin 643 da alanda 1.868 ton ile ilk sırada yer almaktadır. İlimiz, Türkiye maviyemiş üretiminin yaklaşık yüzde 44'ünü karşılayarak 1. sıraya yükselmiştir. Bu sene İlimizde 2 bin 100 ton üretim olacağı tahmin edilmektedir.'' şeklinde konuştu.

''İlimizde maviyemiş üretim alanlarının artmasında İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızla birlikte yürütmüş olduğumuz projelerin katkısı oldukça büyüktür.''

Aygül: ''İlimizde maviyemiş üretim alanlarının artmasında İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızla birlikte yürütmüş olduğumuz projelerin katkısı oldukça büyüktür. Sadece geçtiğimiz üretim sezonunda yüzde 50 hibe desteği ile 100 dekar alanda maviyemiş bahçesi tesis edilmiştir. Tesis edilen bahçelerin artırılmasına yönelik olarak farklı projelerimiz Bakanlığımızın da katkılarıyla hayata geçirilecektir.  Üretim alanlarının hibe desteği ile artırılmasının yanı sıra verimin artırılmasına yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Ayrıca meyve verimini etkileyen önemli unsurlar arasında olan budama zamanında sahada uygulamalı olarak eğitimlerimiz yapılmaktadır. Ayrıca, İlimizde Maviyemiş üretim alanlarının artmasında Bursa Büyükşehir Belediyesinin uzun yıllardır üreticilere fidan desteği sürdürmesinin de çok etkisi olmuştur. Bu festival tanıtım ve ilgi oluşturma bakımından büyük önem taşımaktadır. İznik Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'' şeklinde konuştu

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Güler: Ordu’yu gıda lojistik üssü yapacağızÖnceki Haber

Başkan Güler: Ordu’yu gıda lojistik üssü...

Denizli'de hedef sıfır ilaç kalıntısıSonraki Haber

Denizli'de hedef sıfır ilaç kalıntısı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar