Şekerbank

Kurbanlık Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilen Hastalıklar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurbanlık Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilen Hastalıklar
Tofidass

Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Kani Yavuz yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Yavuz, kurban kesimi esnasında hijyenik olmayan koşullarda kesilen hayvanlardan ve dağıtılan etlerin birçok hayvandan insana geçebilen bulaşıcı hastalığa davetiye çıkardığını, bu hastalıklardan korunmak için öncelikle sağlıklı hayvan seçiminin önemine dikkat çekti.

Kurban ile bulaşabilecek hastalıklara dikkat çeken Yavuz, özellikle Kist hidatik, şarbon, bruselloz ve tüberküloz gibi hastalıklar yönünden kesim, taşıma ve saklama esnasında vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini belirterek bu hastalıklarla ilgili şu konulara değindi;

Kist Hidatik : Kist hastalığı olarak ta bilinen parazitlerden bulaşan bu hastalık köpek dışkısıyla atılan parazit yumurtalarının kirli eller, su , kurban kesimi esnasında uyulmayan temizlik kuralları ile kurbana bulaştırma gibi sebeplerle insanlara geçebilmektedir. Parazit yumurtaları özellikle karaciğerde ve nadirende diğer organlarda içi sıvı dolu kistlerle karakterizedir. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtilerini göstermeden seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.

Şarbon : Şarbon bakterisi; cildimizdeki çizik ve yaralardan vücuda girerek deri şarbonu, hasta hayvanların çiğ etleri yendiğinde bağırsak şarbonu, solunum yoluyla ise akciğer şarbonu meydana gelir. Esasen hayvan hastalığı olan şarbon, Kurban bayramında hayvanların kesilmesi sırasında veya kurban etlerinin iyi pişirilmeden yenmesi sebebiyle insanlara bulaşır. Enfeksiyon tedavi edilmezse, bölgesel lenf düğümlerine ve kan dolaşımına geçebilir ve ölüme sebep olabilir. Bu sebeple şarbon olma şüphesi bulunan hayvanların derisi ve etine dokunulmamalıdır.

Bruselloz :  Malta humması adıyla da bilinen brusella enfeksiyonunun etkeni bir bakteridir. Genel bulaşma yolu hasta hayvanların süt ve süt ürünlerinden olsa da, hayvanların kanı ile doğrudan temas da brusella bulaşmasına yol açabilir. Bu sebeple, Kurban bayramında kurban kesilirken azami dikkat gösterilmelidir. Akut veya sinsi başlangıçlı ateş, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, özellikle geceleri yoğun terleme, vücutta yaygın kas ve eklem ağrılarıyla kendini gösterir.

Tüberköloz (Verem) : Enfeksiyon, genellikle insandan insana doğrudan hava yoluyla ve enfekte hayvanlarla bulaşır. Tüm tüberküloz olgularının %80-90'ı akciğerlerde ortaya çıkar. Hastalıkta, halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, çocuklarda kilo almada duraklama, ateş ve gece terlemesi ile birlikte uzun süreli öksürük, kanlı veya kansız balgam, göğüs ağrısı veya sırt ağrısı ve nefes darlığı olabilmektedir. Verem tedavisi gören bir hastanın; bulaşıcı olmadığı ve diğer kişiler için risk oluşturmadığı, tükürüğünün laboratuvar analizi sonucu ile bir doktor tarafından belgelenmedikçe, kesinlikle bir yere seyahat etmesi tavsiye edilmez.

Bu hastalıklarla birçok hastalığında bulaşabileceğini belirten Yavuz, Bu hastalıklardan korunmak için vatandaşlarımızın kurban seçimlerinde dikkatli olmalarını, kesim esnasında hijyen kurallarına çok dikkat etmelerini,  kesinlikle az pişmiş ve çiğ et tüketmemelerini ve kurbanlık hayvan kesimi yapılırken et ve iç organlarda anormal yapıların görülmesi halinde en yakın İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine haber verilerek kurbanlık hayvanların et ve iç organlarının kontrolünün sağlanması gerektiğini söyledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
78.000 Adet Pullu Sazan Gölete BırakıldıÖnceki Haber

78.000 Adet Pullu Sazan Gölete Bırakıldı

Çiftçilere Af MüjdesiSonraki Haber

Çiftçilere Af Müjdesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar