Şekerbank

"Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi'' Kapsamında Üreticilere Koç Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi'' Kapsamında Üreticilere Koç Dağıtıldı
Tofidass

2011 yılından itibaren başlayan "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında  bugüne kadar  Denizli'nin  Tavas  ilçesinde 171 yetiştiriciye 460 koç dağıtımı yapıldı. 

Yapılan değerlendirme neticesinde Tavas İlçesi Kızılcabölük, Medet, Merkez, Vakıf, Kızılca, Aydoğdu, Sarıabat, Derinkuyu ve Garipköy Mahallelerindeki  koyun yetiştiricilerine Karya koçu dağıtılmış Kızılcabölük mahallesine 2, Medet mahallesine 1, Merkez  mahallesine 3, Vakıf mahallesine 3, Kızılca mahallesine 4, Aydoğdu mahallesine 2, Sarıabat mahallesine 1, Derinkuyu mahallesine 1, ile Garipköy'den  1 yetiştirici  olmak üzere toplamda 19 yetiştiriciye 42 baş Karya ırkı koç dağıtımı yapıldı.

Dağıtımı yapılan koçlar Serinhisar ilçesinde Halk Elindeki Ülkesel Islah projesi uygulayan elit –taban sürü sahibi üreticilerimizden alınmıştır. Karya, Sakız koyunu ile  Kıvırcık Koçları  melezlenmesi ile elde edilen melez bir ırktır. Denizli, Aydın, İzmir, Manisa ve Uşak illerinde yetiştirilmektedir. Kombine verim yönlü olup erken gelişen bir ırktır. İyi bakım besleme ile döl verimi yüksek,  ikizlik oranı %80'dir.  Kuzuların doğum ağırlığı 3.9 kg olup, sütten kesildiği 90 günde ortalama ağırlığı 28,5 kg'dır. Besiye alınan Karya ırkı hayvanlar 90-100 kg canlı ağırlığa ulaşmaktadır.

Denizli'de 7.766 adet  orta büyüklükte küçükbaş hayvan işletmesi bulunmakta bu işletmelerde  küçükbaş hayvan varlığı son on yılda % 83'lük artışla 350.408 baştan 616.815 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanların 424.007 başı koyun, 192.808 başı keçidir yaşanan bu artış ile Denizli'de et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir.

Bu projenin amacı,  Karya ırkı koç kullanarak Denizli ilimizde yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek,uygulanacak ıslah çalışmalarıyla Karya ırkı koyun sayısını artırmak ve son dönemde talep edilen Karya ırkının çoğalmasını sağlamak ve  Denizli'de 605 bine ulaşan  küçükbaş hayvan varlığını  1 milyonun üzerine çıkarabilmektir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TDV 2018 Vekalet Yoluyla Kurban Kesim bedelleri belirlendiÖnceki Haber

TDV 2018 Vekalet Yoluyla Kurban Kesim be...

TİM'de Ege Bölgesi'nin Temsilcisi Davut Er OlduSonraki Haber

TİM'de Ege Bölgesi'nin Temsilcisi Davut...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar