Şekerbank

Kooperatif Market, KoopBakkal ile büyüyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kooperatif Market, KoopBakkal ile büyüyecek
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, daha çok tüketiciye ulaşabilmek ve bu doğrultuda yeni iş ortakları edinmek amacıyla geliştirdiği KoopBakkal projesi düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Projeyle Tarım Kredi Kooperatifi ürünleri bakkallarda da satılabilecek.
Tofidass

Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi Tarım Kredi Kooperatiflerince piyasaya arz edilen gıda ürünlerinin KoopBakkal adı altında bakkallarda da satılması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. KoopBakkal Projesi'nin tanıtım toplantısı ve imza töreni TESK Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Genel Başkanı Abdulkadir Akgül ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Erdal Erdem katıldı.

Tarımsal üretimin her aşamasında varız

İmza töreninde konuşan Tarım Kredi Genel Müdürü Aydın, Kooperatif Market’in yıl sonu itibarıyla 81 il 500 ilçede olmak üzere 2 bine yakın şubeye ulaşacağını söyledi. Tarım Kredi’nin perakende sektöründe yer almasıyla ilgili yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu kaydeden Aydın, “Tarım Kredi, 18 şirketi ve yaklaşık 20 bin çalışanı bulunan büyük bir grup. 800 bin ortağı bulunan bir çiftçi kuruluşu. Uçtan uca, yani tarımsal üretimin her aşamasında yer alan, bunu Türkiye’de yapan tek kurum. Ortaklarımıza ekim döneminden hasat sonrasına kadar tüm üretim ve ürün değerlendirme aşamalarında destek veriyor; çiftçilerimizin üretime dair ihtiyaç duydukları tohum, gübre, yem, mazot, tarım alet ve makine, sulama sistemleri, sera örtüsü ve sigorta gibi girdilerin tamamını temin ediyoruz. Hasat sonrasında onların ürettiği çıktıları alıyor, bir kısmını kendi tesislerimizde bir kısmını da iş ortaklarımızla nihai ürüne çevirip piyasaya arz ediyoruz. Dolayısıyla bizim kendi satış kanallarımızın olması gayet doğal bir süreç.” dedi.

6 ilde pilot uygulama başladı

Tarım Kredi’nin daha çok tüketiciye ulaşabilmek amacıyla iş ortakları edindiğini kaydeden Aydın, “Ürünlerimizi bakkallar aracılığıyla da vatandaşlarımıza ulaştırmak istiyoruz. Bu hem bakkal esnafımız için uygun fiyatlarla mal tedarik etme fırsatı oluşturacak hem de bizim bir takım maaliyetleri aşağıya çekerek fiyatlarımıza yansıtmamıza olanak sağlayacak. Tarım Krediye ulaşamadım sorununu da ortadan kaldırmış olacağız. İlk aşamada pilot 6 il seçtik fakat bütün illere yayılacağız. Trabzon, Sakarya, Yozgat, Tokat, Konya ve Ankara’da başlayacak olan projemizde, pilot uygulama dahilinde 250 adet bakkala bayilik verilecek. 2023 yılı içerisinde gelişmekte olan depo ve lojistik ağımıza uygun illerde KoopBakkal projesiyle asgari bin noktaya ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

132 çeşit ürün verilecek

Projeye katılan bakkalların normal gündelik işlerine müdahil olunmayacağının altını çizen Aydın, “Bakkallarımız bir rafını bize ayırmış olacak. Onlara kendi marketlerimizde de satılan yaklaşık 132 adet temel tüketim maddesini vereceğiz. Projeye başvurular elektronik ortamdan olacak. Faaliyet süresi en az 5 yıl ve çalışma ruhsatı kendisi ya da eşi üzerinde olan, dükkanları 75 ila 150 m2 arasında olan ve tek şubeli olan bakkallarımız elektronik olarak başvuru yapabilirler. Değerlendirmelerimizi pilot illerdeki Bakkallar Odası ile müştereken yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

500 bin liraya kadar kredi imkanı

Ülkenin kararlı politikalarla büyümeye devam ettiğini aktaran Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, "Kaliteden ödün vermeden üretilen ürünlerin uygun fiyatlarla halkımıza sunulması hedefiyle uygulamaya konulan girişimci ve esnafı merkeze alan bu proje, bankamızın önemli paydaşlarına destek vermeyi amaçlamaktadır." dedi.

Arslan, bankaya finansal destek için başvuranlara, raf alımı, tadilat harcamaları ile yazar kasa alımları için 200 bin lira, Tarım Kredi'den alınacak ürünlerin finansmanı için ise kapalı devre çalışan 300 bin liralık kredi kartı olmak üzere toplamda 500 bin liraya kadar kredi imkanı sağladıklarını söyledi.

Kredi kartı kullanmak istemeyenler için internet ortamından dijital destekli finansman imkanı sunacaklarına işaret eden Arslan, "Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri kapsamında kredi kullanan bakkal esnafımız yıllık yüzde 7,5 faiz ile finansman sağlayabilecek, bu kapsamda üye olmamış olan ya da başka bir şekilde bu finansmana erişmeye ihtiyacı olan esnaflarımıza ise 24 aya kadar sabit oranlı yıllık 11,75 faiz oranında finansman desteği sağlamış olacağız." diye konuştu.

“Tüm paydaşlar elini taşın altına koydu”

TESK Genel Başkanı Palandöken ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden piyasanın arz talep dengesinin sağlanması amaçlandı. Tüm paydaşlar elini taşın altına koydu. Finans konusunda bildiğiniz üzere Halk Bankası yine aynı şekilde kredi garanti fonu ile TESK olarak bizler bu protokolün imzalanmasında değerli Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ile bir araya geldik. Tabi önemli olan bunun saha çalışmalarıydı. Esnafın sorununu nasıl çözeriz konusunda uzunca bir mutfak çalışması yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katkısı ile hadi yapalım denildi. Bu dükkanlar olacak ki nihai tüketiciye bu ürünler ulaşsın. Tabi sizler de fedakârlık yapacaksınız. Bu ürünler sizin en çok sattığınız ürünler. Bu olayın arka perdesinde; devlet, esnaf ve aradaki kurumlar var. Sayın Cumhurbaşkanımız esnaf için gereken her şey yapılacak dedi. Bugün bu protokolde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Rekabet açısından önemli

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Başkanı Abdülkadir Akgül ise “Esnaf ve sanatkarların büyük marketlerle rekabet edebilmesi amacıyla yıllarca mücadele edildi. Bu proje esnafın işini elinden almak değil, büyük marketlerle mücadele etmesini sağlayacak bir çalışma. Bu açıdan emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şartları taşıyan ve talep eden bütün bakkallar bu krediye ulaşabilecek. Ayrıca zarar eden bakkalın kredisini biz ödeyeceğiz.” diye konuştu.

Tanıtım toplantısında konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Elmalarımızı Değerlendirmenin Tatlı ve Lezzetli Bir Yolu: Elma PekmeziÖnceki Haber

Elmalarımızı Değerlendirmenin Tatlı ve L...

Tarfin’den 50 milyon TL’lik ikinci sukuk ihracıSonraki Haber

Tarfin’den 50 milyon TL’lik ikinci sukuk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar