Şekerbank

Konya'da Hayata Geçirelecek Projenin Tanıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konya'da Hayata Geçirelecek Projenin Tanıtımı Yapıldı
Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Yeni Projenin Tanıtımı Yapıldı
Tofidass

"Konya İlinde, Tarımsal Sulamada Etkinliğin Artırılması ve Bitki Su İhtiyacına Göre Sulamanın Yaygınlaştırılmasına Yönelik Çiftçi Eğitim ve Yayım Projesi" isimli projenin tanıtım günü etkinliğinde açılış konuşmasında Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Durmuş Ali ÇARKACI, bugünlerde dünyanın çeşitli yerlerinde kuraklık yaşandığını bildirdi. Kenya Turkana'da temiz suya dahi ulaşımın güçleştiğini, 45 derecenin üzerindeki hava sıcaklığının koyunlar ve keçiler başta olmak üzere tüm hayvanları etkilediğini söyledi. Bulanık bir suya ulaşabilmek için dahi insanların 6 saatten fazla yürümek zorunda kaldıklarını söyleyen ÇARKACI, son 50 yılda sıcaklığın 2.2 derece arttığını, Dacha köyünde 60 aileden sadece 11 ailenin kaldığını, diğerlerinin kuraklık nedeniyle göç etmek zorunda kaldıklarını bildirdi. Yöre halkından Zhenjun ifadelerine değinen ÇARKACI, insanlar göç ettikten sonra kasaba terk edilmiş bir bölgeye döndüğünü burada artık hayatın olmadığını, insanların "Ben buralıyım ve üzgünüm aynı hisleri paylaşıyorum…" dediğini, ülkede güneye taşınan insanlar için ise "Zengin Ol Kampanyası" altında halkın tarım yapmaya özendirildiğini belirtti.

ÇARKACI, Birleşmiş Milletler raporlarına göre 4 milyar hektardan fazla alanın arazi Bolulumu ve dolayısı ile çölleşme tehdidi altında bulunduğunu söyledi. Türkiye çölleşme risk haritasına göre ülkemizin % 47'sinin orta ve üzeri çok yüksek riskli grubunda yer aldığını bildiren ÇARKACI, Konya Karapınar Iğdır aralık Şanlıurfa Ceylanpınar Mardin Batman Eskişehir il sınırlarının orta ve yüksek risk grubunda yer aldığını söyledi. Paris'te yapılan 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği zirvesine de değinen ÇARKACI, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artış limitlerinin 2 derecede tutulması yönünde karar alındığını bildirdi. Bunun da hep birlikte iklim değişikliğine uyum sürecinin yaşandığını söyleyen ÇARKACI özellikle suyu verimli kullanmak adına "Konya'da Sulama Etkinliğinin Artırılması ve Bitki Su İhtiyacına Göre Sulamanın Yaygınlaştırılması Çiftçi Eğitim ve Yayım Projesi"ni hazırladıklarını, bunun da KOP TEYAP kapsamında desteklendiğini bildirdi. 20'şerli gruplar halinde olmak üzere toplamda 100 çiftçiye eğitim planladıklarını bildiren ÇARKACI, 15 saat teorik, 20 saat ise uygulamalı eğitim yapacaklarını, kursiyerlere tüm sulama sistemlerinin yanında sulama zamanı ve miktarlarını ekili ve dikili olan eğitim tarlasında sorulu cevaplı olarak kavratmayı hedeflediklerini bildirdi.

Projenin iki ortak kuruluşuna da değinen ÇARKACI, Konya Sulama Kooperatifleri Birliği ve Karapınar Ziraat Odası Başkanlığıyla ve onların belirledikleri kursiyerlerle eğitim yapacaklarını dile getirdi. Aynı zamanda mera ve tıbbi aromatik bitkilerini araştırma ve üretim maksatlı sera projelerinin de yine KOP Kalkınma İdaresince destekleme kapsamına alındığını ve idareyle karşılıklı olarak protokol imzaladıklarını bildiren ÇARKACI, her iki proje için desteklerini esirgemeyen Başta KOP Kalkınma idaresi Başkanı İhsan BOSTANCI olmak üzere tüm ekibine ve projenin hazırlanmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarına da teşekkürlerini bildirdi.

​ÇARKACI, etkinliğimize katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

KOP Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan BOSTANCI ise konuşmasında iki kurum arasındaki işbirliğinden, anlamlı çalışmalardan ve rakamlar eşliğinde mevcut durum hakkında bilgiler vererek katılımcıları aydınlattı.

Açılış konuşmalarının ardından iki kurum arasındaki işbirliğinin göstergesi olan protokol imzaları atıldıktan sonra rahmetli çalışan Talip ATÇEKEN'in anısına kendisinin isminin verildiği toplantı salonun açılışı ile devam eden programımıza ara verilerek katılımcılara ikramda bulunuldu.

Tanıtım günü, Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal GÖNÜLAL'ın sunumunun ardından son buldu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
YARININ GENÇLERİ DENİZLERİMİZİ KORUYACAK!Önceki Haber

YARININ GENÇLERİ DENİZLERİMİZİ KORUYACAK...

Köylüyü Yerinde DinliyoruzSonraki Haber

Köylüyü Yerinde Dinliyoruz

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar