Şekerbank

Kirişci: Ülkemiz su stresi altında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kirişci: Ülkemiz su stresi altında
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen "İçmesuyu ve Atıksu Yönetimi Çalıştayı"na katıldı.

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci,
yeryüzünün %70’ini kaplayan ve bu sebeple dünyamıza “Mavi Küre” adının verilmesine sebep olan suyun Dünyadaki toplam miktarının 1 milyar 400 milyon km3 olduğunu hatırlatarak “Ancak bu suyun % 97’sini denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sular işgal etmektedir. Geriye kalan %3’lük bölüm ise hayatın temel kaynağı olan tatlı su kaynağıdır ve sadece %1’i kullanıma müsait durumdadır. " dedi.

Kirişci, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferansa Salonu'nda düzenlenen Çalıştayda, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, ülkede içme suyu ve atıksu yönetimi bakımından su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını değerlendirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Kirişci, ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarının 1323 metreküp olduğuna ve ülkemizin su stresi altında olduğuna işaret ederek, son 20 yılda gerçekleştirilen yatırımlarla ülkenin, gıda yönünden kendi kendine yetme kapasitesine sahip dünyanın sayılı ülkelerinden biri konumuna geldiğini vurguladı.

DSİ’nin ülke genelinde önemli projeleri hayata geçirdiğini ifade eden Kirişci, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hizmetler sektöründe faaliyete başladığımız 1968 yılından bu yana işletmeye aldığımız 386 adet içme suyu projesi ile yaklaşık 50 milyon vatandaşımıza yıllık 5 milyar m3 içme suyu temin edilmiştir. Mardin’den Edirne’ye, Trabzon’dan Afyonkarahisar’a kadar hemen hemen her ilde içme suyu çalışmaları yapılmıştır.” dedi.

Şehirler su sıkıntısı çekmesin diye içme suyu eylem planlarını hayata geçirdiklerini ifade eden Kirişci şunları kaydetti: “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak şehirlerimizde içme suyu sıkıntısı yaşanmasın diye ‘81 İl İçme suyu Eylem Planı’nı hazırladık. Şehirlerimiz şu an için içme suyu sıkıntısı yaşamıyorsa bu eylem planının uygulanması neticesindedir. Bu eylem planı ile illerimizin; 2040, 2055 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacı planlanmıştır.” dedi.

Su havzalarını korumak adına da çalışmalar yapıldığını ifade eden Kirişci “Suyumuzun tasarruflu kullanımı kadar önemli olan bir başka konu da su kaynaklarının kirlilikten uzak tutulmasıdır.  DSİ tarafından bugüne kadar tamamlanan 24 adet Atıksu Arıtma Tesisi ile günlük 322 bin metreküp Atıksu arıtılarak tarımsal sulamada yeniden kullanılabilecek kalitede hizmete sunulmaktadır. Söz konusu projelerde, ‘atıksuların arıtılarak yeniden kullanılması’ konusundaki çalışmalara ağırlık verilerek tüm tesislerde arıtılmış atık suyun sulamada kullanılmasına imkân sağlayacak üniteler projelendirilmektedir. Afyonkarahisar ve çevresinde bulunan 905 hektarlık tarım arazisinin suya kavuşturulması için günde 44 bin metreküp atıksu arıtılmaktadır. Kilis Atıksu Arıtma Tesisinden çıkan suların tarımsal sulamada kullanılması kapsamında ise günlük 40 bin metreküp suyun arıtılmasına yönelik inşaat çalışmaları tamamlanmıştır.” dedi.

Çalıştayın açılışında DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta da bir konuşma yaptı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak amacıyla su kaynaklarının planlaması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumlu bir Kamu Kuruluşu olduğunu belirten Mehmet Akif Balta, “1968 yılında yürürlüğe giren 1053 Sayılı Kanun ile DSİ Belediye teşkilatı olan tüm yerleşim yerlerine içme, kullanma ve endüstri suyu temini ile sağlık ve çevre açısından gerekli gördüğü öncelikli atık su toplama ve arıtma tesisleri yapımı ile görevlendirilmiştir. DSİ Genel Müdürlüğümüzce İçme Suyu Arıtma tesislerinde; ham sularımızın kirlilik parametrelerine bakılarak ağırlıklı olarak konvansiyonel sistemle, bu sistemin yetersiz kaldığı durumlarda basınçlı filtreler ve ters osmoz sistemleri kullanılmaya başlanmıştır.” dedi.

Konuşmaların ardından günün anısına Genel Müdür Mehmet Akif Balta, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye hediye takdiminde bulundu. Toplu fotoğraf çekiminin ardından “Arıtma Tesislerinde İlk Yatırım ve İşletme Maliyetlerini Etkileyen Unsurlar İle İşletme Sorunları” konulu panel gerçekleştirildi. Panelin ardından ise çalıştay oturumlarına geçildi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadın Kooperatif desteklerle üretimin meyvelerini toplamaya başladıÖnceki Haber

Kadın Kooperatif desteklerle üretimin me...

Uluslararası Tarım Ve Orman Kariyer Fuarı, 9-10 Mart Tarihleri Arasında Adana'da DüzenlenecekSonraki Haber

Uluslararası Tarım Ve Orman Kariyer Fuar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar