Şekerbank

Kesme Gül Üreticilerine Thrips Zararlısına Karşı Mavi Yapışkan Tuzak Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kesme Gül Üreticilerine Thrips Zararlısına Karşı Mavi Yapışkan Tuzak Dağıtıldı
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi” kapsamında İl genelinden 30 Kesme Gül üreticisine Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi destekleriyle 68 dekar alanda uygulanmak üzere 8 bin 160 adet mavi yapışkan tuzak dağıtımı yapıldı
Tofidass

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi” kapsamında İl genelinden 30 Kesme Gül üreticisine Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi destekleriyle 68 dekar alanda uygulanmak üzere 8 bin 160 adet mavi yapışkan tuzak dağıtımı yapıldı.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Muharrem Çobankent’  ve projeden yararlanacak kesme gül üreticilerinin katıldığı Kadıköy beldesindeki programda 68 dekar alanda uygulanmak üzere 8.160 adet mavi yapışkan tuzak dağıtıldı.

Proje kapsamında dağıtımı yapılan mavi yapışkan tuzak uygulaması İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından Kadıköy beldesinden bir çiftçinin kesme çiçek serasında projeden yararlanacak çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi.

2021 yılında kesme gül üreticilerinin Thrips ssp. den yoğun zarar gördüklerini İl Müdürlüğüne bildirmelerini müteakip Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik ekiplerimizin 20 dekar örtü altı alanda yapmış olduğu keşif sürveylerinde zararın yüksek olduğu ve üreticilerin zarara bağlı ürün kayıplarının %80 lere vardığının gözlemlenmesi neticesinde sürvey alanlarından zarar gören bir üreticinin 150 m2 lik 3 adet örtü altı serasında 2021 yılında zararlı ile mücadele yapılmaya başlandı.

2022 yılında başarılı sonuçlar alınması üzerine İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan %72 Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile %12 İl Özel İdaresi ve %16 çiftçi katkısıyla ‘’Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi’’ hazırlanarak 2023 yılında hayata geçirildi.

Proje kapsamında; Çiftlikköy ilçesinde 1 Kesme Gül üreticisine, Çınarcık ilçesinde 6 üreticiye ve Merkez İlçeden Kadıköy de 11, Gaziosmanpaşa Mahallesinde 10 ve Elmalık köyünden 2 olmak üzere toplam 30 üreticiye ait 68.266 m2 alanda Kesme Gül üretiminde zarara neden olan Thrips spp. zararına karşı biyolojik ve biyoteknik mücadele yapılmış olacak.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üretene ve üretime destek verip tarımı ayağa kaldıracağızÖnceki Haber

Üretene ve üretime destek verip tarımı a...

Tarımsal Girdi Fiyatları Yıllık Yüzde 70 ArttıSonraki Haber

Tarımsal Girdi Fiyatları Yıllık Yüzde 70...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar