Şekerbank

Kayseri Şeker; Pancar Tarımı, Çiftçisi Ve Şeker Sektörüne Katkı Sağlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kayseri Şeker; Pancar Tarımı, Çiftçisi Ve Şeker Sektörüne Katkı Sağlıyor

Kayseri Şeker tarafından  Turhal Şeker Fabrikası Kampanya hazırlık çalışmalarını yerinde görmek ve  basını bilgilendirmek adına Turhal Şeker dağ evi sosyal tesislerinde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısı, Yerel ve Ulusal basın kuruluş temsilcileri tarafından yoğun ilgi gördü.

Türkiye’de Pancar tarımında rol model uygulamaları ile ön plana çıkan ve sadece pancar çiftçisinin değil bölgedeki  tarım ile uğraşan tüm çiftçilerin umudu haline gelen Kayseri Şeker’in Turhal Şeker Fabrikası ile sözleşmeli pancar ekimi yapan 5.700 çiftçinin, Kamuya ait  Şeker Fabrikalarından olan Turhal Şeker Fabrikasının da  özelleştirilme aşamasındaki bir takım olumsuzluklar  nedeniyle, çiftçilerin   pancar ekimindeki sıkıntıların bir yıl içerisinde giderilerek  Turhal Şeker Fabrikasının kotasını dolduracak ve hatta ilave kotayı da dolduracak seviyeye gelmesi ve pancar tarımına ilginin artması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti.

Turhal Şeker Fabrikası ile ilgili olarak son bir ay içerisinde yapılan ikinci basın bilgilendirme toplantısında; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer,  Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan vekili Avni Hokkaömeroğlu, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez, Turhal Şeker Fabrikasından sorumlu Genel Müdür yardımcısı Hulusi Yüksel, İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Doğanlı, Şeker İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İbrahim Dayı ve diğer yetkililer de hazır bulundular.

Basın toplantısında konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Turhal şeker Fabrikasının özelleştirme süreci  için 16 Nisan’da başladı. 16 Nisan'da yapılan ihaleyle ve Turhal şeker Fabrikası Kayseri şeker fabrikasının uhdesinde kaldı. Daha sonra yirmi gün bir süre geçtikten sonra özelleştirme yüksek Kurulu tarafından bu ihale rekabet kurulunun izni almak suretiyle onaylandı. 8 Haziran tarihinde Turhal şeker Fabrikası tarafımızdan teslim alındı.

Turhal Şeker Fabrikasını teslim alındıktan sonra yeni bir süreç başlamış oldu. O başlangıçta on altı Nisan'da başlayan bu süreç ile  8 Haziran arasında birtakım tabi hazırlıkların yapılması gerekiyordu biz de bu hazırlıkları yapmaya gayret ettik ve bu bölgenin ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştık.

Biliyorsunuz bu ihale sürecinde bir takım olumsuz değerlendirmeler yapıldığı ondan dolayı etkilenen insanlara doğru bilgilendirme yapılması gerekiyordu. O çerçevede biz öncelikle bu bölgedeki çiftçilerimizle toplantılar yapmak suretiyle buradaki niyetimizin ne olduğunu neler yapmak istediğimizi açık bir şekilde onlarla paylaştık.Oluşturulmaya çalışılan  bu olumsuz havanın yanlış olduğunu izah etmeye çalıştık ve çiftçilerimiz nezdinde oldukça olumlu bir durum ortaya çıktı.

Ama Turhal Şeker Fabrikasında çalışanlar açısından biraz farklı durumlar yaşanmadı değil maalesef. Bazı olumsuzluk ifade eden değerlendirmeler yapıldı. Bu çerçevede bazı yaklaşımlar sergilendi.

 Kayseri şeker Fabrikası ve Turhal şeker fabrikasını alırken özellikle bu kadar ağır bir bedelin altına girerken bu fabrikayı çalıştırmak hem bu bölgeye katkı sağlamak hem de şeker sektörü ve dolayısıyla Kayseri şeker'in gücüne katkı sağlamak için bu ihaleye girdi ve bu ihaleyi kazandı.

Başka bir niyet aramak kesinlikle doğru değil. Hiçbir kuruluş ya da hiçbir kişi bu kadar ağır bir bedelin altına Fabrikayı kapatmak için girmez. Bu yakıştırmaların hiçbirisi doğru değil bunun tekraren ifade edilmesinde fayda mülahaza ettiğim için bu değerlendirmeyi yapıyorum.

 Turhal şeker Fabrikası Türkiye'nin şeker sektöründe. Önemli yeri olan bir fabrika bin dokuz yüz otuz üç yılında inşaatına başlamış ve bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde inşaatı tamamlanarak bin dokuz yüz otuz dört yılında üretime başlamış bir fabrikamızdır. Türkiye'nin Alpullu, Uşak ve Eskişehir'den sonra dördüncü şeker Fabrikası ve seksen dört yıldır faaliyette bir fabrikadır.

 Turhal Şeker Fabrikası,Türk Şeker’in yirmi beş Fabrikası içerisinde ve şeker sektörü içerisinde önemli bir yere sahip. Dolayısıyla Turhal şeker Fabrikası geçmişi anlamıyla da  değerli bir fabrikadır.

Turhal Şeker Fabrikası olarak  bu kadar yıl faaliyet yürütmenin yanında. Şeker sektöründe öğretmenlik görevini üstlenmiştir. Buradan yetişen yöneticiler mühendisler. Ustalar, ustabaşıları Türkiye'deki diğer şeker fabrikalarında hep  yöneticilikler  üstlenmişler. Fabrikalarda şeker sektörünün gelişmesi konusunda önemli katkılar sağlamışlardır. 

Bu yönüyle de tarihi misyonu olan bir fabrika işte bu fabrika özelleştirme kapsamında ihaleye çıkarılınca. Kayseri şeker olarak biz bu fabrikanın değerini bilerek. İşe talip olduk ve aldık.

 Kayseri şeker Fabrikası, şeker sektörünün önemli aktörlerinden bir tanesi ve sektör içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kayseri Şeker  bu sektörde de işini daha fazla geliştirmek arzusu niyeti olan bir kuruluş. O çerçevede hem  işletmedeki üretim faaliyeti hem de tarımdaki üretim faaliyetinde farklılıkları olan, diğer kuruluşlardan farklı uygulamalar yapan  ve bu çerçevede çiftçisin daha fazla imkan sağlayan daha fazlakazanç elde etmesine katkı sağlayan. Ürettiği ürünlerde Türkiye'de gerek Türkiye standartları gerekse uluslararası standartlara göre en iyi şekilde üreterek bu çerçevede de uluslararası kuruluşlarla da ticari ilişkisi bulunmaktadır.

Kayseri şeker  uygulamalarının benzerlerini bu bölgede de ortaya koyacak bu bölgenin gerek çiftçisi gerekse çalışanları, bu manada önemli katkılar elde edeceklerdir.

Turhal Şeker nasıl bizim için bir şanssa, Kayseri Şeker de Turhal için bir şanstır. Turhal Şeker Fabrikası tarihi misyonu olan ve sektörde öğretmen olarak değerlendirilen bir fabrika. Bu nedenle bu fabrikanın eski günlerine dönmesi için elimizden geleni yapacağız dedi.

Başkanı Akay sözlerini şöyle sürdürdü; İki  hafta içerisinde  Turhal Şeker Fabrikasında çalışmak için 2 bin 700 kişi  iş  başvurusunda bulunmuştur. Burada oluşan bu istihdam ihtiyacını da biz öncelikli olarak bu bölgeden karşılamak niyetindeyiz. Fabrika üretime çalışmaya başladığında bu kadar sayıya ihtiyaç olabileceğini hükmediyoruz. Dolayısı ile Turhal Şeker Fabrikasının geçmişte çalışan personel sayısı kadar insan yeninden bu fabrikada  çalışamaya başlayacak demektir. İstihdam açısından bir sorun yok. İstihdama belki yeni bir takım katkılar bu manada sağlanmış olacak. Oluşan bu istihdam ihtiyacını da biz öncelikli olarak bu bölgeden karşılamak niyetindeyiz. Bu bölgenin insanlarına öncelik vermekteyiz. Yoksa her statüde Kayseri’den buraya insan getirip çalıştırmak gibi bir düşüncemiz yok. Bu fabrika Turhal’ın fabrikası Turhal’ın ve Tokat’ın önemli bir değeridir.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ustaoğlu: 10 Milyon Lira Hibeli 16 Tesisimiz Faaliyete GeçecekÖnceki Haber

Ustaoğlu: 10 Milyon Lira Hibeli 16 Tesis...

OECD-FAO: Türkiye genetik olarak değiştirilmemiş pamuk üreten ülkeler arasındaSonraki Haber

OECD-FAO: Türkiye genetik olarak değişti...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar