Şekerbank

Kars’ta Ahır Yapımına 10 Milyon TL Destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kars’ta Ahır Yapımına 10 Milyon TL Destek
Kars'ta yüzde 50 hibe destekli ahır yapımı için yaklaşık 10 milyon TL destek verilecek.
Tofidass

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kars’ta yüzde 50 hibe destekli ahır yapımı için 50 çiftçi ile sözleşme yapıldı. Destek için başvuru yapan çiftçiler bugün Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün başkanlığında düzenlenen toplantıda bir araya gelerek proje sürecinde takip edilmesi gereken çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Düzenlenen toplantı öncesi açıklama yapan Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, “DAP kapsamında Bakanlığımızın yüzde 50 hibe olarak ahır yapımı, boğa ve damızlık koç alım desteği başvuru sonuçları belli oldu. İlimiz Allah'a şükür başta Sayın Bakanımızın himmetleriyle Tarım Komisyonu Başkanımız Prof. Dr. Yunus Kılıç beyefendinin çabası, Sayın Valimizin gayretleriyle sizlerden gelen tüm dosyaları biz tek tek inceleyip uygunluğunu kontrol edip. Eksik olanı da tamamlattırıp yani eksik diye size iade etmedik, tamamlattırıp tamamını bakanlığa gönderdik. Allah'a şükür. Bakanlığımıza gönderdiğimiz dosyanın tamamı onay aldı. 25 tanesi asilde, 28 tanesi de yedekten onay aldı yani bu demektir ki biz şu anda gönderdiğimiz tüm projeler onaylandı. 2018 yılı Aralık ayında, 2018 yılında yapmayanlar için tekrar yedekten olanları Bakanlığımıza göndermiştik. 25 kişi de oradan onaylı gelince toplamda 50 tane bu yıl ahır destekli olarak yüzde 50 hibeli ahır yapımına onay almış olduk.” dedi.

Toplamda yaklaşık 10 milyon TL’lik bir yatırım desteği vereceklerini kaydeden Düzgün, “Tabi bu 192 bin TL kişi başına verilecek destek hesap edildiğinde Aralık ayında alınan ve şimdi alınan onayı toplarsak eğer yaklaşık 10 milyon TL, eski parayla 10 trilyonluk bir projeyi ilimiz hak etti. Allah'a şükür. Bu bizim için, Kars ili için büyük bir başarı. Fakat bizim şöyle bir sıkıntımız var; destek çıkıyor, destekten sonra yetiştiricilerimiz ya kendi imkanları el vermediğinden veyahut başka özel sıkıntıları çıktığından dolayı ya da önce parayı peşin istediğinden dolayı bu tip taleplerde geliyor yani çok bu ahır yapımına istekli olmadığını gördük geçtiğimiz yıllar için söylüyorum. Bu bizi üzüyor. Çünkü başta yani Sayın Bakanımız, Komisyon Başkanımız, Valimiz olmak üzere müdürlük olarak biz gayret ediyoruz, projenin kabulünden tutun başvuru anından itibaren takip ediyoruz. Ankara'da bu işi takip ediyoruz. Alabileceğimiz en yüksek oranda desteği alıyoruz. Sizin için bir bütçe ayırılıyor. Kars ili için. Fakat bu iş yapılmazsa bu ayrılan bütçe tenkis oluyor. Bu manada ben hepinize ayrı ayrı istirham ediyorum ki bu yapılan işin sonunu getirelim.” ifadesini kullandı.

Kars’ın yıllık ortalama 300 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevkiyatı yaparak 80 vilayeti doyuran bir il olduğumuzu belirten Düzgün, “Çünkü ilimiz hayvancılık şehri gerçekten insanlarımızın büyük bir çoğunluğu bu işten ekmeğini kazanıyor. Karnını doyuruyor. Allah'a şükür, biz sadece ilimizdeki yaşayan yetiştiricileri değil 80 vilayeti de doyuran bir iliz. Yıllık ortalama büyükbaş, küçükbaş 300 bin civarında hayvanı her yıl sevk eden bir iliz. Bu demektir ki biz 80 vilayeti doyuran bir iliz. Biz bu işi yaparken daha yüksek verim, kaliteli ürün elde etmek, daha çok kazanmak istiyorsak teknolojiyi de kullanmak zorundayız. Ahırlarımız maalesef ne kadar sayısal olarak çok iyi durumda olsak da işletme olarak eski usul, eski tabirle anam babam usulü deriz. Yani hayvanın nefes alamayacağı rahat yaşayamayacağı ahırlarımız çok fazla. Biz bu manada bu projeyi hep bakanlığa desteklenmesi için fikir beyan etmişizdir. Bakanlığımızda hakikaten yaklaşık 4 yıldır, bu 5’nci yıl olacak. Bu projeye destek veriyor. Bu devam eden projeden biz en çok onayı alan iliz, teşekkür ediyoruz ama en fazla işletmeyi tamamlayan il değiliz. Bu sezonda inşallah en çok ahır yapan il olmak istiyorum. Bizzat inşallah her birinizle ayrı ayrı ilgileneceğim. Personelimiz şimdi arkadaşlarımız hazırlık yaptılar. Bu işin nasıl olacağı hangi aşamalardan geçeceğini sizi anlatacaklar. Bu manada herhangi bir sizin de soracağınız sorular olursa birlikte karşılıklı konuşalım, anlaşalım ki sonrasında sıkıntı çıkmasın, bu işin sonuna kadar gidelim istiyorum. Şöyle bir durum var, sizlere bugün için tebliğ etmiş oluyoruz, tarih bugün olacak. Yani arkadaşlarımız şimdi size bir listede ulaştıracak tebliğ edecekler, bir ay içerisinde eğer ki bu işler başvurunuzu en azından proje başvurusunu getirip sözleşme imza alamazsanız, biz size sormadan işi yapmamış olacağınız için yedek listedeki arkadaşı hemen çağıracağım. Yani ertesi günü beklemeyeceğim çünkü süremiz kısa bir an önce işletmenin faaliyete başlaması lazım inşaatın faaliyete başlaması lazım ki kış gelmeden bu işi bitirelim istiyorum.” diye konuştu.

Geçen yıl 40 başvuru olduğunu ve 40 başvurudan 3 kişinin ahır yaptığını diğer başvuruların yapmadığını ifade ederek geçen yıldan 25 ahır yapmak isteyen kişiyi bu yıla dahil ettiklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Diyarbakır, dünyanın sayılı üretim merkezlerinden biri olacak"Önceki Haber

"Diyarbakır, dünyanın sayılı üretim merk...

Gelin Kardeş Olalım Projesi Meyvelerini VeriyorSonraki Haber

Gelin Kardeş Olalım Projesi Meyvelerini...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar