Şekerbank

Kadın ve Erkek Çiftçiler Tarlada Eğitim Aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın ve Erkek Çiftçiler Tarlada Eğitim Aldı
Kadın ve erkek çiftçilerimiz Uygulamalı Çiftçi Okulu çalışması kapsamında sahada eğitim aldı.
Tofidass

Küresel Çevre Fonu’nun finanse ettiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile yürütülen “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” projesi kapsamında Uygulamalı Çiftçi Okulu (UÇO) çalışması 7-8 Ağustos tarihlerinde Konya’da gerçekleştirildi.

Sarayönü’nde gerçekleştirilen UÇO programı, “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” Projesi Proje Koordinatörü Fatma Güngör’ün konuşması ile başladı. Fatma Güngör konuşmasında, Konya kapalı havzasında 2015 yılından beri yürütülen proje hakkında genel bilgi verdi. “Topraklarımızı daha verimli ve daha etkin nasıl kullanalım ve yönetelim ki uzun vadede iklim değişikliğinin etkileri ile daha nasıl iyi mücadele ederiz? FAO olarak bizler, bakanlığımız ve sizler bu çalışmaları gelecek nesillere bu havzayı bizlerin gördüğü gibi bırakabilelim diye gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Çiftçilerimiz bizim için çok önemli. Sahada sizler varsınız, sizler bu tarlalarda çalışıyorsunuz. Bu anlamda FAO olarak, dünyada gerçekleştirdiğimiz UÇO çalışmalarından elde ettiğimiz deneyimleri burada sizlerle paylaşmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle, bugün burada bir UÇO çalışması çerçevesinde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyarız’ diye ekledi.

Bahri Dağdaş Araştırma Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir; UÇO konseptinin birlikte çalışarak öğrenme metodu olduğunu, FAO adına yitirilen proje kapsamında, Konya kapalı Havzası’ndaki yedi ilçede birer ayçiçeği, kuru fasulye, adi fiğ ve dört mısır demonstrasyonu alanında UÇO çalışması gerçekleştirileceğini belirtti. Burada öğrenilenlerin, diğer çiftlere aktarılması, burada görülenlerin diğer çiftçilerle paylaşılması gerektiğini ayrıca vurguladı.

Uygulamalı Çiftçi Okulu çalışması kapsamında, Sarayönü ’nünde doğrudan ekim ve geleneksel ekim yöntemiyle ekilmiş silajlık mısır parsellerinde çiftçiler değerlendirmelerde bulunmuş ve görüşlerini, önerilerini paylaşmışlardır.  İkinci gün eğitim Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde başlamıştır. Enstitü’nün tanıtımını takiben Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk katılımcı kadın çiftçilere “Biyoçeşitlilik, ekosistem hizmetleri ve iklim değişikliği” konusunda seminer verdi. Ek olarak, Sarayköy’de kurulu Temmuz Organik Çiftliği’ne uygulamaların yerinde görülmesi için gidildi. FAO tarım uzmanı Fazıl Düşünceli, bu çiftlikteki inceleme ile çok çeşitli ürünlerin yer aldığı çiftlik modelinin katılımcı kadın çiftçilere yerinde göstermenin amaçlandığını belirtti. Bu çiftliğin hem ürün çeşitliliği hem değerlendirme hem de pazarlama anlamında örnek teşkil etmesi nedeniyle kadın çiftçilere yönelik önemli bir UÇO çalışma alanı olarak özellikle bu çiftliğin seçildiğinin altını çizdi. Çiftlik hakkında genel bilgi veren çiftlik sahipleri Muammer ve Merve Şen çifti çiftliğin tarihçesi ve organik metotlarla tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konularında uyguladıkları yöntemleri anlattılar.

Çiftlikteki kadın çiftçiler, bir ürünün organik olması için hangi prosedürlerin takip edilmesi gerektiği, çok ürünlü çiftlik uygulamaları ve Konya’da yetiştirilebilecek yeni ürünlerin nasıl yetiştirileceği konularında eğitim aldı. Ayrıca, kadın çiftçiler organik tarım yapılan tarla parsellerini gezerek yerinde gözlem yapma imkânı buldular.

7-8 Ağustos tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilen UÇO çalışması kapsamında toplam 41 çiftçi eğitim aldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aygül: Dekar Başına Yaklaşık 1500 Liralık Bir Gelir KalıyorÖnceki Haber

Aygül: Dekar Başına Yaklaşık 1500 Liralı...

Kurban Derilerini Ekonomiye KazandıralımSonraki Haber

Kurban Derilerini Ekonomiye Kazandıralım

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar