Şekerbank

IPARD II Lansman Töreni Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
IPARD II Lansman Töreni Gerçekleştirildi
Tofidass

IPARD II Lansman Törenine Çankırı İl Jandarma Komutanı Halil Altıntaş, Belediye Başkan Vekili Av.Abdulkadir Çelik, Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, İlçe Kaymakamları, Ak Parti İl Başkanı Celal Kaman, İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları ile Çankırı dahilinde proje yapan firma ve kişilerin katılımıyla gerçekleşti.

TKDK Çankırı il Koordinatör Vekili Selim Temeltaş tarafından açılış konuşması yapılarak, IPARD I de yapılan işler ile IPARD II de yapılacak olan projeler hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.

Program saygı duruşu ve istiklal marşı, Protokol konuşmalarının ve IPARD II tanıtım filminin gösteriminin ardından IPARD I programından hibe almaya hak kazanan bazı yatırımcılara plaket verilmesiyle devam edildi.

TKDK Çankırı İl Koordinatör Vekili Selim Temeltaş;“Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, Kurumlarının kıymetli amirleri, güzide basınımızın temsilcileri ve değerli misafirler IPARD II Lansman törenine hoş geldiniz.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olup, AB Adaylık süreci IPARD Programının uygulayıcı kurumudur. İl Koordinatörlüğümüz 2012 yılında kurulmuş olup, Avrupa Birliği Komisyonundan akreditasyonunu 2013 yılında alarak proje kabulüne başlamıştır.

2013 yılından bu yana 7 çağrı ilanı sonucunda 311 proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu 311 projenin toplam yatırım tutarı 140 Milyon TL, ödenecek destek miktarı ise 79,5 Milyon TL’dir ve 2015 yılsonu itibariyle bunun yaklaşık 52 Milyon liralık kısmını yatırımcılarımızın hesabına yatırmış bulunuyoruz. Geri kalan hibe tutarı ise yatırımların tamamlanması ile birlikte faydalanıcılarımıza ödenmesi planlanmaktadır. 

Süt hayvancılığından broyler tesisine, et ve süt işleme tesislerinden kırsal turizme kadar farklı alanlardaki birçok projeye destek veren Kurumumuz, özellikle kanatlı et üretiminde desteklediğimiz 33 proje ile ilimizdeki kanatlı et üretimini 1,5 milyon adet/dönem olarak arttırarak, 2,5 Milyon adet/dönem kapasitesine ulaştırmıştır. Yine onaylanan 240 mekanizasyon projesiyle ilimizde tarımda kullanılan makine ekipman sayısına önemli katkılar sağlanmıştır. Tüm projeler için yatırımcılarımıza 92 adet traktör, 14.000 makine ekipman için hibe kullandırmış bulunmaktayız. 

Desteklediğimiz projeler ile Çankırı’da doğrudan 650 kişiye istihdam yaratırken, inşaat, makine ekipman ve proje hazırlama kapasitesine etkileri değerlendirildiğinde koordinatörlüğümüzün faaliyette olduğu 3 yıl içerisinde yaklaşık 2000 kişiye dolaylı istihdam fırsatı oluşturduğu hesaplanmaktadır. 

2015 yılsonu itibariyle IPARD I Programını tamamlayan Kurumumuz, 2016’dan itibaren 2014 – 2020 yıllarını kapsayan IPARD II Programını uygulamaya başlayacaktır.2020 yılına kadar sürecek bu yeni dönem ile Çankırı’da daha kaliteli, daha modern ve sürdürülebilir projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

IPARD II Programında, IPARD I’de olan tüm sektörleri desteklemekle birlikte başta yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği, manda eti, manda sütü ve mantar üretimi de destek kapsamına alınmıştır. IPARD II ile birlikte bir yandan yatırım seçenekleri artarken diğer taraftan hibe oranları da arttı. Süt, et ve Kanatlı et sektörlerinde % 65 olan üst limit, % 70’e, Kırsal ekonomik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında ise hibe oranı % 50’den %65’ e yükselmiştir. IPARD II programı dâhilinde 801 milyon avro AB katkısı ile 244 milyon avro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar 45 milyon avro (3 milyar TL) hibe kullandırılacaktır.

Sözlerimi Çankırı ilimizde yatırımların hayata geçmesinde yardımlarını bizden esirgemeyen ve her zaman arkamızda durarak bizlere destek olan başta Sayın Valimiz olmak üzere, Sayın Milletvekillerimize, tüm kamu kurumlarına, bu yatırımları hayata geçirme cesaretini göstererek arkadan gelenlere örnek olan tüm yatırımcılarımıza teşekkür ederek bitiriyor saygılarımı arz ediyorum” dedi.

İlk Kadın Yatırımcı Meral Kubuş’a Sayın Valimiz Vahdettin Özcan tarafından Plaket verildi.Duygu ve düşüncelerini dile getiren Kubuş;  her şey için Sayın Valimiz Vahdettin özcana teşekkür ediyorum,eşler eşlerini desteklesin,hanımlar yatırım yapsın ve kadın yatırımcı sayısının artması temennisinde bulundu.

Vali Vahdettin Özcan; “Başta eski Tarım Bakanımız Mehdi Eker'e, Çankırı Milletvekilleri Av.İdris Şahin, Hüseyin Filize ve Muhammet Emin Akbaşoğluna teşekkür ederek, artık tarım hizmetleri merkezden yürütülmemelidir. Kaynaklar yerinde ve mahallinde kullanılmalıdır. Modernleşiyoruz ama yerel çapta atılımlar olmalıdır. Modern tarım yaparken merkezi hükümetin kaynaklarının bir kısmı yerele verilmelidir. Bu kapsamda özellikle İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakıra çalışmalarından dolayı teşekkür ederek tarım faaliyetlerine daha fazla kaynak sağlanmalıdır” dedi.

Vali tüm katılımcılara, Basına ve Çankırı İl Koordinatörlüğü çalışanlarına teşekkür ederek IPARD II de de proje yapacak olan kişilere hayırlar getirmesini temennisinde bulunarak, Allah yar ve yardımcınız olsun dedi. Program hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yedikule Bostanları'nda yıkım başladıÖnceki Haber

Yedikule Bostanları'nda yıkım başladı

Akdeniz’de Balıkçıların Ağına Dev Köpek Balığı TakıldıSonraki Haber

Akdeniz’de Balıkçıların Ağına Dev Köpek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar