Şekerbank

Hububat Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecek Hususlar ve Çeşit Seçiminin Önemi Paneli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hububat Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecek Hususlar ve Çeşit Seçiminin Önemi Paneli
Kırıkkale'de mevcut ekilebilir alanların nadas dışında kalan % 70’lik kısmında hububat yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Tofidass

​Kırıkkale'de mevcut ekilebilir alanların nadas dışında kalan % 70’lik kısmında hububat yetiştiriciliği yapılmaktadır. Elde edilen ürüne bakıldığında kalitenin ve verimin düşük olduğu görülmektedir. Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hububat üretiminde verim ve kaliteyi arttırmak için çalışmalar yürütmektedir. Bu amaçla 2013 yılında Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda geniş katılımlı bir toplantı yapılmış, geçen yıl da Bahşili ilçe müdürlüğü tarafından Ahiler Kalkınma Ajansı destekli 'Hububat Yetiştiriciliğinde Yapılan Yanlışlar ve Çözüm Yolları' adında bir eğitim projesi uygulanmıştır. 
Bu konunun önemine istinaden 11 Eylül 2015 günü saat 14:00 da Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda bir panel yapılacaktır. Panele konuşmacı olarak; Konya Selçuk Ünv. Sarayönü MYO Müdürü Prof. Dr. S. Ahmet BAĞCI, Kırıkkale Ünv. Kırıkkale MYO Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Taşkın Erol ve Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürü Muharrem Belen katılacaktır.

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Konya Selçuk Ünv. Sarayönü MYO Müdürü Prof. Dr. S. Ahmet BAĞCI, Arazi Edindirme Şube Müdürü Oğuzhan Güni Kırıkkale'de bulunan un fabrikası sahipleri ve hububat tüccarlarını ziyaret ederek bu seneki üretimin durumu hakkında kendilerinden bilgi almışlardır. Bu kapsamda Tosunlar Un Fabrikası sahibi ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönt. Kur Üyesi Bekir Tosun, Kale Un sanayi şirket müdürü İrfan Temiz ve şirket müdürü Kemal Sofuoğlu ve Bildik Un Sanayi sahiplerinden ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Bildik ile görüşmeler yapmışlardır. Fabrika sahiplerinin verdiği bilgilere göre yetiştiricilerden aldıkları mahsulün kalitesinin düşük olduğu, protein oranını % 10’nun altında olduğu, glüten ve enerji oranlarının un kalitesinin düşük olduğunu ve Kırıkkale’de çok çeşitli buğday tohumuyla bilinçsiz bir üretim yapıldığını ifade etmişlerdir. 
Konya Selçuk Ünv. Sarayönü MYO Müdürü Prof. Dr. S. Ahmet BAĞCI; üreticilerin üretimden önce toprak analizi yaptırmaları, ekim öncesi iyi bir toprak hazırlığı yapmalarının gerektiği, analiz sonucuna göre zamanında ve dozunda gübre kullanmaları gerektiği, çeşit seçiminde iklim ve toprak isteklerine dikkat edilmesi gerektiği ve yetiştirme sürecinde yetiştiriciliğe özen gösterilmesi gerektiğini söylemiştir.
İl Müdürü Recep Kırbaş daha sonra TMO Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen’i ziyaret etmiştir. Ziyarette Belen bu yıl 9 alım merkezinde 22 bin tonu arpa olmak üzere toplam 145 bin tonun üzerinde alım yaptıklarını, alımlarda buğdayda ağırlıklı olarak protein oranının, arpada ise hektolitre ağırlığının fiyatlandırmada belirleyici olduğunu söylemiştir. Üretim sezonunda yağışların düzensizliğinin protein oranında olumsuz etkisinin olduğunu düşündüklerini ve satın aldıkları buğdayın % 75’inin yemlik ve düşük sınıfta bulunduğunu bu nedenle üreticilerin bilinçlendirilmesi için hububat yetiştiriciliği panelinin çok faydalı olacağına inandığını söylemiştir.
Recep Kırbaş da konuyla ilgili olarak Kırıkkale için hububat yetiştiriciliğinin çok önemli olduğunu ve bu sebeple yapılacak olan panele üreticilerin mutlaka gelmeleri ve uzmanların tavsiyelerine uymalarının menfaatlerine olacağını ifade etmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Silivri'de Domates Festivali ve Tarım Fuarı GünleriÖnceki Haber

Silivri'de Domates Festivali ve Tarım Fu...

Demonstrasyonu Yapılan Çerezlik Kabaklar İlk Meyvelerini VerdiSonraki Haber

Demonstrasyonu Yapılan Çerezlik Kabaklar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar