Şekerbank

Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Yıldız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Yıldız
''Halk Elinde Hayvan İslahı Ülkesel Projesi sayesinde Yalova kıvırcığı koyununda yüzde 60'ın üzerinde verim artışı oldu"
Tofidass

Yalova İl Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce üç yıl önce uygulanmaya başlanan Halk Elinde Hayvan İslahı Ülkesel Projesi sayesinde, Yalova kıvırcık koyununda verimin arttığı bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Saffet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada Tarım Bakanlığı tarafından 2012 yılında başlatılan Halk Elinde Hayvan İslahı Ülkesel Projesi kapsamında Yalova'da da Yalova kıvırcık koyunun saflaştırılması için çalışma başlatıldığını söyledi.

Yalova'da üç yıl önce 6 bin 300 baş hayvan ve 54 çiftçiyle projeye başladıklarını belirten Yıldız, "Projeye Yalova kıvırcık koyunu ile katılmamızın sebebi yıllardan beri burada bulunan ve yerel ırkımız olan Yalova kıvırcığını geliştirmek, tekrar eski seviyelerine getirmekti. Yıllar bazında yerel ırk olan Yalova kıvırcığı kaybolmaya başlamıştı. Halk Elinde Hayvan İslahı Ülkesel Projesi sayesinde yeniden kıvırcık koyununu ıslah ederek eski Yalova'ya özgü olan ırkı geliştirme amacıyla bu projeyi yaptık" diye konuştu.

Proje kapsamında doğan kuzuların kayıt altına alındığını, ölçümleri  ve verimlik testlerinin yapıldığını anlatan Yıldız şunları kaydetti:

"Aldığımız bütün veriler Bandırma Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nde toplandıktan sonra ıslah yönünden damızlık niteliği iyi olan hayvanlar seçiliyor ve ıslahı uygun olmayan hayvanlar kesime gönderiliyor. Yalova kıvırcığının bize kattığı en büyük değerlerden bir tanesi var olan hayvan ırklarımızın saflaştırılmasıyla oldu. Yalova kıvırcığı diğer ırklara göre hem yapı gereği boy yapısı, ikizlik oranı, et verimi konusunda oldukça verimli bir ırk. Proje sayesinde Yalova kıvırcığı koyununda yüzde 60'ın üzerinde verim artışı oldu. Ayrıca koyunlarımızın damızlık değerinde de artısı söz konusu oldu."

Çiftçi Mehmet Uğur da 30 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ve şuanda 160 adet koyunu olduğunu söyledi. Koyunlarını bu proje sayesinde saf yapma durumuna getirdiğini belirten Uğur, "Kıvırcık koyunun kendisine has bir özelliği var. Kuyruğu kısa, göğsü açık, kafası yakışıklı, boyu uzun gibi özelikleri var. Burada proje koordinatörlerinin kontrolünde çalışmalarımızı yapıyoruz. Çalışmayı çok başarılı buluyorum. Proje sayesinde yüzde 60 ile 70'e yakın verim artışımız oldu" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Van Gölü'nde av yasağı başlıyorÖnceki Haber

Van Gölü'nde av yasağı başlıyor

Tarımda kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi programıSonraki Haber

Tarımda kadın girişimciliğinin güçlendir...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar