Şekerbank

Hastalıktan Ari İşletmelere Hayvan Başına 400 TL Destek Veriyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hastalıktan Ari İşletmelere Hayvan Başına 400 TL Destek Veriyoruz
Tofidass

Uşak merkeze bağlı Hocalar Köyünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, İl Müdür Yardımcıları Mustafa ÖZEN, Halil İbrahim GÜRCAN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Murat ERDEM ve 24 üreticilerin katılımlarıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Müdürü Erkan KAHRAMAN toplantıda yaptığı açıklamada; "Bakanlık olarak 2018 yılını hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesi yılı ilan ettik. Ülke genelinde buzağı kayıplarımız yüksek olmakla birlikte, bu oranın kabul edilebilir seviyelere düşürülebilmesi ile yurtdışından damızlık ithal hayvan almak durumunda kalmayacağız. Bu yüzden doğan buzağılarımızı yaşatmak için sizlerde bizlerde elimizden gelen azami gayreti göstermek zorundayız. Yeni doğmuş ve hastalıklara karşı savunmasız olan buzağılara ilk yarım saat maksimum 2 saat içerisinde kolostrum (Ağız Sütü) verilmesi gelişim ve hastalıklardan korunmaları açısından önemlidir. Yeni doğan buzağıların 24 saatte yaklaşık 8 litre ağız sütü içmesinin ve ağız sütünün en az 3 gün süreyle verilmesinin gerekliliği anlatıldı. Doğru olanı Ağız Sütünün biberonla verilmesidir. Daha sonrasında buzağılara ağırlıklarının onda biri kadar günlük süt verilmesi ve 2 haftadan itibaren buzağı başlangıç yemi verilebileceği, 6. haftadan sonra mutlaka verilmesi gerektiği ifade edildi.  8 haftadan sonra günde 1 kg Buzağı büyütme yeminin verilmesi tavsiye edildi. Rumenlerinin gelişebilmesi için ilk üç ay mutlaka kaliteli kuru ot verilmelidir. Dişi damızlık olarak yetiştireceğimiz hayvanlarımıza protein oranı yüksek enerjisi düşük kaba yemlerle, besilik hayvanlarımızı ise daha çok enerjisi yüksek yemlerle beslemeliyiz.

Hayvancılıkta kaliteli süt ve süt ürünleri elde ederek yurtdışına pazarlayabilmek ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçebilmek için; salgın hayvan hastalıklarının önlenmesi gerekir. Hayvan hareketlerine ve programlı aşılamalara dikkat etmeliyiz, bütün hayvanlarımızı aşılatmalıyız denildi. Hayvancılık konusunda önemli bir diğer hususun da ahır ve sağım hijyeni olduğu, ahırların giriş-çıkış alanlarında mutlaka dezenfektan çukurlarının olması, yabancı kişilerin ahıra girip çıkmasına izin verilmemesi gerektiği ifade edildi. Celepleri ahıra sokarken mutlaka galoş giydirerek gerekli tedbirleri alın denildi.

Damızlık değeri olan dişi hayvanların kestirilmesi önceden de yasaktı bundan sonra da yasak olacak. Gerek yurtdışından yüksek ücretler ödeyerek almış olduğumuz gerekse elimizdeki mevcut dişi hayvanlarımızdan en az beş yavru elde etmeden damızlık dışına çıkarmamalıyız. Bu şekliyle sürdürülebilir hayvancılık yapmamız mümkün değildir. Erkek hayvanlarınızı 13-14 aylıkken erkenden kestirmemeliyiz. Bu durum et kaybına yol açar. 16 ile 24 ay arası kestirilmesi daha uygun olup,  böylelikle besi kapasitesi tam olarak kullanılmış olacaktır. 2018 yılı itibariyle aşılar ve küpeler ücretsiz olacak, aşısı tam olan ve kayıtları güncel olan hayvanlar destek alabiliyor denildi.

Hastalıktan ari işletme desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerin en az 10 büyükbaş hayvana sahip olmaları ve brucella ve tüberküloz testlerini yaptırarak hastalık taşımadıklarının tespit edildiği takdirde müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir. Hastalıktan ari işletmelere hayvan başına 400 TL, Anaç Koyun, Keçi Desteklemesi kapsamında hayvan başına 25 TL verilmektedir. 2017 yılında doğan, doğduğu işletmede en az 4 ay kalan, programlı aşılamaları tamamlanan bütün buzağılara 350 TL, soy kütüğü üyesi olan ve ırkına uygun suni tohumlamadan doğan buzağılara 500 TL, yine soy kütüğü veya Önsoy kütüğü üyesi olup ırkına uygun yerli spermadan doğan buzağılara da ilave 50 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.  Ayrıca soğuk süt üreten üreticilere ilave destek veriyoruz." dedi.

Üreticiler ziyaretten ve yapılan bilgilendirme toplantısından duymuş oldukları memnuniyetlerini dile getirerek İl Müdürü Erkan KAHRAMAN'a teşekkür ettil

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2018’in İlk Tarımsal Değerlendirme Toplantısı Çiftlikköy’de YapıldıÖnceki Haber

2018’in İlk Tarımsal Değerlendirme Topla...

Etin kilosu 30 liraya değil 38 liraya denk geliyorSonraki Haber

Etin kilosu 30 liraya değil 38 liraya de...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar