Şekerbank

Hasat Öncesi Zirai İlaç Denetimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasat Öncesi Zirai İlaç Denetimi
TARLADAN SOFRAYA GÜVENİLİR GIDA İÇİN TAZE MEYVE VE SEBZELERDE HASAT ÖNCESİ ZİRAİ İLAÇ DENETİMİ
Tofidass

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tarladan sofraya güvenilir gıda teminin sağlanması için taze meyve ve sebze üretimi yapılan arazilerde hasat öncesi zirai ilaç denetimi yapılacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem kanununa dayanılarak yürürlüğe koyduğu pestisit analizi amacıyla hasat öncesi numune alma talimatı gereği 2015 yılı üretim sezonunda da  Bilecik'de Bakanlığın tarafından belirlenen ürünler için hasat öncesi denetimler yapılarak numune alınmaktadır.
Uygulamayla zirai mücadele ilaçları kullanımında limit aşımı tespitinde uygulayıcının ve üreticinin denetlenmesi, uygulama kayıtlarının kontrolü ile ürün tüketiciye ulaşmadan sorunun kaynağında tespiti amaçlanmaktadır.
Yapılan denetim ve kontrollerde  üretim başlangıcı olan tarladan domates, hıyar, marul, tere, roka, maydanoz, ayva, kiraz, şeftali numuneleri alınıp  Bakanlıkca belirlenen laboratuvarlara gönderilerek pestisit analizine tabi tutulmaktadır.

  • Hasat Öncesi Denetim kapsamında yapılan analiz sonucunda tavsiye dışı Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) kullanımı tespit edilmesi durumunda üreticiye idari para cezası uygulaması,
  • Ülkemizde kullanımı yasaklı ürün kullanımı halinde tüm ürünün imha edilmesi,
  • Tavsiye dışı BKÜ (Bitki Koruma Ürünü), ülkemizde başka ürünlerde ruhsatlı ise ürünün hasat edilen kısmının imhası, hasat edilmeyen kısmının ilgili BKÜ(Bitki Koruma Ürünü),' nün ruhsatlı olduğu en yakın ürüne göre hasadının geciktirilmesi,
  • Tespit edilen BKÜ (Bitki Koruma Ürünü),'nün ruhsatlı olup MRL( Maksimum Rezüdü Limiti) değerlerinin üzerinde tespit edilmesi durumunda bitkisel üretim yerinden hasat edilme esnasında numune alınan üreticiye idari para cezası ve ürünlerin, üreticiler tarafından satış yaptığı yerlerden toplanarak imha edilmesi,
  • Hasat edilmeden önce numune alınan bitkisel ürünler için hasat geciktirme işlemi uygulanarak, tespit edilen etken maddenin belirlenmiş MRL  ( Maksimum Rezüdü Limiti)değerlerinin altına düşmesi sağlanacaktır.
  • İmha işlemleri tüm masrafları üretici tarafından karşılanmak üzere Müdürlüğümüz gözetiminde gerçekleştirilecektir.. Denetim esnasında gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında idari para cezası uygulanacaktır.
                

Üreticilerin her hangi bir mağduriyetle karşı karşıya kalmamaları için üretim sezonu süresince kullanacakları zirai mücadele ilaçlarını en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlükleri veya reçete yazma yetkisine sahip ziraat mühendislerine reçete ettirerek kullanmalıdırlar. Ayrıca üretim sezonu içerisinde çiftçilerimizin kimyasal uygulamalarını üretici kayıt defterlerine kayıt etmeleri gerekmektedir. Çiftçilerimizin yapılacak denetim ve kontrollerde herhangi bir sorunla karşılaşmamak ya da ortaya çıkabilecek sorunları kısa zamanda kontrol altına alınarak çözümlenebilmesi için kontrollü üretim modellerinden birine dahil olmaları tavsiye edilmektedir. Özellikle taze sebze ve meyve üretiminde bahçeden veya tarladan sofraya güvenilir gıda için kayıtlı, kontrollü ve izlenebilir tarım şarttır. Bu konudaki çalışmalar 2015 yılı üretim sezonu boyunca çeşitli ürünlerde devam edecektir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Beyşehir’de Erken Müdahale Çekirge Zararlarını ÖnlediÖnceki Haber

Beyşehir’de Erken Müdahale Çekirge Zarar...

Avrupalı Türklere uyarıSonraki Haber

Avrupalı Türklere uyarı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar