Gürer: 4 yılda 75 bin çiftçinin elektriği kesildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: 4 yılda 75 bin çiftçinin elektriği kesildi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verilen yanıt, tarımsal sulamada elektrik maliyetlerinin çiftçiyi zorladığını ortaya koydu. Son 4 yılda yaklaşık 75 bin tarımsal abonenin elektriği borç nedeniyle kesildi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesine verilen yanıt, tarımsal üretimde elektrik maliyetlerinin ulaştığı boyutu ortaya koydu. Gürer, özellikle sulama dönemlerinde artan elektrik fiyatlarının çiftçiyi borçlanmaya ittiğini ve bazı üreticilerin üretimden çekilmek zorunda kaldığını ifade etti.

4 yılda 75 bine yakın abonenin elektriği kesildi

Bakanlık verilerine göre borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen tarımsal abone sayısı son yıllarda dikkat çekici seviyelere ulaştı.
2022 yılında 19 bin 454, 2023’te 16 bin 18, 2024’te 21 bin 106 ve 2025’te 18 bin 214 abonenin elektriği kesildi. Böylece dört yılda toplam 74 bin 792 tarımsal abonenin elektriği borç nedeniyle kesilmiş oldu.

Bakanlık: Tarifeler maliyetlere göre belirleniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından verilen yanıtta, elektrik tarifelerinin üretim, iletim, dağıtım ve perakende satış maliyetlerinden oluştuğu belirtildi. Tarifelerdeki değişimlerin bu maliyetlerdeki artış veya azalışlara bağlı olduğu ifade edildi.
Ayrıca belirli tüketici gruplarına yönelik desteklerin yasal düzenlemeler kapsamında Cumhurbaşkanı kararıyla uygulanabileceği, tarımsal desteklerin ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütüldüğü bildirildi.

Çiftçiye özel tarife çağrısı

Gürer, tarımsal üretimde enerji maliyetlerinin kritik bir sorun haline geldiğini belirterek çiftçilere yönelik özel elektrik tarifesi uygulanması gerektiğini vurguladı. Dağıtım bedellerinin düşürülmesi ve vergilerin azaltılması gibi düzenlemelerin üretici üzerindeki yükü hafifletebileceğini ifade etti.

Tarımda maliyet baskısı artıyor

Artan maliyetlerin üreticiyi zorladığını belirten Gürer, tarımsal sulamada elektriğin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Elektrik kesintilerinin yalnızca bir hizmet kesintisi olmadığını, doğrudan üretimin durmasına yol açtığını ifade eden Gürer, bu durumun verim düşüşü ve gıda fiyatlarında artış gibi zincirleme etkiler doğurabileceğine dikkat çekti.
Enerji maliyetlerinin azaltılmaması durumunda üreticinin sürdürülebilir üretim yapmasının zorlaşacağına işaret eden Gürer, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve üreticinin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hindistan’da LNG Krizi Tezek Kullanımını ArtırdıÖnceki Haber

Hindistan’da LNG Krizi Tezek Kullanımını...

Kazakistan Birliği: Un ihracatı piyasası durma noktasındaSonraki Haber

Kazakistan Birliği: Un ihracatı piyasası...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar