Şekerbank

GAP'ta Tuzlanma Sorunu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GAP'ta Tuzlanma Sorunu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, GAP'ta toplamda 15 bin hektar alanda tuzlanma yaşandığına dikkat çekti.
Tofidass

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "GAP'ın sulamaya açılması ile beraber gercekleşen hata sulama, toprak ve bitki yönetiminden binaen günümüze kadar 15 bin hektar alan tuzlulaşmıştır" diye belirtti .

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tahminlerinin dünyadaki toprakların üçte birinin erozyon, sıkışma, tuzlaşma, topraktaki organik ve besleyici maddelerin azalması, asitleşme, kirlilik ve betonlaşma gibi devam etirilebilir olmayan arazi yönetim uygulamaları yüzünden verimsizleştiğini gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, "Ülkemiz topraklarının en mühim olumsuzlukları , tarımsal arazilerimizin amaç dışı ve hata arazi kullanımından kaynaklanan erozyon, tuzluluk ve çoraklaşmadır. Ülkemizde 1. sınıf tarım arazileri, sanayide kullanmanın ülke kalkınmasını ve sanayisinin önünü açacağını ortaya koyarak kamu yararı sebebiyle tarım dışı gayesiyle kullanıma tahsis edilmektedir. Bu ve buna benzer uygulamalar, ülkemiz topraklarının en mühim sorunu tarımsal arazilerimizin amaç dışı kullanımını birlikteliğinde getirmiş, topraklarımız, hızlı bir şekilde yerleşim yerine ve sanayinin kullanımına açılmış ve amaç dışı kullanımında mühim artışlar yaşanmıştır" diye belirtti .

GAP'TAKİ TUZLANMA SORUNU

Türkiye genelinde "Ülkesel Toprak Etütlerine" göre 2,78 milyon hektar arazide tuzluluk ve drenaj, 1, beş milyon hektarında ise çoraklaşma problemi olduğunu ve çoraklaşan bu arazinin toplam işlenen tarım arazilerinin yüzde beş ,48'ine eşdeğer büyüklükte bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları açıkladı : "GAP'ın sulamaya açılması ile beraber gercekleşen hata sulama, toprak ve bitki yönetiminden binaen günümüze kadar 15 bin hektar alan tuzlulaşmıştır. Konya Ovası'nda aşırı şekilde çekilen yeraltı sularının yarattığı negatif etkiler ve azalan su miktarı ile beraber başlayan Tuz Gölü'nün kuruması, önümüzdeki dönemlerde İç Anadolu'da başlayacak olan kuraklık ve çölleşmenin de etkisiyle beraber tarım toprakları elden çıkacaktır. Diğer bir olumsuzluk da uzun yıllardan beri bilinçsiz sanayileşme çalışmaları akabinda kirlilik boyutları inanılması çok güç seviyelere yükselen ağır metal kirliliğidir. Özellikle toprakta ağır metallerin birikmesi topraklarımızda kirliliğe sebep olmaktadır."

YAPILMASI GEREKENLER

Toprak ve su kaynaklarının korunmasının insanlığın ve yaşamın sağlıklı devamlılığı için elzem olduğunu ifade eden Bayraktar, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:"Öncelikle ayrıntılı toprak etütleri tamamlanmalı, ülkesel arazi kullanım planı yapılmalıdır. Bu çerçevede tarım, turizm, sanayi ve yerleşim alanları belirlenmelidir. Toprak ve su gibi envanterinin çıkarılmasında önümüzdeki dönemlerde çok fazla mühim konuma gelecek kaynakların devlet eliyle somut olarak bilinmesi, korunması ve geliştirmesi için tekrardan Toprak-Su teşkilatları oluşturulmalıdır.Toprak Kanunu, tavizsiz ve kararlı biçimde uygulanmalı ve tüzük uygulanır hale getirilmelidir. Kanunun aktif bir biçimde uygulanabilmesi için, Toprak Koruma Kurullarında üye sayılarının bir daha düzenlenerek, çiftçi kuruluşlarının ve diğer sivil toplum örgütlerinin ağırlığı artırılmalıdır.Toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önüne geçilmesi , tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli devam etirilebilir kalkınma ilkesine makul olarak planlı kullanımını sağlayacak olan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda farklılık yapan kanunun yönetmeliği bir an evvel çıkarılmalıdır.Sıkı kontrol ve denetimle tarım arazileri üzerinde kaçak yapılaşma önlenmelidir.Özellikle çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olan Konya ovasını sulayacak olan KOP ile GAP, DAP gibi bölgesel projeler bir an önce tamamlanmalıdır.Tuzluluk ve çoraklaşmaya sebep olan bilinçsiz sulamanın önüne geçilmesi için yöre üreticisi eğitilmelidir."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'nin İlk Hayvan Hastanesi Hizmet VeriyorÖnceki Haber

Türkiye'nin İlk Hayvan Hastanesi Hizmet...

ÇÖREK OTU YAĞININ BİLMEDİĞİNİZ FAYDASI!Sonraki Haber

ÇÖREK OTU YAĞININ BİLMEDİĞİNİZ FAYDASI!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar