Şekerbank

Fındıkta Dalkıran Zararlısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındıkta Dalkıran Zararlısı
0
Tofidass

Fındık bitkisinin önemli zararlılarından biri olan dalkıran zararlısı fındık bahçelerimizi tehdit etmekte. Fındık bahçelerinin elden çıkmasını ve verim kayıplarını önlemek için, bulaşıklığın yoğun olduğu bahçelerde mutlaka kültürel, biyoteknik ve kimyasal mücadele bir bütünlük içinde yapılmalıdır.

Dalkıran zararlısının ergin dişileri fındık dallarının sürgün diplerinden 2 mm çapında yuvarlak delikler açarak giriş yaparlar. Böceğin giriş yaptığı yerde akıntılar oluşarak dal üzerinde ağlama şeklinde lekeler meydana gelir. Dal içine giren böcek burada galeriler açarak yumurtalar bırakır ve bu şekilde neslini devam ettirir Böcek tarafından açılan delik ve galeriler nedeniyle fındık dalları kurur veya kırılır. Bu şekilde mahsul veren dallar ortadan kalkar ve direkt olarak zarar yapmış olur. Özellikle erginlerin çıkış zamanı Haziran sonu Temmuz başı olması nedeniyle, bu dönemde mücadele edilmezse fındık bahçelerimiz büyük zarar görecektir.

Dalkıran zararlısı ile mücadelede özellikle fındık bahçelerinde gerekli bakım (gübreleme) ve budama işlemleri uygun şekilde yapılmalı,

Bulaşık dallar kesilip erginler galerilerden dışarı çıkmadan önce en geç mart ayına kadar bahçeden uzaklaştırılmalı veya yakılmalı,

Kültürel işlemler bütün komşu bahçelerle birlikte yapılmalıdır.

Ayrıca ruhsatlı kırmızı kanatlı yapışkan tuzaklar kullanılarak yapılır.

Bu tuzaklar popülasyonun % 80-85'nin çıkış yaptığı temmuz-ağustos aylarında, bulaşıklığın % 70-80 olduğu bahçelerde dekara 6-8 tuzak, bulaşıklığın % 30-40 olduğu bahçelerde ise dekara 3-4 tuzak asılmalıdır.

Sorunlu olan bahçelerde mücadele süresini azaltarak daha kısa sürede sonuç alabilmek için kitlesel yakalama metodu, kültürel mücadele ve kimyasal mücadele ile kombine edilmelidir.           

İlk ergin çıkışlarını (temmuz-ağustos) belirleyebilmek için kırmızı kanatlı yapışkan tuzaklar izleme amaçlı kullanılmalıdır. Çıkış zamanları belirlendikten sonra populasyonun % 70-80'inin çıkış yaptığı dönemde (temmuz başı-ağustos ortası arasındaki 6-7 haftalık bir periyotta) kimyasal mücadele yapılmalıdır. Bu dönemde temmuz başında birincisi, temmuz ortasında ise ikincisi olmak üzere etki süresi iki hafta olan önerilmiş bitki koruma ürünlerinden biriyle mücadele yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ordu'da Organik Tarım TuttuÖnceki Haber

Ordu'da Organik Tarım Tuttu

Tarla Günü Kapsamında Gerçekleştirilen Buğday DemonstrasyonuSonraki Haber

Tarla Günü Kapsamında Gerçekleştirilen B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar