Şekerbank

Fındık Yeşil Kokarcasına Dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Yeşil Kokarcasına Dikkat
0
Tofidass

Fındık meyvesinin önemli zararlılarından olan fındık yeşil kokarcasının erginleri 11-14 mm boyunda, üstten görünüşü yeşil, kahve renkli yada yeşilimsi kahverengidir. Yumurtaları açık yeşil renkli fıçı biçiminde ve ortalama 1.3 mm yüksekliktedir. Kışı ergin olarak dökülmüş yapraklar altında, ya da benzeri korunmuş yerlerde geçirir. Kışlayan erginler mart sonları, ya da nisan sıcaklığının 18-20ºC'yi bulmasıyla kışlaklardan çıkmaya başlarlar. Çıkış kısa bir sürede tamamlanır ve çıkan erginler çiftleşip yumurtlamaya başlarlar. Dişiler yumurtalarını genellikle 14-28'lik kümeler biçiminde ve fındık yapraklarının alt yüzlerine bırakırlar. 8-10 günde açılan yumurtalardan çıkan birinci dönem nimfler yumurta kümesi üzerinde yada çok yakınında ve toplu olarak beslenirler. İkinci dönemi otlar üzerinde geçirip, üçüncü dönemden sonra fındıklar üzerine geçerek zararlı olmaya başlarlar. 5. Nimf döneminin toplam süresi 2 ay kadardır. Temmuzda görülmeye başlayan erginle, hasata kadar meyveler, daha sonra da yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürürler.

Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yaparak zararlı olurlar. Zarar biçimi, fındığın değişik gelişme dönemlerine bağlı olarak 4 şekilde ortaya çıkar. Normal iriliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler "sarı karamuk", normal iriliğe ulaştıktan iç dolduruncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler ise "kara karamuk" olur. Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve nimfler, olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde (temmuz ayı içerisinde)beslenerek dış satım yönünden önemli olan "lekeli iç" zararı oluştururlar.

Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece hem ürün kaybına(karamuk, şekilsiz iç) ve hemde ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen emgili iç (şekilsiz lekeli iç) oluşumuna neden olurlar.

Zararlı ilimiz fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunmaktadır.

İlimizde daha çok fındık zararlısı olarak bilinir. Bundan başka kiraz, dut, elma, narenciye, kızılağaç, böğürtlen ve fındık altı otları ilimizdeki diğer konukçularıdır.

Kimyasal Mücadelesi

Kışlamış erginlere karşı ayrı bir mücadele gerekmemektedir. Belirtilen ilaçlarla yapılacak fındık kurdu ilaçlamaları ile bu zararlı da kontrol altında tutulabilir.

Fındık bahçelerinde kışlayan erginlerin çıkışı nisanın ikinci yarısında en üst düzeye ulaşmaktadır. Bu bakımdan ilaçlama uygulanacak bahçelerin seçimi bu dönemde yapılmalıdır. Bu amaçla; 1-10 da bahçelerden 10 Ocak, 11-30 da bahçelerden 20 Ocak ve 30 da'dan büyük olanlarda ise 30 Ocak seçilir.

Bu bahçelerde sabah yada akşam serinliğinde bir bez çarşaf üzerine silkelenerek düşen erginler sayılır. 10 Ocakta ortalama 1 veya daha çok kışlamış ergin bulunan bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır.

Nimflerin saptandığı bahçelerde ise ayrı bir ilaçlama gereklidir. Bu amaçla temmuzun ilk yarısında, yine yukarıda belirtilen yöntemle çalışmalar yapılarak, ocak başına ortalama bir nimf bulunan bahçelerde ilaçlama uygulanmalıdır.

İlaçlama Tekniği

Erginlere karşı yapılan uygulamalar kaplama bir ilaçlama gerektirmez. Ancak nimflerin çok az haraketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı sağlamak amacıyla bütün bahçenin kaplama şeklinde ilaçlanması gerekmektedir.

Uygulamanın değerlendirilmesi amacıyla, ilaçlamalardan 7 gün sonra, ilaçlama öncesinde yapıldığı gibi kontrol edilerek ortalama 10 Ocaktaki zararlı sayısı bulunur. Ocak başına düşen ortalama nimf sayısı 1'in altında olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ziraat Odası Başkanı Sümer’den Çiftçileri ÇKS UyarısıÖnceki Haber

Ziraat Odası Başkanı Sümer’den Çiftçiler...

Saç dökülmesine karşı zerdali önerisiSonraki Haber

Saç dökülmesine karşı zerdali önerisi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar