Şekerbank

Fındık Kurduna Karşı İlaçlı Mücadele

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Kurduna Karşı İlaçlı Mücadele
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, fındık kurdu ile ilgili yapılacak mücadele ile ilgili bilgiler verdi.
Tofidass

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, fındık kurdu ile ilgili yapılacak mücadele ile ilgili bilgiler verdi.

Harun Kabaoğlu, fındık bahçelerinin ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısı fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirdiğini belirterek "Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel Mücadele olup, bu mücadele, bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir. Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir. Fındık Kurdu fındık üretilen bölgelerde yaygın olmakla birlikte, fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmamakta üreticilerimiz gereksiz ilaçlama yapmaktadırlar. Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 da'dan büyük bahçelerden 30 ocak 3x3,5m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 ocakta 2'den fazla ergin böcek düşerse Kimyasal Mücadele gereklidir. İlaçlama bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 18 Mayıs 2015, yüksek kesimlerde ise 20 Mayıs 2015 tarihlerinde başlanmalı ve yapılacak kimyasal mücadeleler en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir. İlaçlamada dekara (ortalama 40-50 ocağa) verilen doz atomizörle 14-17 litre su. pülverizatörle 30-40 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır" dedi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, "İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. Bu sebeple bir hafta önceden kimyasal mücadele yapılacak alandaki arı üreticilerine bilgi verilmeli ve insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir" dedi.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli reçete yazmaya yetkili kişilerce yazılacak reçete karşılığında Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Yetki Belgesi sahibi kişiler tarafından atılması gerektiği bildirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Adana Karpuzunda Sezonun İlk Hasadı BaşladıÖnceki Haber

Adana Karpuzunda Sezonun İlk Hasadı Başl...

Manisa Çiftçisi Büyükşehir Belediyesi ile KalkınıyorSonraki Haber

Manisa Çiftçisi Büyükşehir Belediyesi il...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar