Şekerbank

Fındık Kozalak Akarı İle Mücadele Projesi ile 600'ün Üzerinde Üreticiye Ulaşıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Kozalak Akarı İle Mücadele Projesi ile 600'ün Üzerinde Üreticiye Ulaşıldı
Tofidass

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak ana ürün olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak adına çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda bir taraftan İl ve İlçe Müdürlüğü personelleri tarafından Bakanlık programı kapsamında eğitimler yapılırken, bir taraftan da çeşitli projelerle üreticilere ulaşmakta ve tarımsal konularda bilgiler sunmakta.

Bu kapsamda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Fındık Tanıtım Grubuna sunulan "Fındık Kozalak Akarı ile Kültürel Mücadele  Projesi" ile ilgili olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ açıklamalarda bulundu.

''Projemiz Fındık Tanıtım Grubu tarafından kabul edildikten sonra hızla program dâhilinde uygulanmaya başlanmıştır. Proje kapsamında Giresun İlinde 12, Ordu İlinde 12 olmak üzere toplam 24 ilçede çiftçi eğitim ve yayım çalışması yürütülerek 600'ün üzerinde üreticimize ulaşılarak kozalak akarı başta olmak üzere diğer fındık hastalık ve zararlıları ile bakım ve besleme konusunda bilgiler verilmiştir.

Fındıkta mücadele edilmediği zaman yüzde 20-30 lara varan verim kaybına neden olan fındıkta kozalak akarıyla ilgili hazırlamış olduğumuz proje ile üreticilerimize bahçelerde kozalak toplamak suretiyle kozalağın ne olduğunu, nasıl mücadele edilmesi gerektiğini teorik olarak anlattığımız eğitimlerin ardından sahada yaptığımız uygulamalı eğitimlerle birlikte konuyu pekiştirmiş olduk. Üreticilerimiz köyünde diğer üreticilere rehberlik edebilecek üreticiler arasından tespit edilerek projeye dâhil edilmiştir. Proje kapsamında fındıkta önemli zarara neden olan kozalak akarıyla ilgili üreticilerimizin bilinçlendirilmesine ve daha sonra bu üreticilerimizin kendi bahçesinde mücadele yapmalarını ve bulundukları çevrelerinde yer alan diğer üreticilere bu konuyu öğretmelerini amaçladık. Fındık kozalak akarı zararı özellikle yağlı ve palaz fındıklarda görülmektedir. Bizde bu nedenle yağlı ve palaz fındığın yoğun olarak yetiştirildiği Giresun ve Ordu illerinde bu çalışmayı yürüttük.  Kozalak akarının fındık dalında yapmış olduğu iki türlü zarar söz konusudur.  Bu zararların birincisi sürgün gözlerinde kozalak oluşumu ile ikincisi ise kozalak akarının kozalak oluşturmayarak mevcut meyve ve sürgün gözlerini tahrip etmek suretiyle oluşturduğu zararlardır.  Kozalak akarıyla mücadele etmenin en önemli yolu mekanik mücadeledir. Mekanik mücadelede yapraksız dönemde bahçelerde kozalakların toplanarak yere atılması gerekmektedir. Bu şekilde yapılan mücadele ile bahçemizdeki kozalak zararının büyük ölçüde önüne geçmiş olunacaktır. Ancak gerekmesi durumunda ilaçlı mücadele de yapabiliyoruz. Nisan ayının sonuna doğru ilaçlı mücadele de yapmak suretiyle fındıkta kozalak akarına karşı mücadele etmemiz söz konusudur.  Tabi ilaçlı mücadeleyi yaparken üreticilerimizin mutlaka İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurmak suretiyle kullanacakları ilacı uzman arkadaşlarımızdan öğrenebilirler. Üreticilerimizin de gelişi güzel ilaç kullanmasını tavsiye etmiyoruz. 

Unutmayalım ki biz fındıkta üretimde dünyada lider ülkeyiz.  Üretimdeki bu liderliğimizin verim ve kalitede de devam etmesi adına bu çalışmaları üreticilerimizin mutlaka yapması gerekiyor.

Ben bu vesile ile bu projede birlikte hareket ettiğimiz fındık tanıtım grubuna da teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten güzel çalışmalar yapıyoruz ve bu çalışmalarımıza her defasında katkı veriyorlar. Bundan sonraki dönemde de inşallah verim ve kaliteyi arttırmak adına yapılması gereken ne varsa bu çalışmaları gerçekleştireceğiz ve fındıkta özlediğimiz beklediğimiz verim ve kaliteye ulaşacağız diye umut ediyorum.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbul Manda Yetiştiricileri Birliği Merkez Binası Törenle Hizmete AçıldıÖnceki Haber

İstanbul Manda Yetiştiricileri Birliği M...

2 Ton Mekanik Olarak Ayrılmış Et (Tavuk Kıyma) İmha EdildiSonraki Haber

2 Ton Mekanik Olarak Ayrılmış Et (Tavuk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar