Şekerbank

Fazla Gıda ile 16 bin ton gıda çöpe gitmeden kurtarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fazla Gıda ile 16 bin ton gıda çöpe gitmeden kurtarıldı

Dünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı etkileyen açlık. Diğer bir sorun ise korkutan boyutlara ulaşan gıda israfı.  Dünyada her yıl 1.3 trilyon dolar değerinde gıda çöpe atılırken, Türkiye’de ise bu rakam yıllık yaklaşık 300 milyar TL. Tüm dünyada 1.9 milyar insan sağlıklı besine ulaşamazken, yaklaşık 800 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, bu israfın önlenebileceğini belirterek, “Fazla Gıda olarak 40’ı aşkın global markaya farklı modeller ile gıda atığını kaynağında azaltma ve geri kazanımı konusunda teknolojik çözümler sunuyoruz” dedi.

Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkileniyor, 1.2 milyar insan susuzluk sorunuyla boğuşuyor. BM Çevre Programı (UNEP) ve ortak kuruluş WRAP tarafından üretilen Gıda Atık Endeksi Raporu’na göre, 2019 yılında satılan 930 milyon tondan fazla gıda atık kutularına gitti. Fazla Gıda,  gıda işletmelerinin satılmayan ürün stoklarını etkin yöneterek talep fazlası ürünlerden ekonomik ve sosyal değer yaratmasını sağlıyor.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 12.3 başlığı altında, Gıda Atığını Kaynağında Azaltma ve Gıda Geri Kazanımı konusunda paydaşlarına çeşitli teknolojik çözümler yarattıklarını belirterek, “Fazla Gıda desteğiyle, 4 yıllık bir sürede 16 bin ton gıda kurtarıldı. 53 bin ton karbon emisyonu önlenirken, 200 Milyon TL değerinde gıda ekonomiye geri kazandırıldı. 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine aylık gıda yardımı yapıldı ve 35 milyon öğün kurtarıldı. Ayrıca Fazla Gıda platformu üzerinden 35 bin işlem gerçekleştirildi. Öte yandan Gıda Atığı kaynaklı karbon salınımını da %50 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Şu an Fazla Gıda olarak 40’ı aşkın global markaya farklı modeller ile gıda atığını kaynağında azaltma ve geri kazanımı konusunda teknolojik çözümler sunuyoruz. Nestle ile birlikte yaptığımız çalışmalar sayesinde yaklaşık 1.5 yıl içerisinde Nestle’nin 0 Atık Belgesi alabilmesini sağlarken, bunun yanında P&G ile yaptığımız ortaklık sayesinde de tüm Türkiye’de gezici Gıda Bankası projesi ile aylık ortalama 300 binden fazla ihtiyaç sahibine sağlıklı gıda ulaştırıyoruz” dedi.

Fazla Gıda, gıda atığını önlerken diğer iki önemli küresel hedef olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim” ile birlikte “Açlığa Son” hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartıyor. Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri olarak seçildi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer aldı. Buna ek olarak her sene Massachussets Institute of Technology tarafından açılan “Global Challanges 2020” yarışmasında sürdürülebilir gıda dönüşümü üzerine katkıları sebebi ile dünya çapında 7 MIT Solver’dan biri seçildi. Bunu Türkiye’den başaran ilk girişim olarak da tarihe geçti.

Silahlı; “Fazla Gıda’yı sağlayacağı sürdürülebilir finansman model geliri ile Gıda Atığını Önleyen Teknoloji Çözümleri ve Gıda Bankacılığının gelişimine yatırım yapma vizyonuyla kurduk. Aynı zamanda paydaşlarına iyi bir işten gelir elde etme imkanı tanıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL'lik gıda atığını kurtardık. Gıda Kurtarma Derneği (GKTD) aracılığıyla yaklaşık 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine ulaştık. Fazla Gıda ile satılamayan gıdalarınızı bağışlayabilir, satabilir veya geri dönüşüme kazandırabilirsiniz” şeklinde konuştu.

 

Fazla Gıda Hakkında: Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımınının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Küresel Hedefler’ine dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir.

Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden  biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil Dünya’da da etkin şekilde Gıda Atığı ve Açlık ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Barut: Gübre fiyatlarına çare bulunÖnceki Haber

Barut: Gübre fiyatlarına çare bulun

Flamingoların ölüm nedeni araştırılıyorSonraki Haber

Flamingoların ölüm nedeni araştırılıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar