Şekerbank

FAO, Suriyelilere Tarım Sektöründe Daha İyi İş İmkânı Sağlayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO, Suriyelilere Tarım Sektöründe Daha İyi İş İmkânı Sağlayacak
FAO, Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar İçin Tarım Sektöründe Daha İyi İş İmkânları Sağlayacak Projesi’ne Başladı.
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) olarak Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Tarım ve Orman Bakanlığı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği iş birliği içerisinde uygulanmaya başlayan “Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” Projesi’nin açılış toplantısı ve uygulama çalıştayı 23 Ocak, Perşembe günü Ankara’da gerçekleşti.

Projeyle ilgili olarak düzenlenen törene FAO Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık; AB Delegasyonu Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) - Program Yöneticisi Feyhan Canbay; Türkiye Ziraat Odaları Birliği Teknik Hizmetler Daire Başkanı M. Fethi Güven; Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Temsilcisi Volkan Güngören ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl ile Cumhurbaşkanı Yardımcılığı Makamı FRIT Ofisi Baş Koordinatörü Sn. Halil Afşarata; ve projenin uygulanacağı 10 ilden Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerinden yetkililer ve proje paydaşları katıldı.

 Açılış Toplantısı FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr Ayşegül Selışık’ın konuşması ile başladı. Sayın Selışık konuşmasında projenin genel hedeflerinden söz etti. “Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında yürütülen 10 milyon Avroluk projeyle hem mültecilere hem de ev sahibi toplumun üyelerine aynı şekilde verilen destekle bu bireylerin hem işgücü piyasasına katılımları hem de tarım alanında iş kurma imkânları arttırılıyor. Projemizden yaklaşık 6,200 kişi faydalanacaktır. Faydalanıcıların yarısının Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerden ve yarısının yerel halktan olması planlanmıştır. Verilecek eğitimler bitkisel üretim, hayvancılık ve gıda sektörlerinde mesleki becerilerini geliştirmeye yönelik olacak ve eğitimler sonunda başarılı kursiyerlere meslek sertifikası verilecektir. İstihdam Fuarlarıyla mezunlar ve kalifiye işçi arayışında olan işverenler bir araya getirilerek istihdama katkıda bulunulacaktır.” dedi.

 Konuşmasında FAO’nun Suriye programı çerçevesinde, ilk defa hayata geçirilecek olan FAO’nun çok önemli bir faaliyeti niteliğinde olan Uygulamalı Çiftçi Okulları ile çiftçilerin istihdam kapasitelerini artırmak için 1500 çiftçi/üreticiye İklim Dostu ve Verimli Yeni Tarım Teknolojileri konusunda eğitimler verileceğinin altını çizdi.

 Sayın Selışık konuşmasına şöyle devam etti. “Toplum yararına faaliyet modeline dayalı olarak 1-3 ay arasında faydalanıcıların çalışması da sağlanacaktır. Projemizin en önemli çıktılarından birisi olan ve özellikle istihdamı desteklemek için her ilde “Tarım İstihdam Masaları” kurulacak ve iş arayan kalifiye tarım işçilerinin yetişmiş işgücüne ihtiyaç duyan tarım ve gıda üreticileri ile temas kurmaları sağlanacaktır. Ek olarak projemizde küçük ölçekli çiftçileri ve aile çiftçiliğini desteklemek adına bir hibe sistemimiz de yer almaktadır. Uygulamalı Çiftçi Okulu eğitimlerine katılan ve kendi girişim faaliyetlerini hayat geçirmek isteyen faydalanıcılara farklı miktarlarda tarımsal hibe desteği sağlanacaktır.” dedi.

 Açılış konuşmaları Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye Mülteciler Mali Yardım Programı, Program Sorumlusu Sayın Feyhan Canbay’ın konuşması ile devam etti. Sayın Canbay 2015 yılından beri Avrupa Birliği Mülteciler için Mali Yardım Programı çerçevesinde hem geçici koruma altındaki Suriyelileri hem de ev sahibi topluluk üyelerini desteklemeye devam ettiğini belirtti. Bu çalışmaların içerisinde eğitim, sağlık, alt yapı, insani yardım ve kalkınma boyutlarını da taşıyacak şekilde farklı sektörlerin ve farklı projelerin desteklendiğini, özellikle FRIT’in ikinci döneminde sosyo ekonomik kalkınma sektörü altındaki projelerin desteklenmesinin hedeflendiğini iletti. Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin kendi kendine yetebilen, sosyal açıdan güçlü ve düzenli bir gelir sahibi olan bireyler haline gelmelerinin büyük önem taşıdığını iletti.

 Sayın Canbay konuşmasında şöyle dedi. “Bu çerçevede FRIT’in ikinci dönemi bu ihtiyaçlara destek verecek şekilde, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi hem de iş gücü piyasasında nitelikli iş gücü imkanlarının oluşturulmasına olanak verecek şekilde olan projeler planlanmıştır. Bu çerçevede, bu proje FRIT kapsamında tarım alanında fonlanan ilk proje olma özelliğini taşımaktadır. Projenin diğer bir özelliği ise, bizim İnsanı Yardım adı altında verilen sosyal uyum yardımının faydalanıcılarını belirlemiş olmasıdır. Dolayısıyla yardım alan bireylerden ziyade mesleki niteliklere kavuşmuş, iş gücü piyasasında aranan kişiler haline gelmiş olan bireyler olmalarına imkân sağlayacak bir proje olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 Açılış konuşmaları Cumhurbaşkanı Yardımcılığı Makamı FRIT Ofisi Baş Koordinatörü Sayın Halil Afşarata’nın konuşması ile devam etti. Sayın Afşarata konuşmasında bu projenin FRIT altında bir tarım projesi olmasının, özellikle tarım ve sosyo-ekonomik sektörlerde bundan sonra sadece Suriyelilerin değil diğer milletlerden bulunan topluluklarının da desteklenmesi gerektiğinin öneminin altını çizdi. Ayrıca, Küresel Mülteci Forum’a değinerek Forum’da Türkiye’nin öncü bir ülke olduğunu, bu öncülüğü doğrultusunda Türkiye’nin üstüne düşen yükümlülüklerini yerine getirdiğini ama daha ilerisinin yapılması gerektiğini belirtti.

Uygulama çalıştayında teknik gruplar oluşturularak projenin uygulanma sürecine dair fikir alışverişinde bulunuldu. Projenin uygulama sürecine ait detaylar paylaşıldı.

 Toplantı FAO’nun Program Sorumlusu Sayın Sheikh Ahaduzzaman’ın konuşması ile son buldu. Sayın Ahaduzzaman konuşmasında proje kapsamında uygulanacak Uygulamalı Çiftçi Okulları’nın projenin önemli bir bileşeni olduğunu ve FAO’nun Uygulamalı Çiftçi Okulları yaklaşımı ile çiftçilerin istihdam edebilme kapasitelerini katkıda bulunulduğunun altını çizdi. Faaliyetlerin proje paydaşlarının katılımıyla projenin uygulamasına faydalı olacak çalıştaylar ile devam edeceğini belirtti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İspatlamaz ve Düzeltmezse Mahkemeye VereceğimÖnceki Haber

İspatlamaz ve Düzeltmezse Mahkemeye Vere...

Fındık İçin Sigorta Zamanı!Sonraki Haber

Fındık İçin Sigorta Zamanı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar