Şekerbank

FAO, Japon projesinde üçüncü faz: İzmir ve Bursa’da yeni kooperatif, Şanlıurfa’da üretim!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO, Japon projesinde üçüncü faz: İzmir ve Bursa’da yeni kooperatif, Şanlıurfa’da üretim!
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü  (FAO) Japon projesinin üçüncü fazında yola çıkmaya hazırlanıyor. Bursa, İzmir ve Şanlıurfa’daki projelerin odağında kadınlar yer alıyor. Mardin, İzmir ve Şanlıurfa’da birbirinden çarpıcı projeleri hayata geçiren FAO, Japon hükümetinin desteklediği çalışmalarının üçüncü fazına başladı. Yeni dönemde Bursa, İzmir ve Şanlıurfa’daki projelerin odağında kadınlar var. İlk çalışmalarına 2017’de başlayan FAO önderliğinde Japon hükümetinin desteğiyle başlayan İstihdam ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Projesi’nin üçüncü için çalışmalar başladı. Projenin ilk iki fazında Mardin’de Şükran Kadın Kooperatifi ile Halep sabunları, İzmir’de Turna Kadın Kooperatifi midye dolma üretim ve pazarlama tesisi, Şanlıurfa’da da kırmızı biber ve isot üretimi ve pazarlaması çalışmaları başarıyla hayata geçirilmişti.

Üçüncü fazın uygulama toplantısında konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, ilk iki fazdaki başarılı çalışmaların gelecek açısından ve üçüncü faz için umut verici olduğuna dikkat çekti. Özellikle kadın istihdamına ve kooperatifleşmeye dikkat çeken Dr. Selışık “Umuyorum ki bu aşamada da yine başarılı ve çarıpıcı işlere imza atacağız” dedi.

Dr. Selışık’ın ardından konuşan FAO Çalışma Grubu Koordinatörü, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Burcu Serin ise bugüne kadarki projelerde yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlandığına dikkat çekerek bu yeni projeyle asıl hedefin  istihdamın ve Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin sosyal uyumunun sağlanması olduğunun altını çizdi. Serin, “Bakanlık olarak istihdam ve sosyal uyumu hedefleyen bu tür projelere her zaman destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

TURNA DAHA DA BÜYÜYECEK

Projenin üçüncü fazının ayrıntılarını ise FAO Proje Koordinatörü Murat Özoğlu anlattı: “İzmir, Şanlıurfa ve Bursa’da uygulanacak projemizin ana hedefi faydalanıcıların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamaktır. İzmir’de 25 kadın faydalanıcıya girişimcilik eğitimi ve desteği verilecek. Halen aktif olarak çalışan Turna Kadın Kooperatifi çatısı altında ayrı bir iş kolu olarak yapılacak. 25 kadın bu yeni kurulan çatı altında eğitilip çalışmaya başlanacak.”

BURSA’DA HEDEF KIRSAL TURİZM

“Bursa’da da benzer bir çalışma yapılacak, burada da geleneksel ürünlerin işlenip pazarlanması konusunda Orhangazi ilçesinde var olan bir kooperatifi canlandırmaya çalışacağız. Beşi bu kooperatifin eski üyeleri arasından geri kalanı Suriyeli ve yerel topluluklar arasından seçilecek 25 kadının üye olacağı bu kooperatifte yerel ürünlerin yetiştirilmesi üretilmesi ve pazarlanması konusunda girişimciler eğitilecek.. Proje kapsamında kurulması planlanan kahvaltı salonunda yerel kooperatif ve üreticiler tarafından üretilen ürünlerin tüketiciye direkt ulaşması sağlanacak.”

ŞANLIURFA’DA SEBZE ÜRETİMİ VE KURUTMA PROJESİ

“Şanlıurfa’da da 10’u karı-koca olmak üzer toplam 25 kişiye sebze üreticiliği ve hasat sonrası kurutma eğitimleri verilecek hem üretim hem girişimcilik konusunda eğitim ve hibe destekleri yapılacak... Bunların yanı sıra Japon sivil toplum örgütü AAR Japan tarafından Şanlıurfa’da kadınların güçlendirilmesi çalışmaları yürütülecek.”

Kapanış konuşmasını yapan FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara da bütün katılımcılara Suriye krizinin başından bu yana FAO ile birlikte yürüdükleri için teşekkür etti. Projenin sahadaki durumu ve insanların gerçek ihtiyaçlarını yansıtacağını söyleyen Obara, “Daha önceki çalışmalarımıza katılanların yüzde 48’i iş sahibi oldu. Bu büyük bir başarı. Yeni fazlarda da aynı başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri'de süne ile mücadelede "drone" kullanıldıÖnceki Haber

Kayseri'de süne ile mücadelede "drone" k...

TürkTraktör’ün “Tarlam Cepte” Akıllı Tarım Uygulamasından 20.000 Çiftçi YararlanıyorSonraki Haber

TürkTraktör’ün “Tarlam Cepte” Akıllı Tar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar