Şekerbank

Eroğlu: Süt/Yem Paritesi Sağlansın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eroğlu: Süt/Yem Paritesi Sağlansın
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Yani 1 kg referans süt fiyatı, 1,5 kg kesif yem fiyatına eşit olmalı”
Tofidass

Çiğ süt tavsiye alım fiyatlarının geçen bir yılda aynı kalması tartışma yaratırken, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, süt besiciliğinin sürdürülebilir olması için süt/yem paritesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Yani 1 kg referans süt fiyatı, 1,5 kg kesif yem fiyatına eşit olmalı” dedi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, ülkemizde üretilen sütün fiyatı, Gıda komitesinin (Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi) görüşü alınarak Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından kamuoyuna açıklandığını hatırlatarak, “Ulusal Süt Konseyinin 15.11.2019- 31.12.2020 tarihleri arası için belirlediği 2,3 TL/Kg fiyat bu günkü şartlarda süt işletmeleri için maliyetlerin bir hayli altında kaldığı, bir yıl öncesinde belirlenen referans fiyatın uluslararası çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde ana kriter olan Süt/Yem paritesi ve üretici maliyetleri açısından sürdürülebilir bir fiyat olmadığı anlaşılmıştır” dedi.

Eroğlu, belirlenen referans fiyatının sabit kalırken başta yem olmak üzere üretim maliyetlerinin % 25-30 oranındaki arttığını, durumdan olumsuz etkilenen sektörün bu çerçevede damızlık vasfı ve süt verimi yüksek hayvanların kesime gönderdiğini aktardı.

40-45 Kuruşluk Artış Yetmez

Çiğ süt referans fiyatına 40-45 kuruş artış yapılacağı duyumunu aldıklarını belirten Eroğlu “Bu artış 1,5 olması gereken süt/yem paritesinin ( Yani 1 kg referans süt fiyatı, 1.5 kg kesif yem fiyatına eşit olmalı) karşılığı değildir. Süt yeminin fiyatı 2,4 TL/kg civarındadır.  Pariteyi karşılamak açısından üreticinin yeme 1,9 TL/kg fiyattan ulaşması gerekmektedir” dedi.

Çiğ süt referans fiyatlarının en fazla 3’er ay aralıklarla, girdi maliyetlerindeki artış dikkate alınarak ve süt/yem paritesi yaklaşık 1.5 olarak kabul edilerek revize edilmesini isteyen Eroğlu, uygulamanın bir komitenin kararına bağlı olmaksızın kendiliğinden otomatik olarak devreye girmesini istedi. Eroğlu, yazılı açıklamasında şöyle devam etti:

“Referans fiyatındaki artış miktarının aynı zamanda tüketici fiyatlarında da olası artışlara sebep olacağı düşünüldüğünde, belirlenen referans fiyatın sadece üretici maliyetlerine yönelik belirlenmesi, ancak bu fiyatın çiğ süt prim desteği ile güçlendirilmesi üreticinin karlılık ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde sektörün sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır.

Önceki yıllarda çiğ süt alım fiyatlarında uygulanan ve sütün kalitesini belirleyen süt yağı, süt proteini, somatik hücre sayısı vb. kriterlerleri, fiyatlandırmada ve prim desteğinde yeniden hayata geçirilmelidir.

Özellikle sanayiye toplanan sütün kalitesine yönelik değerlerin tespitinde kullanılan ileri teknoloji ölçüm cihazlarının olası suiistimallerin önüne geçmek adına üretici örgütleri tarafında tedarik edilerek kullanılması göz önünde bulundurulmalıdır.

Başta süt inekçiliğinin yoğun olarak yapıldığı ve arzın yüksek olduğu bölgeler olmak üzere;  üretilen çiğ sütün bir kısmının katma değeri yüksek yöresel ürünlere dönüştürülmesi için gerekli makine ekipman ve altyapı olarak desteklenmeli ve bu çerçevede üretici birlikleri ile kooperatifler aktif olarak görev almalıdır.

Ayrıca çiğ sütün üretilmesinde son ürüne dönüştürülmesine kadarki süreçlerde Veteriner Hekim meslektaşlarımızın bu süreçte aktif olarak görev alması da halk sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği açısından ciddi önem arz etmektedir.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü: Birlikte harekete geçme zamanıÖnceki Haber

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkın...

Gıda ürünleri geçmiş aylara göre yükselişteSonraki Haber

Gıda ürünleri geçmiş aylara göre yükseli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar