Şekerbank

Gıda ürünleri geçmiş aylara göre yükselişte

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gıda ürünleri geçmiş aylara göre yükselişte
FAO Gıda Fiyat Endeksi Eylül ayında yüzde 2,1 yükselirken, küresel tahıl üretimi, kullanımı, stokları ve ticareti için yeni tahminler iyi tedarik edilen pazarlara işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre,  bitkisel yağlar ve tahılların başı çektiği gıda ürünleri için karşılaştırmalı fiyat endeksi, Eylül ayında yükseldi.

Ay boyunca ortalama 97,9 puan olan FAO Küresel Gıda Fiyat Endeksi Ağustos ayına göre yüzde 2,1 ve Eylül 2019'daki değerine göre ise yüzde 5 arttı.

Ağustos ayından bu yana yüzde 5,1 artan FAO Tahıl Fiyat Endeksi, geçen yıla göre yüzde 13,6 yükseliş kaydetti. Bu artışa, Güney yarımküredeki üretim beklentilerine ilişkin endişeler ve Avrupa çevresindeki kışlık buğday ekimini etkileyen kuru hava koşullar ve canlı ticaret faaliyetinin teşvik ettiği yüksek buğday fiyat kotasyonları neden oldu.

Avrupa Birliği'ndeki daha düşük üretim beklentilerine ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki nakliyat malzemelerinin aşağı yönlü revizyonuna tepki veren mısır fiyatları da yükseldi. Uluslararası sorgum ve arpa fiyatları da yükselirken, pirinç fiyatları da azaldı.

Aylık olarak yayınlanan FAO Gıda Fiyat Endeksi, en çok işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını inceliyor.

Palm yağı, ayçiçeği tohumu ve soya yağları için fiyatlar sağlam küresel taleple uyumlu olarak yükselirken, FAO Sebze Fiyat Endeksi de Eylül’de yüzde 6 artarak son 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Çin'in, yaban domuzlarında Afrika domuz ateşi (ASF) tespit edildikten sonra Almanya'dan domuz eti ithalatını yasaklama kararından kısmen etkilenen FAO Et Fiyat Endeksi, Ağustos ayından bu yana yüzde 0,9 düştü.

Tereyağı, peynir ve yağsız süt fiyatlarındaki artışlar, tam yağlı süt tozu fiyatlarındaki düşüşle dengelendiği için FAO Süt Fiyat Endeksi ay boyunca neredeyse değişmedi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan'daki önemli toparlanma ve Brezilya'da beklenen güçlü üretimin etkisiyle önümüzdeki sezon küresel şeker üretimi fazlası beklentilerine tepki olarak yüzde 2,6 düştü.

Tahıl pazarlarında tedarik hâlâ iyi durumda

Ayrıca, FAO’nun dün dünya tahıl üretimi için yayınladığı yeni tahminler, geçen ayın tahminlerine göre biraz azalış gösterdi. 2020 için 2.762 milyon ton olarak sabitlenen tahminler, hala tüm zamanların en yüksek seviyesi ve bir önceki yılın üretiminde yüzde 2,1 daha yüksek.

FAO'nun Tahıl Arz ve Talep Özetinde sunulan yeni değerlendirme, birkaç büyük üretici ülkede mısır mahsulleri üzerindeki hava etkileri ve arpa için güçlenen beklentiler nedeniyle önceki rapordan yüzde 0.5 düşüş gösteren 1488 milyon tonluk küresel iri taneli tahıl üretimine ilişkin beklentilere işaret ediyor. 2020 için küresel buğday üretimi şu anda Avustralya'da elverişli hava koşullarının etkisiyle rekor bir seviyede, 765 milyon tonda görülüyor. Geçen ayki tahminlere göre değişiklik göstermeyen Dünya pirinç üretiminin 509,1 milyon ton olması bekleniyor. Bu da rekor bir seviye olarak dikkat çekiyor.

2020-2021 yıllarında dünya tahıl kullanımının bir önceki yıla göre yüzde 2 daha yüksek olarak 2.744 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Yarısından fazlası, şu anda 1.477 milyon ton olarak tahmin edilen iri taneli tahılları kapsarken, buğday kullanımı 757 milyon ton olarak sabitlenerek, Çin ve Hindistan'da tüketimin artması ile beraber artış gösterdi. Ayrıca dünya pirinç kullanımının 510,5 milyon tonluk yeni bir rekora ulaşması bekleniyor.

Dünya tahıl stoklarının 2021 sezonunun sonunda 890 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Ve bu Çin'deki artan buğday stokları ile rekor seviyede yükseldi. Yeni tahminler doğrulanırsa, 2020-2021 döneminde dünya tahıl stoklarının kullanım oranı yüzde 31,6 olacak, bu rakam 2019-2020 oranından sadece bir miktar daha düşük, ancak tarihsel açıdan görece yüksek durumda.

Küresel tahıl ticaretinin de bir önceki yıla göre yüzde 2,4 artarak ve FAO'nun Eylül ayındaki tahmininden daha yüksek olacak şekilde, 2020-2021 döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eroğlu: Süt/Yem Paritesi SağlansınÖnceki Haber

Eroğlu: Süt/Yem Paritesi Sağlansın

Yaş Meyve Ve Sebze Sektörü Sezondan UmutluSonraki Haber

Yaş Meyve Ve Sebze Sektörü Sezondan Umut...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar