Şekerbank

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü: Birlikte harekete geçme zamanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü: Birlikte harekete geçme zamanı
FAO ve UNEP, artan gıda güvensizliği ve doğal kaynaklardaki azalma sebebiyle herkesi gıda kaybı ve israfını azaltmaları için daha çok çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

Son yıllarda sıkça konuşulan gıda kaybı ve israfı, bu sene COVID-19 salgınıyla birlikte daha geniş kapsamda tartışmaya açıldı. Salgın ile uygulamaya konulan kısıtlamalar, gıdaların nakliyesini veya tüketicilerin pazara erişimini engellerken, bozulabilir tarımsal ürünlerde ve tedarik zincirindeki ürünlerde yüksek düzeyde kayıpları da beraberinde getirdi.

Bugün sayısı yaklaşık 690 milyonu insan açlık çekerken, üç milyar insanın besleyici gıdaya erişimi yok. 2014 yılından beri artan açlık çeken insan sayısına, salgın ile 132 milyon kişinin daha eklenmesi ile gıda ve beslenme güvenliği her zamankinden daha çok tehdit altında.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ev sahipliğinde ilk kez kutlanan Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü, hepimize gıdayı üretme, tüketme ve israf etme şeklimizi yeniden düşünmemiz gerektiğini hatırlattı.

Gıda kaybı ve israfına dur diyelim. İnsanlık için. Gezegenimiz için’ sloganıyla kutlanan günde artan gıda güvensizliği ve azalan doğal kaynaklarımıza dikkat çekilerek gıda kaybı ve israfını azaltmak için herkesin daha çok çaba göstermesi gerektiğinin altı çizildi.

 Türkiye ve Orta Asya'da gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik başlatılan bölgesel insiyatif tüm hızıyla devam ediyor

29 Eylül Salı günü, FAO ana merkezde üst düzey dijital etkinlikle kutlanan Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nün ilk oturumunda, bu önemli günün Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası gün olarak tescil edilmesi için emek vermiş ülkeler öncelikli olarak söz aldı.

Türkiye adına konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin gıda kaybı ve israfının azaltılması ve önlenmesine yönelik gerçekleştirdiği ulusal ve bölgesel çabalarını anlattı. Gıda kaybı ve israfı ile mücadelede hem ulusal ve uluslararası kamuoyunda farkındalık yaratmayı, hem de iyi uygulamaları bölgesel düzeyde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti:

FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında Türkiye ve Orta Asya'da gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik bölgesel insiyatifi başlattık. Bu insiyatif aynı zamanda Mayıs ayında lansmanını gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye’nin Gıda Kaybı ve İsrafı’nın Önlenmesi ve Azaltılması ile ilgili ilk Ulusal Strateji ve Eylem Planı’nı duyurduğumuz GIDANI KORU adlı ulusal bir kampanyayı da kapsıyor.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli: Ankara sadece ülkemizin başkenti değil, tiftiğin de başkentidirÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli: Ankara sadece ülkemizi...

Eroğlu: Süt/Yem Paritesi SağlansınSonraki Haber

Eroğlu: Süt/Yem Paritesi Sağlansın

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar