Şekerbank

Eğer Mantarları İyi Tanımıyorsanız Kesinlikle Toplamayın ve Risk Almayın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eğer Mantarları İyi Tanımıyorsanız Kesinlikle Toplamayın ve Risk Almayın
İçinde bulunduğumuz Sonbahar mevsimiyle birlikte, ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Karadeniz Bölgesi ve Samsun’da da mantardan zehirlenme vakalarında artış kaydediliyor.
Tofidass

İçinde bulunduğumuz Sonbahar mevsimiyle birlikte, ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Karadeniz Bölgesi ve Samsun’da da mantardan zehirlenme vakalarında artış kaydediliyor.

Mantarlarla ilgili çok sayıda doğru bilinen yanlış olduğunu ve bunların da maalesef halen zehirlenme vakalarının yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim SAĞLAM; “Doğa mantarları konusunda yeterince bilgi sahibi olunmaması durumunda mutlaka kültür mantarları tercih edilmelidir. Hâlihazırda güvenle tüketilebilecek; kanlıca, kuzugöbeği, turuncu, sütlü türler, fındık tirmiti gibi bilinen mantarlarımız var. Ancak bunların içine de benzer zehirli türler karışabiliyor. Dolaysıyla, vatandaşlarımız, eğer mantarları iyi tanımıyorsa kesinlikle doğadan toplamamalı, bunun yerine kültür mantarı tercih ederek bu konuda risk almamalı.” dedi.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI da, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede: “Doğa mantarları içinde tüketim kalitesi yüksek olanların yanında zehirlilerinin de bulunduğu gerçeği unutulmamalıdır. Yaklaşık 100’ün üzerindeki zehirli mantar türünden özellikle 10'ununun ciddi anlamda ölümcül olduğunu baştan hatırlatmak isterim. Bu bağlamda mantarları iyi tanımayan kişiler, yenilebilen türlerle zehirli mantarları kolaylıkla karıştırılabilmektedirler. Mevsim itibariyle de mantarların oldukça fazla olduğu bir dönemde olmamız hasebiyle, özellikle bulunduğumuz bu dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı çok dikkatli olunmalı ve dolayısıyla doğa mantarları sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır. Karadeniz Bölgesi olarak çok büyük bir mantar zenginliğimiz var. Ancak mantar toplarken, çok iyi tanıyıp bildiğimiz mantarları toplamamız gerekiyor.” dedi.

Mantar yendikten sonra 2 saate kadar ortaya çıkan zehirlenme belirtilerinin sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma, terleme olduğunu ve 6 saat sonra gelişen zehirlenme belirtilerinin de bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlara bağlı belirtiler olduğunu aktaran Vali DAĞLI; bu belirtiler görüldüğü an en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi çağrısında bulundu.

Market ve pazarlardan alınan mantarların paketinde; Tarım ve Orman Bakanlığının izni, paketlendiği tarih, yer ve son tüketim tarihine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI, şüpheli durumlarda Alo 174 Gıda Hattının aranması gerektiğini kaydetti.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EİB’de tarım sektörlerinin yıllık ihracatı 6,5 milyar doları aştıÖnceki Haber

EİB’de tarım sektörlerinin yıllık ihraca...

Denizli’de Kekik Sektörü Değerlendirme Toplantısı YapıldıSonraki Haber

Denizli’de Kekik Sektörü Değerlendirme T...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar