Şekerbank

Ege'de yasa dışı balıkçılık iddiası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ege'de yasa dışı balıkçılık iddiası
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Üyesi Emrecan Polat, İzmir Körfezi ve Foça'da kaçak su ürünleri avcılığının büyük sorun oluşturduğunu ve denetimlerin yetersiz olduğunu öne sürdü.

Polat,  derneğin son 4 yıldır "sorumlu balıkçılık" üzerine projeler yürüttüğünü belirtti. Polat, Türkiye'de balıkçılığın denetiminin büyük oranda sahil güvenlik Komutanlığına teslim edildiğini, ağır görev ve sorumluluklarına rağmen komutanlığın bu konudaki personel ve donanımını oldukça geliştirdiğini söyledi. Polat, denetiminden asıl sorumlu kurum olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ise personel ve donanım açısından yeterli olamadığını savundu. Türkiye'nin en önemli balık üreme alanlarından İzmir Körfezi ile deniz koruma bölgesi Foça'da yasa dışı balıkçılığın yoğunlaştığını ileri süren Polat, kaçak avlanan balıkların Foça Balık Hali'nde satıldığını ve avcılık yapanları da herkesin tanıdığını savundu. Polat, şöyle konuştu:

"Kalem boyunda turna balıkları, avuç içi kadar mercanlar tezgahlarda. Zıpkınla vurulmuş balıkların ticareti tezgah altından durmadan devam ediyor. Vatandaşımız, ucuza deniz balığı bulduğunu zannederken denizlerin yok oluşu için üstüne bir de para vermiş oluyor. Ufak trol, yani şebeke çeken av tekneleri, barınakları istila etmiş durumda. 9 -14 metre arası teknelerle Ege Denizi ve özellikle İzmir Körfezi adeta talan ediliyor. Bu durum tüm Ege Denizinde, yukarıda Çanakkale Boğazı, Karabiga ve adalar bölgesinde de oldukça yaygın."

 
13 TEKNEYE SEFERDEN MEN KARARI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş ise yasa dışı su ürünleri avcılığıyla mücadele kapsamında kontrollerin ve denetimlerin yoğunlaştırıldığını belirtti. İzmir İl Müdürlüğünde balıkçılık yönetimi ve yasa dışı avcılığa yönelik tüm ihbarların hassasiyetle değerlendirildiğini ifade eden Akbaş, şu bilgileri verdi:

"Kolluk kuvvetleri ile eş güdümlü olarak planlı veya haber vermeksizin denetimler yapılmaktadır. Bu kapsamda birçok kez boy ve zaman yasağına uymayan balıklara el konulmuş ve sorumlu şahıs ya da firmalara idari para cezaları uygulanmıştır. Şebeke denilen yasa dışı trol avcılığı ile ilgili olarak düzenlenen operasyonlarda çok miktarda trol ağına, teçhizata ve teknelere el konulmuştur. Denetimler konusunda tüm kurumların koordinasyonunu sağlayan protokolün uygulamaya geçmesi sonrası farklı ilçelerdeki 88 denetimde 65 para cezası uygulanmış, 27 bin 909 kilogram su ürününe, 56 takım misina, 12 takım trol ağına, 1 takım gırgır ağına ve 152 av aracına el konulmuştur. İlgili kurumların birlikte çalışması neticesinde toplam 13 tekne alıkonularak seferden men kararı çıkarılmıştır. 10 tekne Urla'da bulunan Özbek Limanı'na çekilmiştir."
Eşgüdümle yürütülen bu çalışmaların artarak devam edeceğini, ancak denetimlerin sorunu çözmek için yeterli olmadığını kaydeden Akbaş, tüketicilere de yasa dışı avlanan ürünlere itibar etmemesi, olumsuzlukları il ve ilçe müdürlüklerine ihbar etmesi uyarısında bulundu.
Karaburun Kooperatifi Başkanı Salih Akdeniz de ilçedeki çeşitli limanlarda zaman zaman kaçak avcılık faaliyeti yürüten teknelerin demirlediğini, Ege Denizi'nde uzun yıllardır devam eden kaçak avcılığın son dönemde azalmasına karşın sorunun çözülmesi için daha kapsamlı denetimlerin gerekli olduğunu vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
'Çiftçimiz kendi hayvanının yem ihtiyacını kendisi üretmeli'Önceki Haber

'Çiftçimiz kendi hayvanının yem ihtiyacı...

MAY Tohum Yerli Ayçiçek Tohumunu Görücüye ÇıkardıSonraki Haber

MAY Tohum Yerli Ayçiçek Tohumunu Görücüy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar