Şekerbank

Çiftçiye 420 milyonluk barkod zammı geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçiye 420 milyonluk barkod zammı geliyor
2016'da el yapımı patlayıcılarda kullanılan nitrat içerikli gübrelere getirilen DNA ve barkod zorunluluğu tüm gübrelere yayılınca ortaya 420 milyon liralık fatura çıktı. Gübre üreticileri şimdi bu maliyeti ton başına 70 lira zam olarak yansıtmaya hazırlanıyor
Tofidass

Gübre üreticileri, el yapımı patlayıcılarda kullanılan nitrat içerikli gübrelerin izlenmesi amacıyla Tarım Bakanlığı’nın getirdiği DNA ve barkod uygulaması nedeniyle ortaya çıkan 230 milyon liralık maliyeti gübre fiyatlarına yansıtmaya hazırlanıyor. Böylece zaten çiftçinin şikayet ettiği gübre fiyatları yüzde 5-8 oranında zamlanacak. Böylece yılda 6 milyon ton gübrenin tüketildiği 7.2 milyar liralık pazarda, çiftçilere 420 milyon liralık zam faturası çıkacak.

Sözcü Gazetesinden Nuray Tarhan'ın haberine göre; Yem ve gübre maliyetleri altında her gün daha da ezilen çiftçiye bir darbe de “DNA ve barkod uygulaması” zammından gelecek. Tarım Bakanlığı’nın 2016 yılında çıkardığı genelgeyle el yapımı patlayıcılarda kullanılan nitrat içerikli gübreye getirdiği “DNA ve barkod” ile izleme zorunluluğu 2017 yılında tüm gübrelere yaygınlaştırılınca ortaya 230 milyon TL’lik fatura çıktı. Tarım eski Bakanı Faruk Çelik, uygulamayı teröristleri izleme ekipmanları üreten Duygu Havacılık Savunma Sanayi Ticaret AŞ şirketine ihale etti. Bayilere kamera ve gübre ambalajlarına DNA ve barkodu kapsayan bu uygulamanın 230 milyon TL’ye ulaşan faturası şimdi gübreye ton başına yaklaşık 70 TL zam olarak yansıyacak.

ÜRETİCİ VE ÇİFTÇİ İÇİN YIKIM

İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ) Pazarlama ve Satış Direktörü Ercan Karasu, çiftçilerin ve gübre üreticilerinin yaşam mücadelesi verdiklerini belirterek, “Biz ton başına yüzde 2 kârla çalışıyoruz zaten. Çiftçinin durumu da malum. Bu maliyeti yansıtmak zorundayız. Hem çiftçi hem de bizim için yeni bir yıkım olacak” dedi. Karasu, Türkiye’de parasal büyüklüğü 7.2 milyar liraya ulaşan 6 milyon tonluk gübre pazarının üretim yapabilmek için doğalgaza bağımlı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“7 fabrika var ama dördü üretim yapıyor şu anda. Gemlik Gübre, BAGFAŞ ve Toros Gübre yılda 600 bin ton, İGSAŞ da 300 bin ton üretim yapıyor. 1.8 milyon tonluk tüketime karşılık 2.3 milyon ton üret üretim var. İhtiyacın kalanı da ihraç ediliyordu. 2016 yılında nitrat genelgesi çıkınca bu fabrikaların tamamı amonyum nitrat gübre üretimini durdurdu. Çiftçi üre ve amonyum sülfata yönelince 700 bin tona düştü tüketim. Ama verim yüzde 30 düşünce çiftçi yeniden gübre kullanmaya başladı. Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya durumu anlattık. O da kabul etti; DNA ve barkod uygulamasının tüm gübreler için geçerli olmayacağına dair bize söz verdi ancak uygulama öyle olmadı. Şimdi ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz.”

 Hükümet tarımı bilerek kötü yönetiyor

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, hükümetin tarımı bilerek kötü yönettiğini iddia ederek, “Tarımı giderek zorlaştırarak çiftçilerin köyden kente göç ederek köle olmasını istiyorlar. Böylece kendilerine muhtaç insan sayısını, dolayısıyla da oy potansiyelini artırıyorlar” dedi. Çiftçinin verim artışı için gübre kullanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, “O nedenle de girdi olarak zaten dışa bağımlı olan üreticileri zor durumda bırakarak, çiftçiye bir de oradan darbe vurmak istiyorlar. Kendi yandaşlarını zengin etmeyen hiçbir konuya sıcak bakmıyorlar” diye konuştu.

Gübre fiyatları ne kadar artacak? (ton/TL)

Gübre            Şimdiki fiyat Zamlı fiyat    Fiyat artışı (yüzde)

Üre     1500   1570   4.66

Amonyum sülfat      850     920     8.23

Diğer gübreler          1300   1370   5.38

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yıldız, Tohumluk Patates Üretim Alanlarını Kontrol EttiÖnceki Haber

Yıldız, Tohumluk Patates Üretim Alanlar...

İzmir'e “Seracılık OSB” kurulacakSonraki Haber

İzmir'e “Seracılık OSB” kurulacak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar