Şekerbank

Çiftçinin Para Kazanacağı Günlerde İthalat Yapıyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçinin Para Kazanacağı Günlerde İthalat Yapıyorlar
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Ak Parti’nin uyguladığı tarım politikalarını yazılı bir açıklama yaparak eleştirdi.

Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada, “Hele son yıllarda uygulanan niteliksiz tarım politika, tarımımızın adeta çöküşünü hızlandırmıştır.
Üretimi desteklemeyen tam tersine üretimi dışlayan ve ihtiyacı ithalatla çözmeye yönelik politikalar ve uygulamalar, çiftçilerle adeta dalga geçilmesine neden olmuştur.”

SADECE İTHALATI DÜŞÜNÜYORLAR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ithalat politikasının üreticinin hasat dönemine getirerek üreticinin mağdur edildiğini ifade eden Gaytancıoğlu, “AKP iktidarı artık Türkiye’de üretimi desteklemeyi vazgeçti, sadece ithalatı düşünüyor. İthalat kararnamelerini de nedense hep önemli günlerde, çiftçinin paraya ve morale ihtiyacı olduğu zamanlarda yapıyor. 
Birkaç somut örnek ile çiftçimizin düşürüldüğü durumu açıklayalım.
Bundan yaklaşık 1 yıl önce Ramazan Bayramının 3.gününde yani çiftçi bayram yaparken, hatta bazı bölgelerdeki çiftçiler buğday hasadı yaparken AKP hükümeti kırmızı et, mısır ve buğdayın gümrük vergilerini sıfıra düşürdü.
2017 biterken yani yılbaşı günü çiftçilere “iyi yıllar” demesi gereken AKP hükümeti arpa ve pirinçteki gümrük vergilerini sıfırladı. Kaldı ki Türkiye bir dönemler ciddi bir arpa üreticisiydi. Şimdi arpa ’da net ithalatçı bir konuma geldik.
Buna benzer bir durum geçtiğimiz 5 Haziran 2018 günü gerçekleşti. 5 Haziran tarihli Resmi gazetenin mükerrer sayısında ayçiçeği ve ham yağın gümrük vergisi oranları yarı yarıya düşürüldü. Bu ne zaman yapıldı. Birçok bölgede önemli bir yağ bitkisi olan kanola hasadının başlayacağı günlerde ve ayçiçeği hasadının yaklaştığı günlerde yani çiftçinin para kazanacağı günlerde çiftçinin eline az para geçmesi için yapıldı. 
Türkiye yağlı tohumlu bitkilerde net ithalatçıdır. Yılda 4 milyar $’ı aşan bir döviz ödeyerek başta Rusya ve Ukrayna’dan ayçiçeği, kanola ve bunların ham yağlarını ithal etmektedir.”

HER ŞEYİ ÜRETEBİLİRİZ
Açıklamasının devamından Gaytancıoğlu, "Türkiye akılcı ve tutarlı tarım politikaları uygularsa soyadan, arpaya, buğdaydan, kırmızı ete, tütünden, nohuta, mercimekten, canlı hayvana kadar her şeyi üretebilir, hiçbir şeyi ithal etmez. Bu günler çok yakındadır." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Herşey 20 dk İçinde Oldu! Tarlalar Beyaza BüründüÖnceki Haber

Herşey 20 dk İçinde Oldu! Tarlalar Beyaz...

Dikkat... Meteoroloji'den önemli uyarıSonraki Haber

Dikkat... Meteoroloji'den önemli uyarı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar