Şekerbank

Çiftçilere Asma ve Ceviz Fidanı Dağıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçilere Asma ve Ceviz Fidanı Dağıtımı Yapıldı
Tofidass

Asma ve ceviz fidanı dağıtım töreninde konuşan Vali Can; çiftçilik yapacak olan şehit ailelerine, gazilere ve gençelere çeşitli müjdeler verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi işbirliği ile Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Tokat’ta çiftçilere 2015 yılında 228 bin asma fidanı ve 16 bin ceviz fidanı dağıtıldı.  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen fidan dağıtım törenine Vali Cevdet Can başta olmak üzere İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü M. Ali Yavaş, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kasap, diğer davetliler ile üzüm ve ceviz yetiştiricileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş; Tokat’ta 62 bin dekar alanda asma bağ yaprağı tesisinde yıllık olarak ortalama 37-38 bin ton üzüm, 15-20 bin ton ise bağ yaprağı üretildiğini söyledi. Tokat’ta son 10 yılda 510 bin asma fidanı dağıtıldığını ifade eden Yavaş, bu rakamın bugün dağıtılan fidanlarla 740 bine çıkacağını ifade ederek; “Tokat’ta 2 yıl önce 115 bin asma fidanı dağıtımı ile rekor kırmıştık, bu sene bu rekoru ikiye katladık. 228 bin adet bağ çubuğu, 17 bin adet ceviz fidanı dağıtacağız. Asmanın tanesini 3 liradan aldık. Yarısını İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi sübvanse etti, yarısını da çiftçilerimiz karşıladı. 228 bin adet asma fidanı ile bin 400 dekar bağ tesis ediyoruz. Ceviz fidanın tanesini ise 12 TL’den aldık. Yine yüzde 50’sine Valiliğimiz ve İl Özel İdaresi destek oldu” dedi.

Mısır Ve Ayçiçeği Üretiminde Nem Sorunu

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği Müdürü İsmail Köse ise konuşmasında mısır ve ayçiçeği üretiminde Tokat’ta nem oranın yüksek olması nedeni ile problem yaşadıklarını ifade etti. Köse; “Konya’da tarım alanları sulamaya açılınca büyük oranda mısır üretimi yapıldı. Biz mısırı pazarlamakta güçlük çektik. Onun için ikilimi ön plana çıkartıcı, çiftinin hayatına dokunucu tedbirleri almamız gerekiyor” dedi.

Tokat'ta Tarımın Gelişmesine Özel İdare Desteği

İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer ise yaptığı konuşmada, Tokat’ın tarımını geliştirme amacıyla yapılan projelerin tamamına yakınana destekleme yaptıklarını söyledi. İl Özel İdaresi olarak yem bitkileri, hayvancılık, örtü altı tarımına destek verdiklerini kaydeden Dizer, 120 adet 500 metrekareden olan seraların kurularak çiftçilere teslim edildiğini söyledi. Tokat’ta eksikliği hissedilen fide yetiştiriciliği seraları için de destek vereceklerini ifade eden Başkan Dizer, bu çalışmanın da istihdama katkı sağlayacağını dile getirdi.

Ardından kürsüye gelen Vali Cevdet Can ise konuşmasında hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgarın fayda etmeyeceğini ifade ederek Tokat’ın hedefini tarım ve turizm olarak koyduğunu ve bu yolda ilerlediğini söyledi.

Bu toprakların yakın vadede Türkiye coğrafyasında çok fark edilen topraklar olacağını dile getiren Vali Can, konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Tokat birçok ürün bakımından Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Bizim avantajımız Tokat’ta yaşayan her iki kişiden birinin toprakla meşgul olması. Bu bize Tokat’ta toprağı seven, topraktan geçim sağlayan bir çiftçi kitlesinin olduğunu gösteriyor. Toprak ve insan bu coğrafyada var. Bunun yanında Kelkit, Yeşilırmak, Çekerek gibi sularımız var. Bütün bunlar bizim avantajımız. Dünya iklim raporuna göre 2060 yılında dünyada yaşanacak kuraklık tehlikesi haritası içerisinde Tokat’ın olmaması da bir avantaj.

Yeni yönetim anlayışımız içerisinde "Tarım Grubu" diye bir grup oluşturduk. Bunun içerisinde de elliye yakın alt grup var. Bundan sonra yapmamız gereken şey Özel İdare olarak desteklerimizi artırarak devam etmek. Bizler destek kuvvetiz, bu toprakların sahipleri sizlersiniz, asıl olan çiftçilerimiz.

Bu sene 228 bin asma fidanı dağıtılacak. Bu, geçen seneki rakamın iki katı. Gelecek sene bu rakamın 500 bin olmasını hedefliyoruz. Ceviz, üzüm, seracılık, tarımsal sulama Tokat olarak bizim milli hedeflerimiz.

Başka fidelerin de bu topraklarda yetiştirilmesini hedefliyoruz. Bu topraklar kendine has fideleri üretip dışarıya satmak zorunda. Bunu başarmak zorundayız. Yetişmiş üründen daha çok fidandan para kazanabilirsiniz" dedi.

Antik Çağlardan bu tarafa bu toprakların bir adı olduğunu, bu toprakların “Güneşin Avlusu” olarak adlandırıldığını dile getiren Vali Can; bu topraklarda yetişen ürünlerin çok lezzetli olduğunu ve bu ürünlerin hepsinin birer marka olacağını söyledi. 

Şehit Aileleri, Gaziler, Ziraat Mühendisleri ve Genç Çiftçilere Müjde

Hükümetin çıkarmış olduğu teşvik paketi hakkında da bilgiler veren Vali Can; şehit aileleri ve gazilerimizden ceviz bahçesi veya üzüm bağı yaptıklarında Özel İdare Katkı Payı alınmayacağını söyledi.

Vali Can ayrıca; hükümetin gençlere ve kadınlara yönelik çıkardığı teşvik paketi kapsamında seracılık, üzümcülük, cevis yetiştiriciliği yapacak olan ziraat mühendislerinden, genç çiftçilerden ve kadınlarımızdan -çiftçiliği kendileri yapmak şartıyla- katkı payı alınmayacağını, bu yönde taleplerin beklendiğini kaydetti.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Cevdet Can tarafından ceviz ve üzüm üreticilerini temsilen iki kişiye söz verildi. Üreticiler de yaptıkları konuşmalarda desteklerden ötürü duydukları memnuniyeti ifade ederek teşekkür ettiler.

Yapılan konuşmaların ardından asma ve ceviz fidanları çiftçilere dağıtıldı. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erasmus Kapsamında 2 Proje Desteklemeye Değer GörüldüÖnceki Haber

Erasmus Kapsamında 2 Proje Desteklemeye...

Karakovan Geçim Kaynağı OlduSonraki Haber

Karakovan Geçim Kaynağı Oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar