Çankırı Kızılırmak ilçesinde ''Çeltik Çalıştayı'' yapıldı. Çankırı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kızılırmak Kaymaklığının işbirliği ile gerçekleştirilen çalıştaya Kızılırmak Kaymakamı Mustafa Caner CULUKAR, Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar SOYSAL, Çankırı Belediye Başkan Yardımcısı Hasan ÖZTÜRK, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman ÇAKIR, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden; Dr. Rasim ÜNAN, Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan YILMAZ, Ziraat Yüksek Mühendisi Melih ENGİNSU, Ziraat Yüksek Mühendisi Nagehan ÇİL, Çankırı Karatekin Üniversitesinden; Prof. Dr. Ziya ŞİMŞEK ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa TOKAR, daire amirleri ve çok sayıda çeltik üreticisi katıldı.
Yaklaşık 150 kişinin katılımı ile gerçekleşen çalıştayda; İl Müdürü Osman ÇAKIR ''Çeltik tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilen bir tahıldır. Buğday ve mısırdan sonra en fazla üretim ve tüketime sahiptir. Çankırı yaklaşık 25.000 dekar alanda 19.000 ton çeltik üretimiyle Türkiye'de 10.ncu il konumundadır. Türkiye'nin son yıllarda çeltik üretimi sürekli artmakta ve önümüzdeki yıllarda pirinçte kendi kendine yeten bir ülke olma yolunda ilerlemektedir.
İlimiz genelinde ÇKS üzerinde 18.640 da alanda 428 çiftçi ile üretim yapılmaktadır. Ortalama verim 750-800 kg aralığındadır. Dolayısıyla ilimizde ve özellikle Kızılırmak ilçemizde çeltik tarımı büyük önem arz etmektedir. Çeltikte kalite ve tüketici talebine uygunluk da önemli bir husustur.
Hali hazırda Kızılırmak İlçemizde devam eden toplulaştırma çalışmaları neticesinde önümüzdeki yıllarda sulu alanımız daha da genişleyecek. Geçmiş yıllara göre ülkemizde üretimi her geçen gün artan çeltiğin İlçemizde de sulu alanların artışı ile genişlemesi kaçınılmazdır. Ancak doğru çeşit seçimi sertifikalı tohum kullanımı noktasında çok hassas olmalıyız. Ayrıca benim önerim Kızılırmak Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığımızın aramızda yer alan çeltik uzmanlarından da destek alarak tescil aşamasında olan bir çeşide Kızılırmak veya İlçemizi tanıtacak bir isimle tescillenmesi sağlanmalıdır.
Yine Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği yaparak çeşit demonstrasyonu yapabilir miyiz buna da çalışacağız. Ayrıca çeşit demonstrasyonu neticesinde tarla günü programı yapılarak çiftçimizin görmesi sağlanabilir.
Bu çalıştayın gelenekselleşmesini ve her yıl daha zenginleştirilerek farklı tema ve etkinliklerle yapılmasına gayret göstermeliyiz. Ve önümüzdeki yıllarda sabit bir hafta belirlenerek her yıl farklı konularda çeltik tarımı ele alınmalıdır. İlimizin genelinde Ilgaz İlçesi hariç %80-90'nında Osmancık 97 çeltik çeşidi ekilmektedir.
Çeltik tarımında çiftçinin karşılaştığı en önemli hususların yabancı ot, çeltik yanıklığı hastalığı, kök boğazı çürüklüğü önemli verim kayıplarına sebep olmaktadır. Bu konuda Ziraat Odaları, Çeltik Üreticileri Birliği aktif olmalı ve İl ve İlçe Müdürlüklerimizle birlikte hareket etmelidir. '' dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Rasim Ünan tarafından ''Çeltik tarımı ve yeni teknolojiler'' başlığı altında çiftçilere aydınlatıcı bilgiler verildi.
Ünan, Dünya'da çeltik üretimi yapan 115 ülke arasında Türkiye'nin 4. Sırada yer aldığını, Dünya'da 5 çeşit çeltik tarımı yapılırken, Türkiye'de bir çeşit çeltik tarımı yapıldığını vurguladı.
Ünan, toprak hazırlığı, toprak işleme hazırlığı, gübreleme, tahılların ekimi, hazırlanması, ilaçlama, özel çeltik hasat makineleri, hasat harmanı, çeltik sulaması ile yanıklık hastalığı ve mücadelesi konularında slayt eşliğinde sunum gerçekleştirdi.
''Yeni Çeltik Çeşitleri'' konusunda Ziraat Yüksek Mühendisleri Serkan Yılmaz ve Melih Enginsu, ''Çeltikte Sorun Olan Yabancı Otlar ve Mücadelesi'' konusunda Ziraat Yüksek Mühendisi Nagehan Çil sunum yaptı.
Sunumların ardından çiftçilerimize serbest soru imkânı da sağlanarak Çeltik tarımına ilişkin çeşitli sorun ve sorularla çeltik çalıştayının kapanışı yapıldı.
Yorum Yazın