Şekerbank

Burhaniye’de Stevia Fidesi İçin 2 Sera Kuruldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Burhaniye’de Stevia Fidesi İçin 2 Sera Kuruldu
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, ana vatanı Güney Amerika olan Stevia (şeker otu) üretiminden olumlu sonuç alınırken, geçen yıl başlanan fide üretimi için de iki adet sera kuruldu.
Tofidass

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, ana vatanı Güney Amerika olan Stevia (şeker otu) üretiminden olumlu sonuç alınırken, geçen yıl başlanan fide üretimi için de iki adet sera kuruldu. Seralarda üretime başlanırken, fideler yurdun değişik yerlerine gönderilmeye başlandı.
İlçede Stevia Derneği kurulurken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Kaymakamlık işbirliğiyle oluşturulan örnek bahçe de iki adet sera kuruldu. İlçede dört yıl önce Emekli Albay Selahattin Güvenç’in başlattığı stevia üretiminden olumlu sonuç alınırken, geçtiğimiz yıl da fide üretimine başlanmıştı. Sera sayısı ikiye çıkarken, 350- 400 bin stevia fidesi üretilmesi planlandı. Bu günler de üretimine başlanan fideler de yurdun değişik yerlerine gönderilmeye başlandı. Fide üretiminde çalışan kadınlar da iş sahibi oldu. Fide talebinin yüksek olduğunu anlatan Selahattin Güvenç,” “2015 yılı fide üretimine Burhaniye’deki arazimizde başladık. Yoğun talep gelince burada ilave bir sera kurulumu gerçekleştirdik. Şu anda çok büyük talep var. Hepsini karşılamayız. Ama mümkün olduğu kadar personelle yoğun çalışarak bunları karşılamaya çalışacağız. Şu anda sadece Bursa’nın talebi 150 bin fidan. Bunun bir kısmını teslim ettik. Yarın gene bir bölümünü teslim edeceğiz. Şu andaki violler de bulunan fideler Bursa’ya aittir. Diğerlerinin ihtiyaçlarını da karşılayacağız. Şimdi öbür serada kurduğumuz küvöz sistemiyle tohum çimlendiriliyor. Toprak yüzeyine çıkan yaprakları gözükenler bu seraya alınıyor. Burada yarı gün ışığında 6 yaprak oluncaya kadar küvöz kaplarında bekletiliyor. 6 yapraktan sonra sevk etmek üzere viole şaşırtıyoruz. Viollerde 4-5 gün aldıktan sonra artık o fide sevkıyata hazırdır. Bütün personel sabah 8.00 den akşam 18.00 e kadar yoğun olarak fide üretimimize devam ekmekteyiz. Bu seneki üretim hedefimiz 350-400 bin civarındadır. İnşallah, Mayıs ayına kadar bunu gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Serada çalışan Meltem Sevinç,” Stevia üretiminde geçen sene de çalıştım. Bu sene biraz daha yoğunuz. İşlerimiz çok güzel. İnşallah, bu sezon daha güzel olacak” dedi. Fatma Tuna ise,” Bir senedir çalışıyorum.. Şeker hastalığına şifadır. Bir senedir çalıştığım için memnununum. Bir senedir çalışıyorum. Çalışmaya devam edeceğim” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ağbaba: “Kayısıdaki Zarar Bir An Önce İncelensin”Önceki Haber

Ağbaba: “Kayısıdaki Zarar Bir An Önce İn...

Başkan Tarhan, Limon Yetiştiricileriyle Bir Araya GeldiSonraki Haber

Başkan Tarhan, Limon Yetiştiricileriyle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar