Şekerbank

Buğday alım fiyatları enflasyonun altında kaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Buğday alım fiyatları enflasyonun altında kaldı
Tofidass

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, buğday üreticilerinin zor günler geçirdiğini belirterek, TMO’nun alım fiyatının üreticilerin yüzünü güldürmediğini söyledi. Çakırözer, buğday alım fiyatlarının enflasyonun altında kaldığına da dikkat çekti ve “Çiftçilerimiz daha fazla mağdur edilmeden prim artışı verilmesini bekliyoruz” dedi.

CHP’li Çakırözer, Beylikova Uzunburun köyünde geçimini buğday üretiminden ve hayvancılıktan sağlayan yurttaşlarla bir araya geldi, sorunları dinleyerek çözüm önerilerini paylaştı. Üreticilerin TMO’nun bu yıl için açıkladığı alım fiyatının düşük kaldığına yönelik eleştrileri üzerine Çakırözer, AKP’nin yıllardır uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticilerin zor günler geçirdiğini vurguladı.

Buğdayın, bolluk ve bereket simgesi olmasına rağmen uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, çiftçinin hasat yapmadığını, tarım arazilerinin boş kaldığını belirten Çakırözer, buna rağmen AKP iktidarları döneminde yaklaşık 40 milyon ton buğdayın ithal edildiğini, bunun için 11 milyar dolar ödendiğini söyledi. Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hububat hasadı Mayıs ayı içerisinde başladı. Müdahale alım fiyatları ise hasadın başlamasından yaklaşık bir buçuk ay sonra açıklandı. Geçen yıl uzmanlar buğday maliyetinin ton başına 900 liraya ulaştığını bildirmelerine rağmen, hükümet müdahale alım fiyatını 862 lira olarak açıklamıştı. Çiftçi kuruluşları ve Ziraat Mühendisleri Odası, yapmış oldukları çalışmalar sonucunda 2016 yılı için buğday maliyetinin kilogram başına 105-110 kuruş olarak belirlemesine rağmen, TMO kilogram başına 91 kuruştan alım yapmaya başladı. Açıklanan bu fiyata göre buğday alım fiyatındaki artış oranı geçen yıla göre sadece yüzde 5.6’da kaldı. Oysa, Haziran ayının başında açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyon oranının yüzde 7.71 olduğu da dikkate alındığında buğday üreticilerimizin kaybının çok açık olduğu görülüyor. Bu durum üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Çiftçilerimiz daha fazla mağdur edilmeden hükümetten prim artışı bekliyoruz.”

Buğdayda ton başına 50 lira olarak yapılan destekleme priminin 2009 yılından bu yana hiç değişmediğini de belirten Çakırözer, oysa aynı dönemde en önemli girdiler olan gübre, ilaç, mazot ve yem fiyatlarında yüzde 350-400’e varan artışlar yaşandığına işaret etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çay'da vişne sezonu başladıÖnceki Haber

Çay'da vişne sezonu başladı

Patates üretcilerine 'mildiyö' uyarısı!Sonraki Haber

Patates üretcilerine 'mildiyö' uyarısı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar