Şekerbank

Böğürtlenler Meyvesini Verdi.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Böğürtlenler Meyvesini Verdi.
Malatya Valiliği Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Malatya İli Battalgazi İlçesi’de 2013 yılı ilkbahar döneminde tesis edilen Böğürtlen bahçesi meyvelerini vermeye başladı.
Tofidass

Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alan Böğürtlen dünyada ılıman iklim bölgelerinde geniş yetişme alanına sahiptir. Ülkemiz böğürtlenin anavatanı sınırları içerisinde yer almaktadır. Böğürtlen, Anadolu’nun 1000 metrenin üzerinde hava ve toprak neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştirilmektedir.

Böğürtlen, ülkemizde bol miktarda bulunan bir kır meyvesidir. Birçok faydası bulunan böğürtlenin diğer meyveler kadar tüketilmesi önerilmektedir. C Vitamini yönünden zengin bir meyve olup, içeriğinde bulunan siyanidin adlı bir madde tümör oluşumunu önlemekte, kan basıncını ve tansiyonu düzenlemekte birlikte kolestrol seviyesini düşürmektedir. Ayrıca antioksidan oranı yüksek olan böğürtlen, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, yaşlanmaya karşı koruyucu etki göstermektedir.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sayın Selahattin GÜNCİ, “İlimiz Battalgazi İlçesi Hatunsuyu Mahallesinde 2013 yılı ilkbahar döneminde Chester ve Jumbo böğürtlen çeşitleri ile modern teknikler kullanılarak böğürtlen bahçesi tesis edilmiştir. 7 dekarlık bahçenin sulama sistemi, telli terbiye sistemi ve fide alımları 30.740 TL’ ye ihale edilerek üreticimize bu maliyetin %50’si olan 15.340TL İl Müdürlüğümüz tarafından finanse edilerek maddi destek sağlanmıştır. Dekardan ortalama 1000-1200 kg verim beklenmekte olup, ilk hasadı Temmuz ayında gerçekleştirilerek elde edilen ürün, İlimizde faaliyet gösteren bir reçel fabrikasında değerlendirilmektedir. Yapılan bahçe kurulumu sonucunda Böğürtlen üretiminin İlimizde ekonomik olarak gerçekleştirilebildiği, pazar değerinin olduğu ve üreticilerimize ek gelir getirecek bir ürün olduğu görülmüştür. Böğürtlen üretimi yapmak isteyen üreticilerimizin teknik destek ve bilgi almak için müdürlüğümüze başvurmaları yeterlidir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Van’da Patates Üretimi İçin ÇağrıÖnceki Haber

Van’da Patates Üretimi İçin Çağrı

Kırmızı ette 'ithalat silahı' çekildi ama...Sonraki Haber

Kırmızı ette 'ithalat silahı' çekildi am...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar