Şekerbank

Bayburt'ta Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayburt'ta Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor
Tofidass

Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projeleri 2017 yılı programı dahilinde, Bakanlığımıza sunularak kabul edilmiş BAYBURT İLİ ORGANİK KURU FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ kapsamında, 2017 yılında 23 çiftçi ile 400 dekarlık alanda ekilişler başladı.

Bayburt genelinde, sulu vasıflı arazilerde, kuru fasulye bitkisi yaygın bir yetiştiriciliğe sahiptir. Ancak üretim genel olarak mekanizasyon eksikliğinden dolayı küçük parsellerle sınırlı kalmaktadır. Üreticilerin kullanımı için proje bütçesinden temin edilen alet-ekipmanlar ile ekilişler 5-40 da arasındaki arazilere ekilmiş olup, toplamda 23 çiftçi ile 400 dekarlık alana ulaşmıştır. Ekim döneminde mevsimin aşırı yağışlı geçmesi ekim zamanını haziran ayına kadar geciktirmiştir. Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi kapsamında ki üreticilerin büyük çoğunluğu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü proje sorumlusu teknik personel gözetiminde ekim işlemini tamamlandı. İl Müdürlüğü proje kapsamında ekimden hasada kadar geçen sürede üreticiye teknik destek vermeye devam edecektir.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu, yaptığı açıklamada, Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi ile stratejik ürünümüz kuru fasulyenin, yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılacağını, üreticiye daha fazla gelir sağlanacağını, tüketiciye ise sağlıklı ve güvenilir gıda arzının sağlanacağını belirten Müftüoğlu;

“Organik tarım, 18.08.2010 tarihli 27676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiş olan mevzuata göre yürütülmektedir. Tarımsal üretimin geleceği sağlıklı, güvenilir ve doğal üretime bağlıdır. Bunun sağlanması üretim süreci boyunca kimyasal girdilerden uzak durulması ve kayıt-sertifikasyon ile mümkündür. İlimiz üreticilerinin yapısı konvansiyonel tarıma oldukça uzak olup, üretim genel olarak geleneksel yöntemlerle ve kimyasal girdi kullanılmadan yapılmaktadır. Bu durum bu gün için olumsuzluk olarak algılanmakta ve tarım tekniklerinde geri kalmışlık olarak değerlendirilmektedir. Oysa Bakanlığımız Milli Tarım Politikası kapsamında Organik Tarımsal Üretim Havzaları oluşturulması planlanmaktadır. Bu İlimiz için kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Geleneksel tarım Organik üretime dönüşecek ve İlimiz çiftçisinin rekabet gücünü artıracaktır. Ürün çeşitliliği ve bitkisel üretimin sağladığı katma değer artacaktır. Bunun ilk aşaması Organik Kuru Fasulye ile başlatılmış olup, başta mercimek ve nohut olmak üzere baklagillerle devam ettirilmesi düşünülmektedir. Yöresel ve bilinen bir ürün olan kuru fasulyenin, önümüzdeki 3 yıl içerisinde 2.000 dekarlık alana çıkarılması öngörülmektedir. Sonrasında ise Bayburt fasulyesinin tescili ve paketleme sistemlerinin kurulmasının sağlanması Bayburt tarımının kalkınmasını sağlayacaktır." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçilere Tohum Fide DesteğiÖnceki Haber

Çiftçilere Tohum Fide Desteği

Fırat Kalkanı Bölgesine Kayseri Şeker'den 100 Ton ŞekerSonraki Haber

Fırat Kalkanı Bölgesine Kayseri Şeker'de...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar