Şekerbank

Bal Hasadında Validen Arıcılık Kanunu Talebi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bal Hasadında Validen Arıcılık Kanunu Talebi
Türkiye’nin en önemli bal üretim merkezlerinden olan Çorum’da, bal hasadı Mecitözü ilçesine bağlı Söğütyolu Köyü’nde düzenlenen programla başladı.
Tofidass

Türkiye’nin en önemli bal üretim merkezlerinden olan Çorum’da, bal hasadı Mecitözü ilçesine bağlı Söğütyolu Köyü’nde düzenlenen programla başladı.

Programa Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Av. Oğuzhan Kaya, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Mecitözü Kaymakam Vekili Murat Acar, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, İl Emniyet Müdür Vekili Hüseyin Bahadır Taşkesti, birlik başkanları, daire amirleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Vali Mustafa Çiftçi: “Çorum Arıcılar Birliği'nin Bal Hasadı Programı vesilesiyle hep beraberiz. Birliğimiz beraberliğimiz daim olsun diye temenni ediyorum. Yüce Kitabımız'da bazı hayvan isimleri var. Hayvanların isimlerini taşıyan bazı sureler var.

Mesela onlardan bir tanesi birisi “Nahl” suresi, arı anlamına geliyor. Bir diğeri “Neml” suresi karınca anlamına geliyor. “Ankebut” suresi örümcek anlamına geliyor. Dolayısıyla karıncanın ve arının en bariz özelliği de çalışkan olmalarıdır. Bunlar çalışkanlığıyla bilinen hayvanlar. Şimdi “Nahl” suresinin 68. ayetinde Cenab-ı Hak arıyı yarattığı zaman ona görevlerini ilham ediyor. Ne görev yapacağını kendisine kodlarına yerleştiriyor.

Diyor ki; kendine ağaçlardan, dağlardan, insanların yaptığı çardaklardan yuvalar edin ve devam eden ayette de ne şekilde bal yapacağı ile ilgili bir takım formüller veriyor. Ve nihayetinde balda insanlar için birtakım şifalar olduğundan bahsediyor. Bunda düşünen toplumlar, insanlar için ibretler olduğunu ifade ediyor, belirtiyor. Şimdi bir takım rakamları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Dünya genelinde kovan açısından ülkemiz 3. sırada yer alıyor. Bal üretiminde de 2. sırada yer alıyor. Bal üretiminde Çin bizden daha önde biz de 2. sırada yer alıyoruz. Yine Çorum'da kovan başına 24 kg bal elde edilebiliyor. Türkiye ortalaması Türkiye'deki oran 15 kg civarında, demek ki bizim coğrafyamız, floramız bal üretimi açısından oldukça verimli, bereketli, mümbit bir yer. Memleketimiz Çorum’umuz bal üretimi açısından biçilmiş kaftan diyebileceğimiz bir yer.

Daha çok Ayçiçek, Kır Çiçek ve Yayla Balı üretimi yapılabiliyor. Bunun dışında biliyorsunuz balın birçok çeşitleri var. Keven Bal’ı var, Kekik Bal’ı var, Kestane Bal’ı gibi değişik çeşitleri var. Ama bizim ilimizde üretilenler genelde bu çeşitlerden oluşuyor. Hattuşa markasıyla da satışa sunuluyor, bunlar yaygın bir şekilde. Yalnız sektörün tabi içinde bulunduğu bir takım problemler de var. Benim bildiğim yasası olmayan, kanunu çıkmamış sektörlerden bir tanesi de arıcılık sektörü. İnşallah bununla ilgili kanuni bir düzenleme yapılır da bal üreticilerimiz de, bu sektörle uğraşanlar da, daha derli toplu düzenli bir yapıya kavuşurlar.

Yine zirai mücadeleden en fazla etkilenen sektörlerden birisi balcılık sektörü maalesef eskiye nazaran şu anda tarımda kimyasal ilaçların kullanımı oldukça yaygınlaştı. Bundan da en büyük zararı gören sektörlerden birisi de hepinizin de bildiği gibi arıcılık sektörü. Yine kovan başı desteklemelerde Sayın Vekillerimize özellikle hatırlatıyorum. Son yıllarda miktarı artmayan, son beş yılda kovan başına on lira olarak uygulanan sektörlerden birisi arıcılık sektörü. Diğer sektörlerde zaman zaman güncellemeler yapılıyor. Arıcılık sektöründe de bir güncellemeye ihtiyaç var diye düşünüyorum.

Belki sözün yeri geldiğinde bu konuyla ilgili fırsat olduğunda hatırlatılabilir diye düşünüyorum. Yine sektörün içindeki sıkıntılardan birisi de, karşılaştığı en büyük problemlerden birisi de gerçek bal üretimleri ile merdiven altı diye tabir ettiğimiz böyle sanayi tipi üretimlerin yapıldığı bal üretimi geçmişte görev yaptığım illerden birisinden hatırlıyorum. Böyle Cuma Namazından çıkmıştım Adilcevaz’da giderken baktım şeker fiyatının biraz üzerinde bal satışı vardı. Dikkatimi çekti yani bu fiyata nasıl bal üretebiliyorlar, nasıl bal satabiliyorlar bunu diye, İran balı olduğunu söylediler. Yurtdışından getirilen ballar, merdiven altı diye tabir ettiğimiz üretimle piyasaya sürülen ballarda gerçek üreticilerin en büyük rakiplerinden birisi. İnşallah kanun çıkarsa bunlarla ilgili bir takım düzenlemelerin yapılabileceğini düşünüyorum.

Yine bal üretiminde aynen hububatta olduğu gibi taban fiyat uygulamasının da isabetli olacağını düşünüyorum. İnşallah kanun çıktığında buna yönelik düzenlemeler yapılabilecek. Bir diğer konu da arıdan elde edilen diğer yan ürünlerin miktarının azlığı. Yan ürünler derken; arı sütü, polen, propolis, arı zehri gibi ürünlerin de miktarının azaldığını, daha az miktarda elde edilebildiğini düşünüyorum. Tabi bütün bunların çözümünde birlik başkanlığımıza, il tarım müdürlüğümüze, valiliğimize, sayın vekillerimize hepimize görevler düşüyor. Biz valilik olarak elimizden ne geliyorsa bütün imkânlarımızla her türlü desteğe ve imkâna hazırız diye ifade etmek istiyorum. Sezonun bol, bereketli olmasını temenni ediyorum. Hepinize tekrar saygılarımı muhabbetlerimi sunuyorum. Hepiniz Allah’a emanet olun, sağlıkla, selametle kalın.” dedi.

Program üreticilere plaket verilmesi, kovanların gezilmesinin ardından sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yozgat’a Modern Hayvan Hastanesi ve Borsası KuruluyorÖnceki Haber

Yozgat’a Modern Hayvan Hastanesi ve Bors...

Alternatif Ürün Mercimek Hasadı BaşladıSonraki Haber

Alternatif Ürün Mercimek Hasadı Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar